• USD  32,44
  • EURO  34,74
  • BORSA  9.915,62
  • ALTIN  2.438,67
SON DAKİKA

BBC'nin gözünden G-20'deki Veliaht

BBC'nin gözünden G-20'deki Veliaht

02 Aralık 2018 10:34

BBC, G-20 zirvesine Cemal Kaşıkçı olayının gölgesinde katılan Suudi Arabistan Veliaht Prens'i Selman'ın nasıl karşılandığını yazdı.


2 Ekim'de Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasından sonra dünya gündemine oturan tartışmaların odağındaki Suudi Arabistan Veliaht Prens'inin G-20 zirvesinde yaşadıklarını BBC'den James Landale, kaleme aldı.

Landale'in haberinin bir bölümü şöyle:

"Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman için G20 zirvesinin bir test olacağı başından beri biliniyordu. Bu Prens Muhammed'in Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından uluslararası sahneye ilk çıkışıydı.

Suudi gazetecinin öldürülmesine yönelik emrin, ülke yönetiminin zirvesinden geldiğine dair iddialar, okların Prens Muhammed'e çevrilmesine yol açmıştı.

Bu nedenle Arjantin'de düzenlenen G20 zirvesi Suudi prensin karşı karşıya kalacağı veya kalmayacağı uluslararası izolasyonu görmek için bir imkan sağladı.

İlk gösterge aile fotoğrafıydı. Liderlerin bir araya geldiği fotoğraf ritüelindeki beden dilleri, basın açıklamalarında yazan ifadelerin çok daha ötesini görmemizi sağladı.

Prens en arka ve en gerideki sırada, yalnız bir görüntüdeydi. G20'deki tek Arap lider olan Muhammed, geleneksel kıyafetiyle takım elbiselerle dolu o fotoğrafta dikkat çekiyordu. Fotoğrafın çekilmesini beklerken ne yapacağını bilemez halde, hatta gergin gözüküyordu. Etrafındakiler onunla bir iki kelime konuştu ama prensle el sıkışmak için yolunu değiştiren pek de kimse olmadı.

Siyasetçiler Suudi liderin seçmenleri açısından ne kadar istenmeyen bir kişi olduğunun farkında. Bunun tek istisnası Rusya Devlet Başkanı Putin.

Veliaht prens ile selamlaştı, uzun uzun el sıkıştı ve kameralara gülümsedi. Batılı liberal liderleri sinirlendirmek konusunda bir usta olan Putin, Suudi Arabistan ile stratejik yakınlık kurmaya ihtiyaç duyuyor.

Prens Muhammed için zirve pek parlak gözükmüyordu. Liderlerle sohbetleri de aynı oranda zordu.

Bir açıdan dışlanmış değildi. Pek çok lider onunla konuşmaya hazırdı, hem ayaküstü hem de resmi görüşme olarak. ABD, Hindistan, Meksika, Güney Kore, Meksika, Güney Afrika ve Çin bu ülkeler arasında yer alıyor.

Fakat tüm görüşmeler prensin istediği gibi gitmedi."

YAZININ TAMAMI


bbc, suudi arabistan, g-20, cemal kaşıkçı, selman
ÖNCEKİ Erdoğan: Prens'in cevabına inanamadım SONRAKİ Putin'e: Neden sık görüşüyorsunuz?