• USD  32,47
  • EURO  34,56
  • BORSA  9.558,97
  • ALTIN  2.473,74
SON DAKİKA

Kardeşçe yaşayan halkların dramatik öyküsü: Mama

Kardeşçe yaşayan halkların dramatik öyküsü: Mama

19 Temmuz 2019 12:01

HDP Eski Milletvekili Mehmet Ali Aslan’ın “Mama-Kadim Medeniyetin Batmayan Güneşi Habsınas” kitabı okurlarıyla buluştu.


Cengiz ALDEMİR

HDP Eski Milletvekili Mehmet Ali Aslan’ın, “tarihi bir yüzleşme” olarak değerlendirdiği romanı “Mama-Kadim Medeniyetin Batmayan Güneşi Habsınas” okurlarıyla buluştu. Kitap, yüzyıllardır aynı köyde yaşayan Müslüman, Hıristiyan ve Yahudi inancına sahip Süryani ve Mahallemi halklarının bir kız kaçırma hikayesi etrafında geçen dramatik öyküsünü anlatıyor.

Milletvekilliği bittikten sonra memleketi Mardin'in Midyat ilçesinin eski adı (Hapsınas) olan Mercimekli köyüne geri dönen Aslan’ın bir eli tarlatapan da bir eli ise kalem ve siyasette. Kültürler arası dayanışma ve kardeşliğe vurgu yapan Aslan, romanından bazı kesitleri Evrensel Gazetesi ile paylaştı. Kendi ailesinden isimlerin yanı sıra, dünyaca ünlü isimlerin de yer aldığı romana, şimdiden hem belgesel hem de sinema teklifleri geliyor.

"TARİHLE YÜZLEŞME KİTABIDIR"
Kitap gelirinin engelli ve kalıcı hastalığı olan çocuklara verileceğini söyleyen Aslan, Türkiye coğrafyasının çok kültürlülüğü, çok dilliliği ve çok inançlılığı barındırdığını hatırlattı. Anadolu coğrafyasında bitmek tükenmek bilmeyen acılardan hala ders çıkartılmadığının altını çizen Aslan, kitabında birlikte yaşama kültürüne ilham veren Amin Maanoff ve Yaşar Kemal’den esinlendiğini dile getirdi.

Aslan, “Uzun zamandır bu kitabı yazmanın hayalini kuruyordum. Milletvekilliği döneminde yazacak zamanım olmadı. Yazdığım kitap aynı zamanda tarih ile bir yüzleşme kitabıdır. 1915’de Süryani soykırımına ve bu insanları soykırımdan kurtaran Müslüman din adamlarını da anlatıyor” dedi.

"GERÇEK KİŞİLERDEN DİNLEDİĞİM HİKAYELER"
Eski adı Hapsınas olan Mercimekli köyünde yaşadığını anlatan Aslan, “Mardin’de ibadet edenlerin dağı olarak bilinen Turabidin bölgesindeki yer alan Hapsınas, Süryanice’de insanların inzivaya çekildiği yer anlamına geliyor. Yazdığım kitapta belgelerin yanı sıra gerçek kişilerle yaptığım diyaloglara da yer verdim” şeklinde konuştu.

Hikayenin 1900’lü yıllarda başlayıp günümüze kadar süren dramatik bir kız kaçırma olayının etrafında topladığını belirten Aslan “Şimdiden söylemeliyim ki kitabı okuduğunuz zaman, ‘bu kurgu’ diyebilirsiniz. Fakat olduğu gibi yaşanmış ve gerçek kişilerin ağzından dinlediğim bilgilere dayanıyor. Benim doğduğum bölgedeki köylerde kız kaçırmadan kaynaklı, sürekli kan davaları yaşanır. Köyümüzün en önemli özelliği kültürel boyutta renkli bir köydür. Komşularımız Müslüman, Hıristiyan, Mahallemiler ve yine Hıristiyan Müslüman Süryanilerden oluşmakta. Ben de bir Mahallemiyim” dedi.

Bazı çevrelerin Mahallemileri Kürt yada Süryanilerle özdeştirdiklerini de ifade eden Aslan, “Ama ben dini yönüne bakmadan Mahallemileri ayrı bir kültürel zenginlik olarak değerlendiriyorum” yorumunda bulundu.

MEHMET ALİ ASLAN KİMDİR?
Mehmet Ali Aslan 1975 yılında Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde doğdu. Aslen Mardin Midyat’ın Mercimekli (Habsunnes) köyünden. Siirt Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olan Aslan 2002 yılında sınıf öğretmenliğine başladı. Uzun yıllar Estel ve Midyat’ta sınıf öğretmenliği yaptı. Arapça, Mahallemice, Kürtçe ve Süryanice bilen Aslan, Mahallemi Derneği'nin kurucu başkanıdır.

2011 yılında Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) 101 kişilik daimi meclisine Arapların ve Mahallemilerin temsilcisi olarak girdi.


diyarbakır, dtk, Mehmet Ali aslan
ÖNCEKİ MHP’li Enginyurt: Yabancı yatırımcı maytap patlasa kaçıyor SONRAKİ Tanal: Tarafsızlığını yitiren Erdoğan’la ilgili kimse karar almak istemiyor