• USD  32,39
  • EURO  34,61
  • BORSA  10.045,74
  • ALTIN  2.392,29
SON DAKİKA

ÇGD: Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Sertaç Eş ile yazar Işık Kansu’yu kınıyoruz!

ÇGD: Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Sertaç Eş ile yazar Işık Kansu’yu kınıyoruz!

09 Mart 2020 10:45

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Yönetim Kurulu, Cumhuriyet Gazetesi’nde işten çıkarmalar konusunda gazetenin Ankara Temsilcisi Sertaç Eş ve yazarı Işık Kansu’yu, üyelik ve meslek etik ilkelerine aykırı davranışları nedeniyle kınadıklarını bildirdi.


Turkiyegundemi.com (Ankara)

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Yönetim Kurulu (ÇGD),  Cumhuriyet Gazetesi’nde işten çıkarmalara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

Türkiye’nin en köklü, saygın ve bu zor dönemde halka doğruları iletme görevini sürdürebilen istisnai yayın organlarından Cumhuriyet gazetesinin Ankara Temsilciliği’nde, Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak benimsediğimiz ilkelerle ters bir yönetim anlayışı hâkim kılınmak istenmektedir.

Derneğimiz için Cumhuriyet gazetesinin diğer gazetelerden farklı yerde durduğu bir gerçektir. Gazetecilik mücadelesinde Cumhuriyet gazetesinde korunmaya çalışılan ilkeler yol gösterici niteliktedir. Bu ilkeler ve duruş ÇGD'nin de hem mirası hem sorumluluğudur. Başta 5 buçuk yıl genel başkanlığımızı yürüten Mustafa Ekmekçi, önceki genel başkanlarımızdan Rafet Genç ve Mahmut Tali Öngören ile yol gösterici üyemiz Uğur Mumcu, ismi Cumhuriyet'le özdeşleşmiş ÇGD emekçileridir.

Ne yazık ki Cumhuriyet gazetesinin Ankara yönetiminin son zamanlarda aldığı bazı idari kararlar, tüm bu geleneğe ve ilkelere tamamen aykırı düşmektedir.

Cumhuriyet yönetimine sorumluluklarını hatırlattığımız 8 Eylül 2019 tarihli açıklamamızda özetle şunları vurgulamıştık:

"Bugünkü Ankara büro yöneticilerinin ÇGD yöneticisi çalışanlarını yalnızca ÇGD yöneticisi seçilmeleri nedeniyle 'bu işin sonuçları olur' diyerek, adeta tehdit etmesi, edebiliyor olması asla kabul edilemez... ÇGD olarak 'ÇGD'ye başkanlar vermiş Cumhuriyet' gazetesinin, çalışanlarını ÇGD yöneticisi oldukları için en hafif deyimle uyaran Cumhuriyet gazetesine dönüşmesine de göz yummayacağımızı, bu değerli gazetenin böyle savrulmasına sessiz kalmayacağımızı, Cumhuriyet gazetesinin bahsettiğimiz karakterini gerekirse yöneticilerine rağmen yine bizim savunacağımızı da ifade ediyoruz."

Aradan geçen yaklaşık altı aylık süreçte bazı Cumhuriyet yöneticilerinin çalışanlar üzerindeki baskıları ve çeşitli ayrımcılıkları artarak sürmüştür. Ankara Şube Yönetim Kurulu üyemiz Şeyma Paşayiğit'in işten çıkarılması gibi, Genel Yönetim Kurulu yedek üyemiz Ozan Çepni'nin de geçtiğimiz günlerde “iş ve işletmenin gerekleri” açıklamasıyla işten çıkarılması Ankara bürosu yönetiminin inisiyatifiyle gerçekleşmiştir. Her iki üyemizin meslek onurları ve kişilikleri zedelenmek istenmiştir. Bu sürecin, yukarıda dile getirilen mirasla ve ilkelerle bağdaşır hiçbir yanı yoktur.

Tüm bu gelişmeler, mobbing, büro içi çalışanlar arasında ayrımcı yaklaşımlar ve istifaya zorlama iddialarıyla birleşince derneğimizin konuyu gündemine almasını zorunlu hale getirmiştir.

Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Sertaç Eş ile Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri ve köşe yazarı Işık Kansu’nun bu süreçteki sorumluluklarına dönük iddialar göz önüne alınarak konu Yönetim Kurulumuzca değerlendirilmiştir. Alınan karar uyarınca, üyelerimiz Sertaç Eş ve Işık Kansu’yu, üyelik ve meslek etik ilkelerimize aykırı davranışları nedeniyle kınıyoruz. Meslektaşlarımıza yönelik haksız uygulamalara ve bezdirme politikalarına karşı gazeteciliği savunmaya, süreci takip etmeye devam edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Yönetim Kurulu


ÇGD, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Sertaç Eş, Işık Kansu
ÖNCEKİ CHP’li Çakırözer: HSK’nin sorumlu aradığı 100 günde 79 kadın daha öldürüldü SONRAKİ Serdar Turgut'tan itiraf: Haberi Saray'dan izin alarak yazdım