• USD  32,36
  • EURO  34,77
  • BORSA  10.045,74
  • ALTIN  2.411,95
SON DAKİKA

AB: Türkiye istiyorsa kapı açık

AB: Türkiye istiyorsa kapı açık

29 Nisan 2017 10:39

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, zirvede “Türkiye istiyorsa kapı açık. Aramızda görmekten memnun oluruz” mesajı verdi.


AVRUPA Birliği, referandum ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) Türkiye’yi denetim sürecine almasının ardından Ankara’ya yönelik atılacak adımlar konusunda üye ülkeleri arasındaki görüş ayrılıklarına rağmen beklenenin ötesinde olumlu bir yaklaşım içine girdi. Malta’da gayriresmi nitelikli bir toplantıda bir araya gelen AB dışişleri bakanları, ortak bir zeminde buluşmayı başardı. Bir bölümüne Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı toplantıdan çıkan sonuç, AB’nin, yaşanan sorunlara göz yummaksızın Türkiye ile yola devam etmek istediğini ancak Ankara’dan da gerekli adımları beklediğini ortaya koyan bir niteliğe sahip. Gayriresmi olması nedeniyle resmi karar alınmayan ancak Türkiye ile ilişkiler konusunda bundan sonraki yönelimi netleştiren toplantıda bakanların uzlaştığı unsurlar AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini tarafından açıklandı. AB’nin buluştuğu ortak noktalar Mogherini’nin ifadeleriyle şöyle:

REFERANDUM SONUÇLARINI TANIYORUZ: Türkiye de dahil olmak üzere her ülkenin kendi yönetim sistemini belirleme konusunda egemenlik hakkına saygı duyuyor ve bunu tanıyoruz. Türkiye de bunu anayasa değişiklikleriyle referandum aracılığıyla yaptı. Bazı itirazlar olduğunun farkında olmakla birlikte referandum sonuçlarına saygı duyuyoruz. Anayasa değişikliklerinin, Venedik Komisyonu tavsiyeleri ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemleri çerçevesinde uygulanmasını umuyoruz.

ULUSAL BİRLİK ARAYIŞI: Anayasa değişikliklerinin en üst düzeyde ulusal birlik ve kapsayıcılık arayışı içinde, Türk yetkililer tarafından, referandumda kaybeden taraf da dahil olmak üzere,  tüm siyasi pozisyonlara saygı gösterilerek uygulanmasını umuyoruz.

TÜRKİYE’YE ZARAR VERME NİYETİMİZ YOK: İstikrarlı, güvenli, ekonomik açıdan başarılı bir Türkiye, AB’nin yararına. Niyetimiz hiçbir zaman Türkiye’ye ya da Türk halkına zarar verecek bir şey yapmak değil ve olmayacak. Tam tersine birçok alanda karşılıklı olarak vatandaşlarımızın yararına olacak yapıcı işbirliği arayışındayız. Türk vatandaşları diyaloğumuzun ve işbirliğimizin odağında.

MÜZAKERLERE DEVAM: Katılım müzakereleri sürüyor. Ne askıya alındı ne de sona erdi. Bununla birlikte herhangi bir müzakere başlığının açılmasına yönelik bir çalışma içinde değiliz. Üyelik kriterleri son derece açık ve Türkiye bunları gayet iyi biliyor. Eğer Türkiye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bize aktardığı ve anladığım kadarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz saatlerde dile getirdiği gibi katılım müzakerelerine ilgi duyuyorsa bunun gerektirdiklerini gayet iyi biliyor. Özellikle de insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve medya özgürlüğünün de dahil olduğu temel özgürlükler, idam cezası, uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkileri konusunda. Bunlar Türkiye’nin, bir AB adayı ülke fakat aynı zamanda bir Avrupa Konseyi (AK) üyesi olarak uymasının beklendiği ilkeler. Bu konuda AK ile çok yakın bir şekilde çalışma konusunda kararlıyız.


cumhurbaşkanı, medya, mevlüt çavuşoğlu, ab
ÖNCEKİ Wikipedia’ya Türkiye'de erişim engellendi SONRAKİ 4 yılda 1 milyon lirayı böyle yedi