• USD  32,40
  • EURO  34,81
  • BORSA  10.208,65
  • ALTIN  2.403,41
SON DAKİKA

Cennetten ev vaat eden Diyanet’e para yetmiyor

Cennetten ev vaat eden Diyanet’e para yetmiyor

05 Mart 2020 12:27

Kuran kurslarına maddi yardım karşılığında yurttaşlara cennetten ev vaat eden Diyanet, yalnızca geçen yıl personeli için 9 milyar TL harcadı. Diyanet, ‘görevlerini ifa edebilmek’ için ödenek artırımı talebinde bulundu.


Bu yıl için ayrılan 11,5 milyar TL’lik ödenek ile aralarında yatırımcı bankaların da olduğu çok sayıda kurumun bütçesini geride bırakan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yüksek harcamaları, resmi verilerle bir kez daha gözler önüne serildi.

Birgün'den Mustafa M. BİLDİRCİN'in haberine göre;

Diyanet’in 2019 yılına ilişkin mali hesaplarına göre, bir yılda 10,2 milyar TL harcayan idare, isimleri açıklanmayan birçok dernek ve vakfa, “Kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler” adı altında 35 milyon TL aktardı. Temsil ve tanıtım için 2 milyon TL harcayan Diyanet’in, “Tüketime yönelik mal ve malzeme alımı” gideri ise 188 milyon TL’ye ulaştı.

Kuran kurslarına maddi katkıda bulunanlara cennetten ev verileceğini söyleyerek yurttaşlardan yardım isteyen Ali Erbaş’ın başında olduğu Diyanet İşleri Başkanlığı, 10,2 milyar TL’lik 2019 yılı bütçesinin tamamını tüketti. Büyük bölümü imamlardan oluşan yüz binlerce personel ile dev bir orduya dönüşen Diyanet’in bütçesinin yüzde 82’sini personel giderleri oluşturdu. Diyanet’in, 2019 yılında, “Personel gideri” adı altında yaptığı harcama 8,2 milyar TL olarak gerçekleşti.

MALZEME ALIMI İÇİN 9 MİLYON TL

Diyanet İşleri Başkanlığı merkezi yönetim bütçesinden yapılan harcamaların detayı, idarenin kamu kaynaklarından yaptığı sınırsız harcamaları gün yüzüne çıkardı. Diyanet’e ait binaların 2019 yılındaki bakım ve onarımları için bütçeden 788 bin TL çıktı. En fazla personeli olan kamu kurumları arasında yer alan Diyanet’in kırtasiye, temizlik, spor ve bahçe malzemesi için bir yılda harcadığı para 9,8 milyon TL oldu.

TAŞITLARA MİLYONLARCA LİRA

Başkanlık personelinin kullanması için kiralanan taşıtlara da milyonlara lira döküldü. Diyanet’in, aralarında taşıt kiralama bedeli ve taşıtların sigorta masraflarının da olduğu, “Hizmet alımları” kaleminden yaptığı harcamanın 9 milyon TL olduğu öğrenildi. Başkanlık, büyük bölümü iktidara yakın şirketlere ihale edilen 2019 yılındaki kongre, konferans, seminer ve organizasyonlar için merkezi bütçeden 243 bin TL ayırdı.

ÖDENEK ARTIRIM TALEBİ

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2019 yılına ilişkin faaliyet raporunda, ödenek yetersizliğinden şikâyet edilmesi de dikkat çekti. Personel gideri için 9 milyar TL’ye yakın harcama yapan Diyanet, bütçenin yüzde 97’sinin personele gittiğini belirterek, “Yasal görevlerimizi tam anlamıyla ifa edebilmemiz için, personel gideri dışındaki cari giderler ve yatırım ödeneğinin artırılması gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

ÖĞRENCİERE DİNİ EĞİTİM

Diyanet’in eğitim alanındaki artan etkisi de faaliyet raporuna yansıdı. Raporda, kurumun yaygın din eğitimi yönelik gerçekleştirdiği bazı faaliyetler şöyle sıralandı:

*Kuran kurslarında 962 bin kadın 226 bin erkek olmak üzere 1 milyon öğrenci eğitim gördü.
*2018-2019 eğitim öğretim yılında hafızlık eğitimleri kapsamında 60 bin 291 öğrenciye ulaşıldı.
*Türkiye genelindeki 4-6 yaş Kuran kurslarında 170 bin 513 öğrenci eğitim aldı.
*2019 yılında açılan yaz Kuran kurslarında 3 milyon öğrenciye eğitim verildi.


Kuran Kursu, diyanet, malzeme, ödenek, ali erbaş, Cennet
ÖNCEKİ Erdoğan Rusya'ya hareket etti SONRAKİ Fizyoloji uzmanından sevindiren koronavirüs tespiti