• USD  32,22
  • EURO  34,77
  • BORSA  10.267,09
  • ALTIN  2.411,45
SON DAKİKA

Aileler 65 yaş yasağına tepkili...

Aileler 65 yaş yasağına tepkili...

23 Mart 2020 08:52

65 yaş ve üzeri için getirilen sokağa çıkma yasağı kafaları karıştırdı. En riskli üç büyük kentteki aileler, “Yaşlılarımız evde ama biz dışarı çıkmak zorundayız. Virüs eve bizle girebilir” diyor.


Türkiye'de 65 yaş üzerindekilerin sokağa çıkması yasaklandı, polis denetimler yaptı
Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye genelinde 65 yaş ve üstü olanlar ile kronik rahatsızlığı bulunanlara sokağa çıkma yasağı getirildi. Yasak 22 Mart Pazar günü itibariyle yürürlüğe girdi. Ancak milyonlarca ailenin kafası karışık. Yaşlılara ve kronik hastalara yasak gelse de, onlarla birlikte yaşayan aile fertleri işe gitmek veya temel ihtiyaçlarını karşılamak için sokağa çıkmaya devam ediyor. Sokağa çıkma yasağının herkesi içine alacak şekilde genişletilmesi gerektiğini ifade eden aileler, “Yaşlılar evde, tamam. Ama ya biz dışarıdan virüsü getirirsek ne olacak?” diye soruyor.

"Doktor kontrolüm var, gidemiyorum”

İstanbul Kartal'da yaşayan 58 yaşındaki Gülhan Koç, kronik akciğer hastası ve evinde solunum tedavisi görüyor. Yasak kapsamındaki kişilerden bir olan Koç, çocuklarının desteği ile bu süreci atlatmaya çalışıyor. DW Türkçe’ye konuşan Koç, 6 ay önce zatürre geçirdiğini, 3 ay önce ise son kontrolü için hastaneye gittiğini söylüyor. Bu ay içinde yeniden kontrole gitmesi gerektiğini ifade eden Koç, “Ama şimdi yasaktan dolayı gidemiyorum, raporumu çıkaramıyorum. Evdeki nefes açıcılarla idare ediyorum” diyor.

İstanbul'da yaşayan Gülhan Koç ve ailesi
“Herkes için sokağa çıkma yasağı getirilmeli”

Koç'a bakmak için Adana'da yaşayan kızı 39 yaşındaki Eylem Dursun da İstanbul’a gelmiş. Kendisi de kronik böbrek hastası olan Eylem Dursun, sokağa çıkma yasağının başlaması ile birlikte annesiyle eve kapanmış durumda.  Küçük kız kardeşleri Güllü Şenol, şimdi hem annesi hem de ablasına yardımcı olmak için yanlarına taşınmış.

DW Türkçe’ye konuşan Şenol, “Anneme alışveriş yapmak için eve geldiğim günden beri, ben de onlar gibi evden çıkamıyorum” diyor. Eşinin çalışmaya devam ettiğini, kendisi ve ilkokul çağındaki çocuğunun ise annesinin evinde kaldığını anlatan Şenol, “Evime gidip gelemiyorum çünkü taşıyıcı olup anneme ve ablama virüs bulaştırmak istemiyorum. Ama yine de birkaç günde bir dışarı çıkıp alışveriş yapmak zorundayım” diye konuşuyor. Abla Eylem Dursun ise hükümetin yalnızca 65 yaş ve üzerine sokağa çıkma yasağı getirmesini eleştiriyor. Dursun, "Tüm aile bireylerinin evde kalması gerekiyor. Sadece 65 yaş üstü ve bizim gibi kronik hastaların değil; herkese sokağa çıkma yasağı getirilmeli” diye konuşuyor. 


aile, alışveriş, corona, şenol
ÖNCEKİ Camilerden Korona duası yayılacak SONRAKİ Evcil hayvanlar da zorda