• USD  32,44
  • EURO  34,73
  • BORSA  9.915,62
  • ALTIN  2.434,91
SON DAKİKA
4 bin çocuk ilk kez TBMM'den haklarını talep etti

Derya Özkök dderya_ozkok@hotmail.com

4 bin çocuk ilk kez TBMM'den haklarını talep etti

23 Nisan 2020 13:16

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yolundan ilerleyip, çocuklara gereken değeri ve önemi toplum olarak artık vermeliyiz. Unutmayalım! Çocuklar bizim bugünümüz, yarınımız ve geleceğimizdir.


Yirminci yüzyılın başlarında çocukların erişkinlerden farklı haklara sahip olduğu, dolayısıyla da bu hakların ayrıca tanınması gerektiği konusunda, değişik ülkelerde farklı hareketler ortaya çıkmıştır.

İlk olarak eğitimci Janusz Korczak'ın 1919 yılında yayınlanan How to Love a Child (Bir Çocuğu Nasıl Sevmeli) adlı kitabında çocuk haklarından söz etmiştir.

1917 yılında, Ekim Devriminin ardından Proletkult örgütünün Moskova şubesi bir Çocuk Hakları Bildirgesi üretti. Ancak çocuk haklarını savunma konusunda ilk ve en etkili girişim 1923 yılında Eglantyn Jebb tarafından taslağı hazırlanan ve 1924 yılında Milletler Cemiyeti tarafından kabul edilen Cenevre Çocuk Hakları Bildirisidir.

Bu bildirge Birleşmiş Milletler tarafından kuruluşunda kabul edilmiş, 20 Kasım 1959 tarihinde Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisi olarak güncellenmiş ve 20 Kasım 1989 tarihinde daha geniş olan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ile değiştirilmiştir. Bu sözleşme, BM üyesi ülkelerin
ikisi hariç tamamı yani 193 ülke tarafından kabul edilmiştir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Türkiye'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilk olarak Nisan 1929'da kutlanmaya başlandı ve bu tarihte örgütlenen 4 bin çocuk ilk kez TBMM'den haklarını talep etti. İlk olarak 1924'te çocukların korunmasına yönelik çalışma yürürlüğe girmiştir.

İşte, 23 Nisan'ı çocuklara bayram olarak hediye eden Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklar için söylemiş olduğu 15 değerli sözünden biri.

“Bir milletin ilerlemesindeki temel taş çocuklardır! Çocuklara gereken değeri verirseniz, ilgiyi, şefkati gösterirseniz, onlar da bir gökkuşağı edasıyla geleceği renklendireceklerdir. “

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yolundan ilerleyip, çocuklara gereken değeri ve önemi toplum olarak artık vermeliyiz.

Unutmayalım! Çocuklar bizim bugünümüz, yarınımız ve geleceğimizdir.