• USD  32,44
  • EURO  34,74
  • BORSA  9.915,62
  • ALTIN  2.438,67
SON DAKİKA

AKP Yanlısı Vakıflara Vergi Muafiyeti

AKP Yanlısı Vakıflara Vergi Muafiyeti

03 Temmuz 2021 10:49

AKP döneminde vergi muafiyeti tanınan 105 vakfın çoğu, iktidara yakın vakıflar. DW Türkçe'ye konuşan kaynaklar, başvuru yapanların iktidara yakın olmamaları halinde şartları yerine getirseler de reddedildiğini söylüyor.


Resmi verilere göre, Türkiye'de vergiden muaf 294 vakıf var. Bu vakıfların 105'ine, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) döneminde vergi muafiyeti tanındı. Nisan 2021'de "Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkında Genel Tebliğ"de yer alan "Vakıflara, Maliye Bakanlığının önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınabilir" ibaresi, "Vakıflara, Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınabilir" olarak değiştirildi. Vakıfların vergiden muaf tutulması için belirli şartları yerine getirmesi bekleniyor.

Vergi muafiyeti tanınacak vakfın, sağlık, sosyal yardım, eğitim, bilimsel araştırma ve geliştirme, kültür ve çevre koruma ile ağaçlandırma konularında faaliyette bulunmayı amaç edinmesi ve bu faaliyetlerinin kamuya açık ve devletin kamu hizmeti yükünü azaltıcı etki yapacak düzeyde olması, belli bir yöre veya belli bir kitleye hizmeti amaç edinmemesi, kuruldukları tarihten itibaren en az bir yıl süreyle faaliyette bulunmuş olması, elde ettiği brüt gelirin en az üçte ikisinin vakfın amaçlarına harcanacağının vakıf resmi senedinde yazılı olması ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarca yapılacak inceleme sonucunda vergi muafiyeti verilmesi yönünde olumlu görüş bildirilmesi gibi şartları yerine getirmesi gerekiyor.


Maliye Bakanlığı tarafından yapılan ilk değerlendirmenin ardından, vakfa vergi muafiyeti tanınıp tanınmayacağı konusunda Vakıflar Genel Müdürlüğü ile vakfın amaç edindiği konulara göre ilgili kuruluşların görüşleri alınıyor. Olumlu görüş bildirilmesi halinde, vakfın faaliyetleri ve hesapları inceleniyor. Söz konusu vakfın faaliyetleri ile devletin kamu hizmeti yükünü ne ölçüde azalttığı raporlanıyor. Olumlu görüş bildirilirse, Gelir İdaresi Başkanlığı vakfın vergiden muaf tutulması için Cumhurbaşkanlığı'na teklifte bulunuyor; son sözü ise Cumhurbaşkanlığı söylüyor.

Cemaat vakıflarına vergi muafiyeti
AKP döneminde vergi muafiyeti tanınan vakıflar arasında, kamuoyunun yakından tanıdığı, iktidara yakınlığıyla bilinen Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı, Albayrak Vakfı ve Ensar Vakfı gibi vakıfların yanı sıra tanınırlığı az olanlar da var. Suffa Vakfı, onlardan biri. Nur Cemaati'ne ait vakfa, 2010 yılında muafiyet tanındı. Vakfın, Ağustos 2020 tarihli açıklamasında "İstanbul Sözleşmesi, aile yok edilmeden feshedilmelidir. İslam aile yapısının kültür, örf, adet, gelenek, din ve namusuna; bu sözleşme ile 'kadına şiddeti önleme' adı altında savaş açılmaktadır" sözleri yer alıyor.

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı ise 2011 yılında vergi muafiyeti aldı. Bu vakfın Erenköy Cemaati'ne bağlı olduğu biliniyor. 2014 yılında vergiden muaf olan Bayrampaşa Yeşil Camii İlme Hizmet Vakfı'nın kurucusu Abdullah Ustaosmanoğlu ise İsmailağa Cemaati'nin önde gelen isimlerinden biri olarak tanınıyor. İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı da 2015’te vergi muafiyeti


ÖNCEKİ TEM’cilerin Terör Borsası Açığa Çıktı SONRAKİ Meral Akşener'den Paramont Otelle İlgili Önemli Açıklamalar