• USD  32,59
  • EURO  34,80
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.508,67
SON DAKİKA

Kaz Dağları'ndaki firma kendi ülkesinde tabiat parkı bile kuramaz

Kaz Dağları'ndaki firma kendi ülkesinde tabiat parkı bile kuramaz

06 Ağustos 2019 16:44

CHP Kocaeli Milletvekili ve Meclis Sanayi Komisyonu’nun gurup sözcüsü Tahsin Tarhan, 200 bine yakın ağacın Kazdağları’nda altın madeni çalışması yapan Kanadalı Alamus Gold Firması’yla ilgili açıklamalarda bulundu.


Turkiyegundemi.com özel haber/Hülya Karabağlı 

CHP Kocaeli Milletvekili ve Meclis Sanayi Komisyonu’nun gurup sözcüsü Tahsin Tarhan,  200 bine yakın ağacın kesildiği ve canlıların büyük korku yaşadıkları Kazdağları’nda altın madeni çalışması yapan Kanadalı Alamus Gold Firması’yla ilgili “Ülkesinde bırakın ağaç kesmeyi, orman arazisine tabiat parkı bile kuramaz, çünkü devlet izin vermez" açıklamasını yaptı. Firmanın Türkiye’deki yerli ortağı Doğu Biga Madencilik İşletmesine, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 865 milyon, 248 bin liralık yatırım teşvik ödeneği yapıldığına dikkat çeken Tarhan, “Bu teşvik Bakanlık tarafından 5 inci bölgede bulunan illerde faaliyet gösteren firmalara verilebiliyor. Çanakkale 2. Teşvik bölgesinde bulunmasına rağmen Doğu Biga Madencilik bu desteği alıyor”  dedi.

Tarhan, Kazdağlarında maden çalışması Kanadalı firma ve Türk ortağı hakkında özel çalışmasını ‘Türkiye Gündemi’ ile paylaştı.

“Bakanlık siyanürle altın araması olmayacak diyor”

Kaz Dağları’nda Maden Arayacak Olan Şirket Kanada’lı Alamus Gold Firması. Firmanın Türkiye’deki yerli ortağı Doğu Biga Madencilik. Doğu Biga Madencilik İşletmesine, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 865 milyon, 248 bin liralık yatırım teşvik ödeneği yapılmış. Bu teşvik Bakanlık tarafından 5 inci bölgede bulunan illerde faaliyet gösteren firmalara verilebiliyor. Çanakkale 2. Teşvik bölgesinde bulunmasına rağmen Doğu Biga Madencilik bu desteği alıyor.

“Alamus 2035 yılına kadar bölgede kazı yapmaya devam edecek”

Alamos Gold’un CEO'su John McCluskey'in geçtiğimiz yıl ülkesindeki bir televizyon kanalına verdiği demeç ile “Kaz dağlarında 3 milyon ons altın bulunduğunu Değerinin 4 milyar dolar yani, 22 milyar 640 milyon lira olduğunu. Yaptıkları yatırım sadece 100 milyon dolar” olduğu dile getiriyor.

Bakanlık açıklamasındaki ifade tam olarak “doğal ortamda siyanür kullanılmadığı” biçiminde.

Ancak Alamus Gold Şirketi 2035 yılına kadar bu bölgede kazı yapmaya devam edecek.

Ayrıca şu ana kadar sadece ağaç kesimi yapıldı ve Alamus Gold Şirketi internet sitesinden “heap leach” (açık alanda siyanürle yıkama yoluyla altın extraksiyonu) yönteminin kullanılacağının yazdı.

Alamos Gold Şirketi Madenlerini aşağıdaki şekilde tanımlıyor.

Kuzey Ontario, Kanada'daki Young-Davidson ve Island Gold Madenleri ve Sonora, Meksika'daki Mulatos ve El Chanate Madenleri de dahil olmak üzere, Kuzey Amerika'daki dört işletme madeninden çeşitlendirilmiş üretimi olan Kanada merkezli bir ara altın üreticisidir.

Şirket, Meksika, Türkiye, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki araştırma ve geliştirme sahaları olduğunu bildiriyor.

Kanada’da ağaç kesip aranabilir mi?

Araziler Ve Maden Mülkiyeti Kanada’da 1900’lü yılların başlarına kadar arazilerin yeryüzü mülkiyeti ile yeraltı maden mülkiyeti yerel mevzuata bağlı olarak birbirinden ayrılmamıştır. O zamandan beri maden hakları devletin mülkiyetine geçmiştir.

Alınıp satılamaz ancak devlet tarafından özel kişi veya şirketlere, kuruluşlara kira gibi işletme hakkı verilir. Bunun sonucu bu gün Kanada’da madenlerin % 90’ından fazlası devletin mülkiyetindedir.

Kalan % 10 özel kişi veya kuruluşlarda geçmişten gelen hakların devamı mahiyetindedir. Özel mülkiyetteki madenler yüzeysel tapu hakkından ayrı olarak satılıp alınabilir.

Yani aynı arazideki yerüstü mülkiyeti ile yeraltı mülkiyeti farklı kişilere ait olabilir. Kanada anayasasına göre, devlete ait arazilerdeki madencilik faaliyetlerinin idaresi eyalet veya bölge hükümetlerinin yürütmesine bırakılmıştır. Bunun için 13 eyalet ve bölge idaresinin her birinin ayrı Maden Kanunları vardı

Tarhan, Kazdağlarında altın madeni işletmesi kurulması konusunda yaptığı yazılı açıklamada, “Kanadalı Alamus Gold Firması, kendi ülkesinde bırakın ağaç kesmeyi, orman arazisine tabiat parkı bile kuramaz, çünkü devlet izin vermez" dedi. Tahsin Tarhan, "Alamus Gold Şirketi Kaz dağlarında 3 milyon ons altın bulunduğunu Değerinin 4 milyar dolar yani, 22 milyar 640 milyon lira olduğunu. Yaptıkları yatırımın sadece 100 milyon dolar” olduğu dile getiriyor. Çalışanların maaşlarını ise sadece Türk Lirasıyla yapacaklarını çünkü döviz karşında çok değersiz olduğunu söylüyor.

Son ağaç yok olduğunda paranın değil önemli olanın doğa olduğunu anlayacaklar ama iş işten geçmiş olacak. Asıl sorun yabancı bir şirketin siyanürle ülkemizde altın aramak istemesi değil, İktidar yetkililerinin çok normal bir durummuş gibi buna izin vermeleridir. Ne yazık ki devlet olma ciddiyetini her geçen gün kaybediyoruz. Ciddi hiç bir devlette bugün Kaz dağlarında yaşananları göremezsiniz.

Türkiye'nin akciğerlerinin altın için katledilmesinde sadece Kanadalı Alamus Gold firması yok. Yerli ortak, Doğu Biga Madencilik doğa katliamına ortak olmuş, iş birliği yapmış durumdadır.

İşin daha da hazin yanı bu şirketin Sanayi Bakanlığı tarafından teşviklerle ödüllendirilmesi ve maddi olarak desteklenmesidir. Ortak akılla, hep birlikte bu yanlıştan dönülmelidir. Bahsi geçen konu sadece belirli bir alanı değil tüm Türkiye'yi ilgilendiren bir alandır. Doğa'ya karşı yapılan yanlışların mutlaka geri dönüşleri oluyor. Dere yatağına yapılan Toki'lerden, yanlış imar yapılarından, denizlerdeki kıyı şeritlerinin doldurulmasından sonra yaşanan felaketleri görüyoruz. Bugün sadece orman alanını değil milyonlarca canlının yaşam alanını yok edenler bilmelidir ki doğa mutlaka intikamını alacaktır. Bu yanlış çok daha büyük yanlışlara sebep olmadan vazgeçilmelidir.


kanada, Tahsin Tarhan, Kaz Dağları, Alamus Gold Firması
ÖNCEKİ HDP’li Paylan: SGK’ya kayıtlı çalışanların sayısına ilişkin veriler 8 aydır açıklanmıyor SONRAKİ AB'den Suriyeliler için 127 milyon Avroluk ek destek..