• USD  32,59
  • EURO  34,78
  • BORSA  9.645,02
  • ALTIN  2.416,03
SON DAKİKA

Türkiye'nin Tek Mimarlık Ansiklopedisi Yayın Hayatında

Türkiye'nin Tek Mimarlık Ansiklopedisi Yayın Hayatında

11 Aralık 2022 16:36

Türkiye'nin ilk ve tek Mimarlık ansiklopedisi yayınlandı. Profesörler Demet ve Semih Eryıldız çifti 50 yıllık mimarlık birikimlerini bu kitapta topladı. Ansiklopedinin ilk cildi tanıtıldı ve sosyal ve bilimsel çevrelerce çok ilgi topladı.


Ansiklopedinin ilk tanıtımı Büyükada'da Adakademi'de yapıldı. Ardından TÜYAP Fuarında görücüye çıktı.Semih Eryıldız hazırladıkları ansiklopedi için şunları söyledi:

Yarım yüzyılı geçen eğitim-bilim-sanat çalışmalarında, birbirini tanıyan bir düşünce topluluğu olduk; birlikte yaptığımız çalışmalar, toplantılar, ders, konferans ve jüriler, kişisel dostlukları ve düşün arkadaşlığımızı pekiştirdi,
Düşünce ve ürünlerimizin toplumumuza, meslek ve ilgi alanlarımıza etkisi artık daha belirgin hale geldi. Siyaset yanında, planlama, yerel yönetim bilimlerinden çevrebilime, grafik, peyzaj gibi kardeş alanlarda insan varlığının birinci derecede sorumlusu olarak görülüyoruz.
‘Sürdürülebilir Tasarım’ bilgi, eğitim ve uygulaması günümüzün temel sorundur.
Ancak kullanılabilir, sıralanmış derli toplu, bir kaynak- rehber almanak elimizde yoktu.
Bu gereksinimi dikkate alarak yönetim, tasarım ve planlama alanında öğrencilik yıllarından başlayan bulunan yarım yüzyılı aşan birikim ve çalışmalarımızı topladık.
Emarlık adını verdiğimiz ansiklopedik almanak üç ciltte on bir kitap olarak toplandı..
Çalışma Türkçe ve İngilizce çift dilli -bilingual- olarak hazırlandı.
Altta kapağını sunduğumu ilk beş kitap; üniversite yayını birinci cilt olarak elimizdedir.
55 yıllık araştırma, yazı ve uygulamaları özetleyen 410 sayfalık ansiklopedide, eko düş ve düşünceler; felsefe temeli birinci fasikülde; malzemeler ikinci; yerleşimler üçüncü; toplumsal yapılar dördüncü fasikülde sunulmuştur. 2023 de basılması için tamamlanmış olan II. ciltte eko-köy, e-kent, e-meydan, e-yüksek, e-ğitim, fasikülleri bulunmaktadır. 14 kitap ve iki yüzden fazla makalemizin ekoloji bağlantıları derlenerek III. Cilt tamamlanacaktır.
Gerek yazarların, gerekse Üniversitenin kitap tanıtımı dışında gelir beklentisi yoktur.
Türkiye gibi Dünya’da da benzerini bilmediğimiz bu çalışmanın temel bir başvuru el ve ders kitabı olarak yararlanılabileceğini düşünüyoruz. Önümüzde örnek alınabilecek benzer çalışma olmadığı için ilk baskılar, sorunlar taşıyabilir. Bunların etkin eleştiri-öneri ve geri besleme katkılarınızla, zamanla ve sonraki basımlarda olgunlaşacağına inanıyoruz.


ÖNCEKİ Eşi tarafından camide kadınla basılan imamla ilgili yeni gelişme SONRAKİ Canlı Yayında Adayın Açıklanacağı Tarihi Açıkladı