• USD  32,26
  • EURO  34,79
  • BORSA  10.268,58
  • ALTIN  2.440,83
SON DAKİKA

Bizi diri diri mezara gömdüler

Bizi diri diri mezara gömdüler

13 Mayıs 2016 10:23

Soma maden faciasının ardından maden şirketlerinde işe alınmadığını, tazminatlarının hâlâ ödenmediğini belirten Y.A.'nın öyküsü üzdü.


Soma’da Türkiye'nin en büyük maden faciası olarak hafızalara kazınan Soma maden kazasından 10 dakika erken çıkmasıyla hayatta kalan Y.A (46), verilen sözlerin tutulmadığını ve maden şirketlerinin kapılarının yüzlerine kapandığını savunarak, yaşadıklarına isyan etti. Facianın ardından ölen arkadaşlarına üzüldükleri için haklarını arayarak eylem yaptıklarını belirten Y.A., bu yüzden bütün maden şirketlerinin kendilerini işe almadıklarını öne sürdü. Maden yetkililerinin kameralara konuşanları işe almayacaklarını belirterek tehdit ettiklerini iddia eden Y.A., zor durumda olduklarını, 30 lira yevmiye ile bulabildiği işe gidip boyacılık yaptığını söyledi.

“YA ÖLECEKSİN YA DA HAKKINI ARAMAYACAKSIN”
Faciadan bu yana iki yıl geçtiğini ve iş bulamadıklarını belirten Y.A., şöyle konuştu:
“Burada 30 lira yevmiye ile çalışıyoruz. Bize vaat ettiler, ‘işe alacağız’ diye. Ne yazık ki iki yıldan beri hiçbir işe giremedik. Çünkü hakkımızı aradık, eylem yaptık, yürüyüş yaptık. Türkiye Kömür İşletmelerinin önünde 17 gün yattık, o yatanlardan biri de benim. Şimdi her gittiğimiz şirket yüzümüze kapıyı kapatıyor. Neden. Çünkü bu ülkede hakkını aramayacaksın kardeşim. Ya öleceksin ya da hakkını aramayacaksın.”

“ŞİRKETLER HAKKIMIZI ARADIK DİYE ALMIYORLAR”
Facianın ardından haklarını aramak için eylem yaptıklarını ve bu yüzden şirketlerin kapılarının yüzlerine kapandığını öne süren Y.A., sözlerini şöyle sürdürdü: “Cebimde 1 TL’ye toz maskesi almak için para yok. Bunlara mahkumum, Bu halde çalışıyoruz. Giremedik hiçbir yere. Benim gibi iki bin arkadaşım var şu an işe giremeyen. Şirketlere başvurduk. ‘Ne yazık ki siz giremezsiniz’ diyorlar. Bizi almıyorlar. Eylem yaptığımız için bütün kapılar bize kapalı şu an, kimse almıyor. Biz ne yapacağız. Benim evim kira, iki çocuğum var okuyan. Tek suçumuz hakkımızı aramak oldu."

“KONUŞAN DA MADENE ALINIYOR KONUŞMAYAN DA”
Maden faciasının ikinci yıldönümünde bir yandan törene katılmak istediğini belirten Y.A, bir yandan da artık mücadele etmekten bıktıklarını belirtti. İşçilerin işe yeniden girememe korkusuyla konuşmaktan çekindiğini aktaran Y.A, “Arkadaşlarımıza, ‘Gelin derdimizi anlatalım’ diyoruz. Gelen 15-20 kişi. İnsanlar hep kaçıyor. ‘Ben çıkmayayım televizyona, ben konuşursam işe giremem’ diyorlar. Ama şimdi onlar da giremedi. Konuşan da giremedi konuşmayan da giremedi. Bu saatten sonra ben ne kaybedeceğim ya” dedi.
Y.A., şirket yetkililerinin televizyona çıkarak konuşanları almayacaklarını söyleyerek tehdit ettiğini de iddia etti.


eylem, işçi, maden, soma
ÖNCEKİ MHP'liler canlı yayında birbirine girdi SONRAKİ Parkta yürüyen genç kadının acı sonu