• USD  32,19
  • EURO  34,99
  • BORSA  10.895,25
  • ALTIN  2.505,86
SON DAKİKA

Anlaşma yoksa Türkiye üzerine düşeni yapmaz

Anlaşma yoksa Türkiye üzerine düşeni yapmaz

19 Nisan 2016 09:55

Davutoğlu , 'Haziran ayında vize serbestisi olacağına inanıyorum. Anlaşma olmazsa Türkiye de üzerine düşeni yapmaz' dedi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, art arda yaptıkları açıklamalarla AB’ye göçmen anlaşmasıyla ilgili “vize muafiyeti sözünüzde durmazsanız biz de sözümüzde durmayız” mesajı verdi.

Strasbourg ziyareti öncesinde havalimanında konuşan Davutoğlu, AB’nin Türkiye ile vize serbestisi mutabakatını askıya alacağı yönünde bir Alman Gazetesi’nde çıkan haberle ilgili olarak “Türkiye söz verdiği her şeyi gerçekleştirdi. Resmi olarak iletilmiş herhangi bir konu yok. Bütün süreci geri döndürecek bir adımın atılacağına ihtimal vermiyorum. AB taahütlerine bağlı kalmazsa, Türkiye’nin da bağlı kalması beklenemez” değerlendirmesini yaptı.

Kıymeti harbiyesi yok

Dün gece yapılan Obama-Putin görüşmesi ve sınırların kapatılması tartışmasıyla ilgili Davutoğlu şöyle konuştu: “Türkiye’nin gıyabında iki devlet başkanının görüşmelerin bizim için kıymeti harbiyesi yok. Türkiye sınırları ile ilgili nihai sözü, Türkiye söyler.”

TBMM Genel Kurulu’nda, HDP’nin Çavuşoğlu ve Çevre Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile ilgili gensoru önergeleri reddedildi. CHP’nin dün planlanan İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı hakkında verdiği gensoru önergelerinin görüşmeleri ise bugün ve yarına ertelendi. Söz alan HDP’li İdris Baluken, Türkiye’nin yalnızlaşmış birkaç diktatöryel ilişki ağı üzerinden ayakta durmaya çalışan dış politika hezimetiyle karşı karşıya olduklarını söyledi. MHP’li Ruhi Ersoy, “Süleyman Şah türbesinin taşınmasında PKK ve PYD’nin uzantılarıyla İstanbul’da iş tutuldu mu tutulmadı mı” diye sordu.

‘İptal ederiz’

Çavuşoğlu, işbirliği iddiasının doğru olmadığını savunarak, taşıma kararı verdikten sonra bölgedeki unsurlara “Karşımıza çıkanı vururuz” dediklerini söyledi. AB ile yapılan anlaşmaya yönelik eleştirileri de yanıtlayan Çavuşoğlu, “Trajedilerin son bulmasını, insanlarımızın vizesiz seyahat etmesini, gümrük birliğinin güncellenmesini, fasılların açılmasını istiyoruz. AB sözünde durmazsa, Geri Kabul Anlaşması dahil diğer anlaşmaları iptal ederiz” dedi.


ahmet davutoğlu, pyd, istanbul, pkk, efkan ala, ab, Schengen, idris balüken, mevlut çavuşoğlu
ÖNCEKİ Türkiye'nin konuştuğu sert polemik SONRAKİ Akşener: Çok lezzetli kavga ederim