• USD  32,30
  • EURO  34,63
  • BORSA  10.045,74
  • ALTIN  2.409,26
SON DAKİKA

11 Büyükşehir Başkanından acil çağrı

11 Büyükşehir Başkanından  acil çağrı

16 Nisan 2020 11:35

CHP'li 11 Büyükşehir Belediye Başkanı ortak bir açıklama yaparak ya sokağa çıkma yasağı ya da tam-tecridi kapanma uygulansın” çağrısı yaptı.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı  Muhittin Böcek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş ortak açıklama yaparak salgınla mücadele kapsamında alınması gereken önlemlere ilişkin önerilerini kamuoyuna sundu.

YASAK YA DA TAM TECRİT

6 maddeden oluşan önerilerin ilk sırasında, ulusal ve uluslararası çok sayıda bilim insanının, ekonomiden sağlığa kent hayatı ile ilgili pek çok kurum ve kuruluş ile bu kentleri yönetenlerin ortak görüşü olan “sokağa çıkma yasağı ya da tam-tecridi kapanma” yer aldı.

Daha fazla zaman kaybetmeden, bu uygulamanın gereğine tekrar dikkat çekilerek “Bu kararla, olumlu yönde ciddi yol almış dünya şehir örneklerinde olduğu gibi test sürecinin evde başlatılması ile karantina uygulamasının takibinin dağılım hızını yavaşlatmakta etkili olacağı görüşündeyiz” denildi.

AKARYAKITTAN ÖTV ALINMASIN

Önerilerin ikinci sırasında da yerel yönetimlerin acil olarak ihtiyaç duyduğu bazı ekonomik önlemlere dikkat çekildi.

Bu kapsamda banka ve sözleşmelerden kaynaklı kredi borçları, özel ve tüzel kişiler ile kamu kuruluşlarına olan borçlarının 2020 yılı için ertelenmesi istendi.

Genel bütçe paylarının ve borçlanma limitlerinin artırılması gerektiği belirtilerek toplu ulaşımda Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için hazine tarafından gelir desteği yapılmasının hayati önemde olduğunun altı çizildi.

Ayrıca, toplu taşıma araçlarında kullanılan akaryakıttan, rutin taşımacılık faaliyetlerine dönene kadar ÖTV alınmaması gerektiği de belirtildi.

3 aylığına faturaların ertelenecek olması nedeniyle su ve kanalizasyon işlemlerinin eksiksiz sürdürülmesi adına İller Bankası veya kamu bankalarından bu idarelere faizsiz ve geri ödemesi 6 ay sonra başlayacak kredi teminleri sağlanması önerildi.


yasak, belediye, tecrit
ÖNCEKİ Salgından ölüm iş kazası sayıldı SONRAKİ Eski danışmanı Erdoğan'ın sözlerindeki o detayı yazdı