• USD  32,27
  • EURO  34,96
  • BORSA  10.173,42
  • ALTIN  2.445,82
SON DAKİKA

8 Yıl önce Obama'dan Gülen'i istemiş

8 Yıl önce Obama'dan Gülen'i istemiş

18 Ağustos 2016 12:24

2008 yılında Obama'ya mektup yazarak "Fethullah Gülen'i besleme bize iade et. Bu adam bizim başımıza çok işler açacak" diyen Murtaza Demir yıllar sonra yaşadığı haklı çıkmanın üzüntüsünü yaşıyorç


ABD’nin 44’üncü başkanı Barrack Obama koltuğuna oturur oturmaz ilk yurt dışı gezisini Türkiye’ye gerçekleştireceğini açıklamış bu karar Türk kamuoyunda da büyük yankı uyandırmıştı.  Pir Sultan Abdal Kültür ve Eğitim Vakfı Başkanı Murtaza Demir de Obama’nın bu kararını Türkiye için ‘fırsata’ çevirmek istemiş,  ABD Başkanı’ndan Fethullah Gülen’i ‘beslememesini’ istemişti.  Söz konusu mektubu ABD'nin Ankara Büyükelçiliği önüne gelerek okuyan Demir, “Ülkemde estirilen, ‘ılımlı İslam' denilen politikalarına ve Fethullah'a kol kanat olmaya artık son verin?” demişti. Kaleme aldığı bu mektup sonrası Gülen cemaati başta olmak üzere birçok çevrenin hışmına uğraşan Demir hakkında ardı ardına açılan davalarla mücadele etmek zorunda kalmıştı.

GÜN OLDU DEVRAN DÖNDÜ
Murtaza Demir’in bu mektubundan yıllar sonra Gülen cemaati ile AKP’nin yolları ayrıldı. 2012 Şubatı’ndaki MİT krizi,  2013’deki 17/25 Aralık operasyonları derken 15 Temmuz 2016 günü Türkiye, Fethullahçıların kanlı yüzüne şahitlik etti. TSK içerisinde yapılanan Fethullahçı yapı, seçilmiş Cumhurbaşkanı ve hükümete karşı darbe girişiminde bulundu. Artık FETÖ (Fethullahçı Terör Örgütü)  diyen anılan cemaati için operasyonlara hız verilirken ABD’de ikamet eden Fethullah Gülen için de Türkiye’nin diplomasi harekatı hızlandı. Türkiye, ABD’den Fethullah Gülen’i artık ‘beslememesini’ iade etmesini istedi. Tıpmı Murtaza Demir’in 8 yıl önce yaptığı gibi.

O MEKTUBU ANLATTI
2008 yılında yazdığı mektupla gündeme gelen Murtaza Demir; o gün o metni niçin kaleme aldığını ve neden Obama’ya çağrıda bulunduğu anlattı. Sözcü’nün sorularını yanıtlayan Demir “Ülkesini seven, yüreği bu ülkede olan ama aynı zamanda bu ülkede cumhuriyet değerlerine, kazanımlarına sahip çıkan birisi olarak bu feryadımı sadece mektupla değil, dönemin hükümetine de defalarca ilettim. Buna rağmen bunlar maalesef görülmedi. Neden görülmedi çünkü ortaktılar. Niye çünkü ‘alınları secdeye geliyor diye’ görmezlikten geldiler” dedi.

‘KIZIM SANA SÖYLÜYORUM GELİNİM SEN ANLA’
Mektubun muhatabının aslında Obama değil bizzat dönemin Başbakanı Erdoğan olduğunu belirten Demir “Bu mektup aslında o dönemin başbakanına yazılan bir mektuptu. Ben ‘kızım sana söylüyorum gelinim sen anla’ dedim ama anlamadı. Sadece ben değil o dönem bu çekinceleri on binlerce insan dile getirmişti. Ancak dikkate alınmadı. Ben de şansımı bir de okyanus ötesinden mektupla denemek istemiştim” diye konuştu.

“ÇOK SAYIDA DAVA AÇILDI”
Mektup sonrası Fethullahçılar tarafından hedef tahtasına oturtulduğunu ve hakkında çok sayıda dava açıldığını belirten Murtaza Demir “Gülen için benzer bir yazım nedeniyle Feto’nun avukatları ardı ardına dava açtı. Onlarla uğraşırken bir de Erdoğan’ın açtığı davalarla boğuştum” dedi.

“SAMİMİYETİNE İNANMIYORUM”
Haklı çıkmanın ‘üzüntüsünü’ yaşadığını belirten Demir “Cumhurbaşkanı ‘özür dilerim’ deyip hakkında açılan davalardan vazgeti. Erdoğan’ın yeni bir başlık açtığına ben şahsen inanmıyorum. Yaşananlardan ders çıkardığına da inanmıyorum. Şu an meseleyi sürüncemeye soktu. Laikliğe sahip çıkan, cumhuriyet Atatürk değerlendirenlerden bahsettiğini hiç duymadım. Erdoğan’da herhangi bir değişiklik olduğunu sanmıyorum. Cumhuriyet kazanımları nasıl dün olduğu gibi bugün de tehdit altında” yorumunda bulundu.

“GÜLEN GİDER BAŞKASI GELİR”
‘Yeni mektuplar yazmamak için’ Cumhuriyet ve Atatürk kazanımlarına sahip çıkılması gerektiğini belirten Demir, “Yoksa FETÖ gider İsmail gelir Cübbeli gelir. Nihai sonuca çağdaş değerlere dönerek ulaşabiliriz” diye konuştu.


obama, mektup, fetullah gülen, murtaza demir
ÖNCEKİ Bazılarına bir kadın yetmiyor SONRAKİ HSYK'ya kura ile üye seçilecek