• USD  32,37
  • EURO  35,06
  • BORSA  9.079,97
  • ALTIN  2.326,32
SON DAKİKA

Türkiye’de bir milyon çocuk tarikatların elinde

Türkiye’de bir milyon çocuk tarikatların elinde

13 Eylül 2020 11:58

Tarikat araştırması nedeniyle hakkında inceleme başlatılan Prof. Dr. Esergül Balcı, Türkiye’de bir milyon civarında çocuğun tarikatların elinde olduğu söyledi.


Prof. Dr. Esengül Balcı, Türkiye’de belli başlı 30 tarikat silsilesi ve bunların 400 kolu bulunduğunu belirterek, "Sadece İstanbul’da 448 tekke faaliyetlerini açıktan sürdürüyor" ifadelerini kullandı. Yaptığı araştırmanın sonucunu paylaşan Balcı, "Türkiye’de bir milyon civarında çocuğun tarikatların elinde olduğu sonucuna ulaştık" dedi.

Tarikat araştırması nedeniyle hakkında inceleme başlatılan Prof. Dr. Esergül Balcı, Türkiye’de bir milyon civarında çocuğun tarikatların elinde olduğu söyledi.

Cumhuriyet'ten İpek Özbey'e konuşan Balcı, "Türkiye’deki tarikatlar aslında Soğuk Savaş artığı yapılar. Komünizmle mücadele için desteklenmiş, daha sonra para ve menfaat ilişkileriyle palazlanmış karanlık organizasyonlar" ifadelerini kullandı.


Tarikatların parasal kaynağına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Balcı, "Önceleri hac, umre, bağış, fitre, zekât ve kurban derisi gibi gelirleri varken, artık kamudan beslenen devasa holdinglere dönüştüler. Özellikle herkesin bildiği gibi eğitim ve sağlık alanını tercih etmiş durumdalar" diye konuştu.

Tarikatların siyasetle hep iç içe olduklarını vurgulayan Balcı, "Kuruluş amaçları bu diyebiliriz. Osmanlı’dan bugüne tarikatlar devlet örgütlenmesi içinde etkin konuma gelmek için içeriden ve dışarıdan her türlü desteği aldılar. Asıl amaçları buydu" dedi.

'Kamuya nasıl sızdılar?' sorusuna yanıt veren Balcı, "Yoksul öğrencileri ve gençleri ağlarına düşürdüler. Özellikle büyük şehirlerde okumak zorunda olan ancak parası olmayan gençleri topladılar. Yurt ve burs olanakları sağladılar. Mezun olanları da siyasi ilişkilerini kullanarak kamuya monte ettiler" ifadelerini kullandı.

Çoğunluğu yoksul ailelerden geliyor 

"Türkiye’de aşağı yukarı kaç çocuk tarikatların elinde?" sorusunu Balcı, şöyle yanıtladı: "Yaptığımız araştırmaya göre, Türkiye’de bir milyon civarında çocuğun tarikatların elinde olduğu sonucuna ulaştık. Çoğunluğu yoksul ailelerden geliyor. Çaresizler. Özellikle büyük şehirlerin varoşlarında yaşayan, kırsaldan gelen, dinsel ve geleneksel değerlerle çocuklarını koruyabileceğini zanneden ailelerin çocukları.


Öncelik ekonomi

"Hangi saiklerle tarikatlara veriliyorlar?" sorusuna Balcı, "Öncelik ekonomi" yanıtını verdi. Balcı, şöyle devam etti: "Kalabalık ailesinin karnını zar zor doyuran ebeveynler çocuklarını tarikata verince, bir boğaz eksiltmiş oluyor. Sonra 'Oğlum-kızım büyükşehirde kapılıp gider, kötü yola düşer, dininde imanında büyüsün' diye düşünenler var. Bir de geldikleri çevredeki hemşerilerinin yönlendirmesi söz konusu. Bu insanlar kentte tutunamamanın ezikliğini ve ekonomik yetersizliklerinin sıkıntısını 'hiç değilse çocuğumuz parasız eğitiliyor' düşüncesiyle azaltmaktadırlar. Bu durum bir yerde 'çaresizliğin çaresi' halini almıştır."

"Eğitimlerin çoğu Arapça ve Kürtçe" diyen Balcı, "Tavizsiz bir itaat ve metafizik bir hayal âlemiyle soslanmış eğitim veriliyor. Hiçbir bilimsel ve rasyonel öğenin bu eğitimde yeri yok. Hiçbir şey sorgulanamaz. Peygamberlere özgü mucizeleri olduğunu iddia ediyorlar. Sohbetlerde çocuklara anlatılan ya da izlettirilen propagandalarla bu durum perçinleniyor. Dinimiz gerçekleri ile ilgisiz bir eğitim" ifadelerini kullandı.


Türkiye'de 30 tarikat var 

Türkiye’de belli başlı 30 tarikat silsilesi ve bunların 400 kolu bulunduğunu belirten Balcı, "Sadece İstanbul’da 448 tekke faaliyetlerini açıktan sürdürüyor. Çoğunluğu İstanbul, Siirt, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Batman, Van, Hakkâri, Şırnak, Ağrı, Muş, Bitlis, Gaziantep ve Şanlıurfa olmak üzere 800’ün üzerinde faal medrese var. Üstelik büyük şehirlerde kaç apartman medresesinin faaliyette olduğu bilinemiyor" dedi.


istanbul, tarikat
ÖNCEKİ Erdoğan 3 üncü kez aday olabilir mi? SONRAKİ Rasim Ozan ekrana çıkınca Boşnaklar yine ayaklandı