• USD  32,44
  • EURO  34,74
  • BORSA  9.915,62
  • ALTIN  2.438,67
SON DAKİKA
İnfaz yasası kimi kurtarıyor?

Çağrı Çetin avukat@cagricetin.av.tr

İnfaz yasası kimi kurtarıyor?

07 Nisan 2020 18:42

İnfaz yasası düzenlemesinden hırsızlık veya yağma suçunu işleyen kişi yararlanacak, hırsızlığa veya yağmaya defalarca maruz kalan ve çıkan tartışmada bir kişiyi öldürmek zorunda kalan siz ise yararlanamayacaksınız.


Toplumda af olarak tartışılan İnfaz Yasası bugün TBMM’de görüşülecek. Yasa tasarısının niye adaletli olmadığını ve niye herkesi kapsaması gerektiğini bir örnekle açıklayalım. 

Evinize defalarca giren 2 hırsız veya iş yerinize defalarca gelip tehditle sizden  haraç alan 2 kişi düşünün. Günün birinde bunlarla çıkan bir tartışma esnasında silahla birini öldürüyorsunuz diğeri de kaçıyor. Kaçan kişi yakalanıyor.

Ev sahibi veya iş yeri sahibi olan size haksız tahrik altında kasten insan öldürme suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezası veriliyor. Hırsızlık yapan veya iş yerinize gelip sizden sürekli haraç alan ve kaçtıktan sonra yakalanan kişiye de hırsızlık veya yağma suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezası veriliyor. 

Şimdi buraya dikkat edin: Yapılacak olan (toplumda af olarak tartışılan) infaz yasası düzenlemesinden hırsızlık veya yağma suçunu işleyen kişi yararlanacak, hırsızlığa veya yağmaya defalarca maruz kalan ve çıkan tartışmada bir kişiyi öldürmek zorunda kalan siz ise yararlanamayacaksınız. Bunun gerçekte yaşanmış çok sayıda örneği var. Adalet bunun neresinde?

Bugün itibarıyla 86 gazeteci ve medya çalışanı cezaevlerinde tutuklu veya hükümlü olarak bulunmaktadır. Ergenekon davaları sürecinde 200’den fazla gazeteci cezaevine girdi, çıktı. O dönem gazetecilere kumpas kuran FETÖ idi. FETÖ terör örgütü dağıtıldı ama uzun tutukluluk ve yargısız infaz durumu devam ediyor. 

Mecliste görüşülecek ceza infaz indirimi yasasına tutuklu gazetecileri, siyasetçileri kapsayacak, eline silah almamış, yalnızca düşüncelerinden dolayı siyasi cezalara çarptırılmış kişiler için infaz indirimi içeren düzenlemeler eklenmelidir. 90 bine yakın kişiyle birlikte tutuklu gazetecilerin de özgürlüğüne kavuşması sağlanmalıdır. Aksi takdirde bu infaz yasası ölü doğacaktır.

İçeriğinde suç unsuru bulunmayan düşünce, fikir ve görüşlerini dile getiren gazetecilere bir gece ansızın soruşturma ve gözaltı sürecinin başlatılması vatandaşların az olan hukuka olan inancını yok etmektedir. Buna izin verilmemelidir. 

Evde kalarak sağlıklı günlere kavuşmak dileğiyle….