• USD  32,50
  • EURO  34,57
  • BORSA  9.548,09
  • ALTIN  2.495,59
SON DAKİKA
Babacan CHP, İyi Parti, Saadet ittifakına mı katılacak?

Semra Topçu semra_tv@yahoo.com

Babacan CHP, İyi Parti, Saadet ittifakına mı katılacak?

09 Ağustos 2019 19:48

Babacan’ın partisi, MHP’de Bahçeli, AKP’de ittifak endişesi ve sonbahar hazırlıkları Meclis’in tatil olmasıyla Ankara siyaseti, kıpırtısız günler yaşasa da kulisleri hareketli,


Babacan’ın partisi, MHP’de Bahçeli, AKP’de ittifak endişesi ve sonbahar hazırlıkları...
Meclis’in tatil olmasıyla Ankara siyaseti, kıpırtısız günler yaşasa da kulisleri hareketli, çünkü iki ayrı partinin kuruluşu için kapalı kapılar ardında büyük çabalar sergileniyor. Bu partilerle gelişmelerle ilgili fısıltılar merakla birbirine aktarılıyor. Sonbahara hazırlık yapılıyor.
Babacan CHP, İyi Parti, Saadet ittifakına mı katılacak?
AKP’den istifa ederek kurucusu olduğu partiden ayrılmasının üzerinden bir ay geçen Ali Babacan yeni bir açıklama yaptı, parti kurma çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. “Arzu ettiğimiz temsil gücü yüksek ve geniş kadroyu kısa bir zamanda oluşturmayı hedeflemekteyiz” ifadelerini kullanan Babacan’ın açıklamasında gördüğüm, şu an iktidarda bulunan partinin ülkeyi iyi yönetemediğinin ve bu ülkedeki bozulanların ortaya konmuş olması…
Babacan, AKP’nin 18 yıllık iktidarının sonunda bozduğu tabloyu şöyle özetliyor:
"İnsan hakları ve özgürlükler konusunda en yüksek standartları hedeflemek, ileri demokrasi için ısrarla çalışmak, hukukun üstünlüğü ilkesini tavizsiz bir şekilde savunmak, itibarlı kurumları ve kuralları esas alan bir ekonomi politikası uygulamak, çevreyi korumada güçlü bir irade ortaya koymak ülkemiz için yeniden önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir."
Ülkemizin bu önemli ihtiyaçlarının karşılanmasına kim itiraz edebilir ki? Bu sözlerle Babacan'ın AKP-MHP ittifakının karşısında yer alacağı yani CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi ile birlikte hareket edeceği anlaşılıyor. Ama Ali Babacan’ın ülkeyi bu hale getirenlerle geçmişteki kader birliği ettiği hatırlandığında tereddütler ortaya çıkıyor. Yıllarca “bozucular”la aynı partide olmanın yanı sıra bakanlık da yapmış olması dolayısıyla alternatif olup olamayacağı tartışma yaratıyor.
Babacan şu günlerde partisini tıpkı Özal gibi dört eğilim partisi yapmaya, tıpkı AKP’nin lideri Erdoğan gibi liberallerin gözdesi yapmaya çalışıyor, bunun için görüşmelerde bulunuyor ve bu görüşmeler gizlilik içinde yürütüyor. Yanındaki güç Abdullah Gül olsa da AKP tabanında nasıl bir karşılık bulacağı ise henüz muamma.
Aynı şekilde bir diğer AKP’li Ahmet Davutoğlu da eleştirileri ile haber oluyor ve yine aynı şekilde parti kurma çabası içinde olduğu değerlendiriliyor. Ve yine aynı şekilde “bozan’’ zihniyetin bir parçası olan Davutoğlu’nun “düzeltici” olabileceğine yönelik şüpheler dile geliyor.
Bilinen ve değerlendirilen temel gerçek AKP’den hiç olmadığı kadar çok ama daha da artabilecek oy kaybı olduğu ve bu kaybedilen oyların bu alternatif partilere gidebileceği. AKP’nin gücünün daha da zayıflayacağı.
Kimler AKP’ye oy vermekten vazgeçti?
AKP’den okumuş yazmış “ders vermek isteyen” muhafazakâr AKP’liler kaçtı; AKP’nin parti görünümünden çıkması, tek adam yönetiminin yarattığı endişelerle birlikte parlamenter demokrasiden uzaklaşılması, Merkez Bankası’na müdahele edilmesiyle liberallerden uzaklaşılması gibi etmenler sayılıyor.
AKP’den bir de bazı emekçiler kaçtı; taşeronlaşma, EYT gibi olumsuzlukların etkisi hissedildi.
İşte bu kaçan oyların toparlanacağı ve daha çoğalacağı oluşumlar Babacan ve Davutoğlu’nun oluşumları.
Babacan’ın Eylül ayında yapacağı açıklamada partiyle ilgili daha net bilgileri kamuoyuna sunacağı belirtiliyor. AKP tabanında ses getirmek açısından, daha hızlı ve eylemsel davranan Babacan’ın şansının Davutoğlu’na göre daha yüksek olduğu belirtiliyor.
MHP’de Bahçeli endişesi
Babacan’ın partisi AKP’yi zayıflatırken, ittifak ortağı MHP’yi de zayıflatacak. Gerçi MHP’de başka sıkıntılar da var. Özellikle Bahçeli’nin 31 Mart seçimleri öncesinde AKP’nin İmralı manevrasına katıldığı sözleri, hala destek alsa da partisinde büyük endişe yaratmış görünüyor. Bahçeli, İYİ Partililere MHP’ye dönün derken, MHP içinde asıl Bahçeli’nin AKP’den MHP’ye dönmesini isteyenler olduğu konuşuluyor.
Elbette MHP’nin AKP olmadan baraj altında kalma ihtimali nedeniyle, MHP’nin AKP’yi desteklemeye devam etmesi mümkün ama sonbahar ne getirir bilinmez. Zira Erdoğan’ın MHP ittifakını bitirme ihtimali de bulunuyor.
Belirsizlikler bulunsa da görünen net gerçeklik Türkiye siyasetinde iki ittifakın varlığı… Sonbahar için söylenebilecek olan ise sanırım Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısındaki ittifakı yok edecek formüller düşündüğüdür. Zira Erdoğan, Millet İttifakı'ndaki Saadet Partisi, İyi Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne bir de AKP’den kopacak Babacan’ın partisinin eklenmesini düşünmek dahi istemiyordur, engellemek için de planlar yapıyordur.