• USD  32,34
  • EURO  34,81
  • BORSA  10.276,88
  • ALTIN  2.393,53
SON DAKİKA

Başkanlık için referandum yapalım

Başkanlık için referandum yapalım

18 Ağustos 2015 12:02

Selahattin Demirtaş, olası bir erken seçimle aynı zamanda başkanlık sisteminin oylanacağı ayrı bir referandumun yapılabileceğini, gerekirse bunu Meclis’te teklif etmeyi düşündüklerini söyledi.


Seçim sürecinde “Seni başkan yaptırmayacağız” sözleriyle öne çıkan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, olası bir erken seçimle aynı zamanda başkanlık sisteminin oylanacağı ayrı bir referandumun yapılabileceğini, gerekirse bunu Meclis’te teklif etmeyi düşündüklerini söyledi.

‘Siyasi darbe günleri de atlatılacak’

Partisinin Merkez Yürütme Kurulu toplantısından önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması ardından görevi bir an önce iade etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Demirtaş şöyle konuştu: “Sandık sonuçlarına saygı duymayan bir yaklaşımla karşı karşıya Türkiye bir seçim daha yapılmadan taşlar yerine oturmayacak. Bu saray darbesine karşı da halkın doğru adım atacağına inanıyorum. Davutoğlu’nun bir an önce görevi iade etmesi lazım. Sayın cumhurbaşkanının da ikinci partiyi görevlendirmesi gerekir. CHP bunu kabul eder mi etmez mi bu tabi onların bileceği şey. Kalıcı bir sonucun ortaya çıkması için hepimizin gayret göstermesi lazıım. Elbette ki siyasetteki darbe günleri de atlatılacak. Herkes sandık sonuçlarına güven duymanın ne kadar önemli olduğunu anlayacak” diye konuştu.

‘Referanduma gidelim’

Erdoğan’ın Türkiye’de fiili yönetim şeklinin değiştiğini öne sürmesiyle yeniden konuşulmaya başlayan başkanlık sistemine ilişkin ilginç bir de öneri getiren Demirtaş, olası erken seçimlerde başkanlığın da oylanabileceğini gündeme getirdi.

Meclis’e teklif olarak referandumu sunabileceklerini belirten HDP Eş Genel Başkanı, “Olası bir seçimde biz seçmenin önüne bir referandum pusulası koyabiliriz. Bu tartışma da böylece noktalabilir. Türkiye halkı istiyorsa değiştirilir, istemiyorsa değiştirilmez. Kendilerine güveniyorlarsa buyurun bir referandum yapalım. Seçimde tek soruluk bir pusula konulabilir, ‘Başkanlık istiyor musunuz, istemiyor musunuz diye” dedi.

‘Birbirimize sıkı sıkı sarılmamız lazım’

Güneydoğu illerinde tırmanan savaş gerilimini de değerlendiren Demirtaş, bir kez daha çatışmada her iki tarafa seslenerek silahların susması çağrısını yaptı.

 “Türkiye’nin hiçbir sorununun silahla çözümü mümkün değildir” diyen Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: “Bütün sorunları müzakereyle konuşarak çözülmesi çağrımızı yineliyoruz. Ortadoğu’nun bu kadar karıştığı bir dönemde, Erdoğan’ın yapması gereken şey müzakare kanallarını açmaktır. Karşılıklı ateşkes ilan edilmesi lazım. Dağlarda, şehirlerde silahların susması lazım. Erken seçimde elbette halkın koyacağı iradeye saygı duyacağız ama barış erken seçimi bekleyemeyecek kadar önemlidir. Bu sadece Şemdinli için değil Kadıköy için de geçerlidir, İzmir için de geçerlidir. Elbette bu fırtınalı günler geçecektir. Bu fırtına geçince geride darmaduman bir ülke kalmamasını istiyorsak birbirimize sıkı sıkı sarılmamız lazım.”

Özerklik açıklamalarına ‘tuzağa düşmeme’ çağrısı

Demirtaş, doğuda özel güvenlik bölgeleri ilan edilen il ve ilçelerle iletişimin de kesildiğini aktarırken, peş peşe gelen özerklik açıklamalarına da ‘tuzağa düşmeme’ vurgusu yaptı.

Demirtaş, sözlerini şöyle noktaladı: “İlçelerle iletişim yok, internet yok, elektrik, su yok. Bu ortamda barışı, diyalogu sağlamak mümkün değil. Son terörist ölene kadar devam edeceğiz söylemi geçmişte de denendi, işe yaramadığını gördük. Her bir can partimizden kıymetlidir, oylarımızdan kıymetlidir. Asker, PKK’li, sivil önemli değil ölümleri durdurmalıyız.n Türkiye’de yerel yönetimlerin güçlendirmesi, merkezi değil, yerelde halk inisiyatiflerinin katılabildiği yönetim sistemlerini partimizin tüzüğü gereği elbette destekliyoruz ama bunu biz hiçbir zaman silahların gölgesinde gerçekleşebileceğiniz düşünmüyoruz. Tuzağa düşürülmeye çalışanları da lütfen tuzağa çekilmesinler diye uyarıyorum. Tabi ki halk inisiyatiflerinin kendini temsil etmesini savunuyoruz ama dediğim gibi herkes tuzaklara karşı dikkatli olmalıdır.”


selahattin demirtaş, hdp, başkanlık sistemi, haber, haberler, erken seçim, referandum
ÖNCEKİ Gülten Kaya Niran Ünsal'a cevap verdi mi? SONRAKİ Gezici anketinde çarpıcı sonuçlar