• USD  32,35
  • EURO  34,95
  • BORSA  10.208,67
  • ALTIN  2.411,91
SON DAKİKA

Anayasaya göre, Yıldırım’ın istifa zamanı

Anayasaya göre, Yıldırım’ın istifa zamanı

21 Aralık 2018 07:25

TBMM Başkanı Yıldırım’ın, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak açıklanması durumunda ne zaman istifa edeceği tartışılıyor. (Özel)


AKP ve MHP’nin ortak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak 31 Mart 2018 yerel seçimine girmesi beklenen TBMM Başkanı Binali Yıldırım, bütçe görüşmelerinin son gününde kürsüye çıktı.

Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile istifası öncesi veda görüşmesi yaptı.

Yıldırım’ın ne zaman istifa edeceği konusunda, bazı AKP kaynakları ile Bahçeli, seçilmesi halinde istifa edeceği konusunda görüş dile getirirken, anayasanın 94. Maddesi, Yıldırım’ıı istifaya zorlayacak.

Anayasanın 94. Maddesi, TBMM Başkanlarının ve başkanvekillerinin, görev süreleri boyunca siyasi parti faaliyetlerinde bulunmasını kesin bir dille yasaklıyor.

94. Maddenin bu konuya ilişkin son fıkrası şöyle:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasî partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine; görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar; Başkan ve oturumu yöneten Başkanvekili oy kullanamazlar.”

Buna karşılık, Anayasanın 77. Maddesinin, “Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir.” şeklindeki ikinci fıkrasının,  seçilmesi halinde istifaya imkan tanıdığı yorumları yapılıyor.


istifa, tbmm başkanı, anayasa, binali yıldırım, 94.madde
ÖNCEKİ İstanbul-İzmir otoyolunda emlakta flaş artış SONRAKİ Yıldırım'dan Bahçeli'ye veda ziyareti