• USD  32,20
  • EURO  34,74
  • BORSA  10.218,58
  • ALTIN  2.451,90
SON DAKİKA

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu: Kolonya ve maskeyi sermayeye 100 milyarı yurttaşlara dağıtın

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu: Kolonya ve maskeyi sermayeye 100 milyarı yurttaşlara dağıtın

20 Mart 2020 18:02

“AKP iktidarı Merkez Bankası'nın ihtiyat akçesini gelişi güzel harcamasaydı bugün çalışana-emekliye sadece kolonya vermek zorunda kalmazdı”.


Türkiye Gündemi  (Ankara)

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık; AKP iktidarını ekonomik krize ve salgına karşı emekçiyi ve çalışana yönelik belirledikleri önlemlere çağırdı. Konfederasyon, “Kamu emekçilerine 2020 yılı için ön görülen zam oranları tekrar güncellenmeli gerekirse toplu sözleşme masası tüm sendikaların dahil olacağı şekilde tekrar kurulmalıdır” önerisini getirdi.

 Konfederasyondan yapılan açıklama şöyle:

AKP iktidarının açıkladığı 100 milyarlık paketle diğer ülkelerin açıkladığı paketler karşılaştırıldığında ağırlık olarak sermayeyi ve patronları merkez aldığı görülmektedir. Bu paket AKP iktidarının ranta dayalı, dışa bağımlı bir ekonomi politikasının sonucunu yansıtmaktadır.

AKP iktidarı Merkez Bankası'nın ihtiyat akçesini gelişi güzel harcamasaydı bugün çalışana-emekliye sadece kolonya vermek zorunda kalmazdı.

Ülkemizde enflasyon, zamlar, faizler, adaletsiz vergi dilimleri, döviz kurundaki artış ve işsizlik sürekli artmaktadır. Açlığın ve yoksulluğun ülkemizde adeta sıradanlaştığı koşulları yaşanmaktadır. İşçinin ve kamu emekçinin yaşam şartlarının zorlaştığı dönemde krizin ve salgının bedeli emekçilerin sırtına yüklenmektedir.

Salgına karşı gerçekçi önlemler almayan iktidar krizi derinleştirir ve ekonomik-mali çıkmazları büyütür. AKP hükümetinin açıkladığı paket yurttaşları aldatmaya dönüktür.

Yurttaşların hayatının söz konusu olduğu dönemde paranın ve sermayeye teşviklerin konuşulduğu ortamda salgınla mücadele ciddiyeti olamaz.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; Acilen AKP iktidarını ekonomik krize ve salgına karşı emekçiyi ve çalışana yönelik aşağıdaki önlemleri almaya çağırıyoruz;

 Kamu emekçilerine 2020 yılı için ön görülen zam oranları tekrar güncellenmeli gerekirse toplu sözleşme masası tüm sendikaların dahil olacağı şekilde tekrar kurulmalıdır.

Virüs salgını ile mücadele 83 milyonun meselesidir. Yine mücadele Programı açıklanırken belirli sendikaların toplantıya dahil edilmesi bu mücadelenin toplumsallaşmasına zarar vermektedir. Çalışma bakanı tüm sendikaların dahil olduğu yeni bir değerlendirme toplantısı yapması gerekmektedir.

 Çalışanlara 3600 ek gösterge bu süreçte derhal verilmelidir.

En düşük memur maaşı yoksulluk sınırı olan 9 bin TL ye çekilmelidir.

 Tüm memurlar bu süreçte idari izinli sayılmalıdır.

 Anayasal bir kurum olan ekonomik ve sosyal konsey derhal toplanmalıdır.

Sermayeye layık görülen 100 milyar TL’lik destek paketinin kapsamı ülkenin yüzde 70’ini oluşturan emekçilere yönelik daha fazla geliştirilmelidir.


sermaye, koronavirüs, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu
ÖNCEKİ Korona virüsüne karşı İSİG’den 12 talep: İşten çıkarmalar, zorunlu ücretsiz izin yasaklansın SONRAKİ Türkiye’de koronadan ölenlerin sayısı 9’a, vaka sayısı ikiye katlandı