• USD  32,57
  • EURO  34,99
  • BORSA  9.891,17
  • ALTIN  2.460,00
SON DAKİKA

MHP’li Enginyurt: Yabancı yatırımcı maytap patlasa kaçıyor

MHP’li Enginyurt: Yabancı yatırımcı maytap patlasa kaçıyor

19 Temmuz 2019 12:00

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, “Yabancı yatırımcı öyle bir yatırımcı ki maytap patlasa kaçıyor, elektrik trafosu patlasa gidiyor. Trump ne diyecek diye ağzına bakıyor, Putin'den ne haber gelecek diye kulağını oraya veriyor” dedi.


Bu yönüyle güvenilir durmayan yabancı yatırımcı yerine önceliğin yerli yatırımcıda olması gerektiğini belirten Enginyurt, hükümete, teşvik yatırımları kapsamında yeni bir teklif ya da yürürlükteki yasa üzerinde gözden geçirilmesi önerisinde bulundu.

 MHP’li Enginyurt’un, 11. Kalkınma Planı üzerinde Genel Kurul konuşması şöyle:      

CEMAL ENGİNYURT (Ordu) - On Birinci Kalkınma Planı'nın görüşüldüğü bu günde özellikle şunu belirtmekte fayda gördüğüm için söz aldım. Yabancı yatırımcının ülkeye gelmesi ve yatırım yapması önemlidir. Ama yabancı yatırımcı öyle bir yatırımcı ki maytap patlasa kaçıyor, elektrik trafosu patlasa gidiyor, "Trump ne diyecek?" diye ağzına bakıyor, "Putin'den ne haber gelecek?" diye kulağını oraya veriyor.

Dolayısıyla yabancı yatırımcı öyle pek de güvenilir durmuyor. Özellikle borsada parası varsa ilk sıcak temasta hemen parayı dolara çevirip geldiği yere doğru koşarak gidiyor. Onun için yerli yatırımcıya önem vermek gerektiğini düşünüyorum. Kalkınmada önceliğin yerli yatırımcıda olması gerektiğine inanıyorum ki Hükûmetimiz de bu konuda…

Hükûmetimiz diyorum yani bu Meclis kapanmadan hep AK PARTİ'ye bir şeyler diyor demeyin diye Hükûmetimiz olarak söylüyorum ki AK PARTİ'yi de çok eleştiriyor demeyin yani bu arada. Hükûmetimiz bu konuda On Birinci Kalkınma Planı'yla gerekli konularda düzenlemeleri, planları ortaya koymuşlar. 220 milyar dolar ihracat hedefi, 14.250 dolar millî gelirden alınacak pay, inşallah bunlar gerçek olur. Ama dediğim gibi yerli yatırımcının bir sıkıntısı var.

Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın bu konuda hassasiyet göstereceğine eminim. 2012 yılının Haziran ayında yatırımlarda devlet teşvikleri kapsamında o gün faizlerden 500 baz indirim ve 700 bin liraya kadar kredi imkânı verilmiş, bu da bir nebze olsun yatırımcıların nefes almasını sağlamış. O günlerde faiz yüzde 12-15 bandında olduğunu düşünürsek 500 baz demek yüzde 5 indirim demek anlamına geldiği için 7 ve 12 arasında bir indirimli faizle yatırımcılar yatırım yapma imkânı bulmuşlar.

Lakin son bir yılda gerek Hükûmetin dışında gelişen olaylarla gerekse dünyadaki ekonomik sıkıntıların yansımasıyla Türkiye'de de faizler yüzde 25'ler rakamına ulaştı. Bu rakam yüzde 25'lere ulaşınca 500 baz faiz indiriminin ve 700 bin lira kredinin hiçbir anlamı kalmadı. Maliyet öylesine yükseldi ki, bir örnek vermek istiyorum. 3,5 milyon kredi alan bir yatırımcı bu yeni faizle birlikte 5 milyon 680 bin lira ödemek zorunda kaldı.

Dolayısıyla Hükûmetimize yeni teklifim şudur: Yeniden teşvik yatırımları kapsamında bir yasa teklifi hazırlanır veya teşvik yasası yeniden gözden geçirilerek bir ek yapılabilir ve 1.000 baz faiz indirimi ve 2 milyon limit getirilirse bu bir nebze olsun yatırımcıyı teşvik edecek, yatırımcılarımız düşük maliyetle yatırım yapma imkânı bulacaklardır. Az önce söylediğim 3,5 milyon kredi rakamı 5 milyon 80 bine düşecektir ve böylelikle de yatırımcı daha iyi bir imkân bulacaktır. Ben bu konuda Hükûmetin hassasiyet göstereceğine inanıyorum.

Bu duygularla, On Birinci Kalkınma Planı'nın Türk milletine, Türk devletine hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum. Fındık taban fiyatının da 18 lira olması gerektiğini unutmayın diyor, hepinize saygılar sunuyorum. (MHP ve AK PARTİ sıralarından alkışlar)

(Turkiyegundemi.com)


haber, siyaset, mhp, politika, cemal enginyurt
ÖNCEKİ TÜİK’in, Batmanlı aileye kestiği para cezası Meclis’te SONRAKİ Kardeşçe yaşayan halkların dramatik öyküsü: Mama