• USD  32,48
  • EURO  34,90
  • BORSA  9.915,62
  • ALTIN  2.430,82
SON DAKİKA

1 Mart Tezkeresine Davutoğlu da karşıymış

1 Mart Tezkeresine Davutoğlu da karşıymış

11 Şubat 2016 18:33

Cumhurbaşkanı'nın yeniden gündeme getirdiği 1 Mart Tezkeresine o zamanlar Gül'ün danışmanı olan Ahmet Davutoğlu'nun da karşı olduğu açıklandı.


AKP kurucularından Ertuğrul Yalçınbayır, 1 Mart 2003 tarihinde Meclis'in reddettiği Irak'a askeri sevkiyatı isteyen tezkerenin yıl dönümü öncesi, süreçte yaşananları tüm detayları ile anlattı. O süreçte sürekli toplantılar yapıldığını söyleyen Yalçınbayır, şunları dile getirdi: “Bir tarafta MGK toplantıları, diğer tarafta parti içi toplantılar. 28 Şubat 2003'de MGK toplantısı yapıldı. O toplantıda askerin desteği bir noktada istendi. Çünkü 29 Aralık 2002 günlü MGK'da bir tezkere söz konusu olduğunda uluslararası meşruiyet şartının aranması gerektiği tavsiye edilmişti, o tavsiye kararı tabi bakanlar kurulunu bağlamaz ama önemli bir karardı. Burada o tavsiye kararından dönülmesi yönünde bir talep oldu hükümet kanadından ama Cumhurbaşkanı (Ahmet Necdet Sezer) toplantının başında buna gerek olmadığını, konuyla ilgili Meclis'in karar vereceğini söyledi. 1 Mart tezkeresinin görüşülmesinden bir gün önce bunlar oldu.”


“DAVUTOĞLU, 'IRAK'A GİRİLMEMESİNDE TÜRKİYE'NİN SAYISIZ MENFAATLERİ VAR' DEDİ”

Gece Başbakan Abdullah Gül'ün makamında MGK'ya giren bazı üyelerle toplantı yapıldığını anlatan Yalçınbayır, şunları ifade etti: “Benim bakanlık odam da Sayın Gül'ün odasının yanındaydı. Sayın Gül'ün danışması Sayın Ahmet Davutoğlu, Gül'ün odasına girmeden önce kendileri saygı ile 'Sayın Bakanım, yarın tezkere görüşülecek, şimdi onları konuşacaksınız, lütfen eski görüşlerinizi yineleyin, Irak'a girilmemesinde Türkiye'nin sayısız menfaatleri var' dedi. Sayın Gül'ün makamında konu ile ilgili görüşmeler yapıldı. Gül, orada Putin ile de bir telefon görüşmesi yaptı. Hatta o gece yarıma doğru Sayın Ali Babacan çağrıldı, Türkiye'nin ekonomik durumu ile ilgili bilgi alındı. Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Siirt seçimi nedeniyle Siirt'teydi, telefonla arandı ama ulaşılamadı. Ertesi gün grup toplantısı yapıldı, 1 Mart sabahı saat 10.00'da. Ardından tezkere ile ilgili bir oylama yapıldı, o oylamada tezkerenin geçtiği yolunda bir sonuç vardı. Ama o oylamada tezkereye 'hayır' diyenler oy kullanmamışlardı.”


recep tayyip erdoğan, ahmet davutoğlu, abdullah gül, meclis, siirt, mgk, oylama, ali babacan, ertuğrul yalçınbayır, 1 mart tezkeresi
ÖNCEKİ PFDK'dan Aziz Yıldırım'a ceza geldi SONRAKİ Büyük ikramiye iki kişinin oldu