• USD  32,45
  • EURO  34,79
  • BORSA  9.915,62
  • ALTIN  2.441,06
SON DAKİKA

Amerikalı itfaiyecinin yüzü baştan yaratıldı

Amerikalı itfaiyecinin yüzü baştan yaratıldı

18 Kasım 2015 11:13

ABD'de 41 yaşındaki bir gönüllü itfaiyeciye kafa derisi, kulaklar ve göz kapakları da dahil olmak üzere dünyanın en kapsamlı yüz nakli yapıldı.


Estetik cerrah Dr. Eduardo Rodriguez öncülüğündeki ekibin Patrick Hardison üzerinde yürüttüğü 26 saat süren ameliyatta, bir bisiklet kazasında ölen 26 yaşındaki David Rodebaugh'nun yüzü kullanıldı.

Ameliyatın Ağustos ayında yapıldığı belirtildi.

New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezi, ameliyatın başarılı olma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu belirtmişti.

Image copyrightAPImage captionPatrick Hardison yangında yaralanmadan önce
Bir ev yangınında, alevler içinde mahsur kalan bir kadını kurtarmaya çalışan Hardison'ın yüzünün tamamında ve kafasında üçüncü derece yanıklar oluşmuştu.

İtfaiyeci, yalnızca kan grubu bakımından değil ten rengi ve açık renk saç uyumu açısından da, tam anlamıyla uygun bir bağışçı bulunabilmesi için bir yıldan fazla bekledi.

1 Milyon dolarlık yüz
Ameliyatta, biri organlarını bağışlayan kişi üzerinde, diğeri alıcı kişi üzerinde olmak üzere iki ekip çalıştı.

Image copyrightAPImage captionYüzünü ve diğer organlarını bağışlamış olan David Rodebaugh
Bir milyon dolarlık tıbbi işlemden üç ay sonra, beş çocuk babası Hardison'ın düzgün bir iyileşme sürecine girdiği belirtiliyor. Ancak hayatı boyunca vücudunun nakil işlemiyle savaşmasını önlemek için reddetmeyi engelleyici ilaçlar alması gerekecek.

Dr. Rodriguez, dünyada yüz nakli yapılan diğer hastalardan en fazla beşinin yeni dokunun reddi nedeniyle öldüğünü tahmin ediyor.

Dr. Eduardo Rodriguez, düzenlediği basın toplantısında "Patrick'e yapılan miktarda nakil daha önce hiç denenmemişti. Ameliyatın üzerinden sadece 93 gün geçmiş olmasına rağmen halen çok iyi durumda." dedi.

Ameliyatta, Hardison'ın göz kapakları yeniden yerleştirildi ve göz kırpabilme yeteneği sağlandı. Ayrıca kaş, bir-iki günlük sakal ve kulak sahibi de oldu.

Hastanın birkaç ay içinde gözleri ve dudakları çevresindeki geçsek derilerin kaldırılması için başka ameliyatlar çeşirmesi gerekecek.

Hardison, organ bağışında bulunan David Rodebaugh'ya ve cerrahlara şükran borçlu olduğunu söylüyor; "Bana sadece yeni bir yüz kazandırmakla kalmadılar, yeni bir hayat verdiler." diyor.

İngiltere'deki Changing Faces (Değiştirilen Yüzler) adlı vakfın başkanı Dr. James Partridge, farklı bir çehreye alışmanın psikolojik açıdan zorluklar yaratabileceğini söyledi. Dr. Partridge, "Birçok etik sorun da bulunuyor. O yüzden başarılı olan bir ameliyatı kutlarken, işim karmaşık taraflarını gözardı etmemeliyiz. Bu, sadece bir başlangıç." dedi.


abd, David Rodebaugh, itfaiyeci, yüz nakli
ÖNCEKİ Hangi fobinizi nasıl yenersiniz? SONRAKİ IŞİD zanlısının üzerinden harita çıktı!