• USD  32,34
  • EURO  34,81
  • BORSA  10.276,88
  • ALTIN  2.393,53
SON DAKİKA

CHP: AKP İzmir’de bize rakip bulamıyor

CHP: AKP İzmir’de bize rakip bulamıyor

21 Kasım 2018 09:16

CHP Grup Başkanvekili Özel, AKP’nin İzmir’e aday bulmakta zorluk çektiğini, İzmir Ticaret Odası Başkanı’nı adaylığa ikna etmek için, özel kanun çıkarmak istediğini söyledi.


İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in 31 Mart 2019’daki yerel seçimde AKP'den aday olması için Meclis gündemine getirilen kanun teklifi, muhalefetin tepkisini çekti.

CHP, AKP’nin aday bulmakta zorlandığını söylerken, MHP, milletvekillerinin istifa ettikleri yerlere geri dönebilmeleri gerektiğini söyledi.

Meclis genel kurulunda görüşmeleri başlayan kanun teklifine göre, yerel seçimde aday olan oda ve birlik yöneticilerinin seçimi kaybetmeleri durumunda görevlerine geri dönmelerini öngörülüyor.

"CHP'YE RAKİP BULAMAKTA ZORLANDINIZ"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bu kanun İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayını bulamayan, ikna edemeyen, zorla ikna etse de kazanacağına inandıramadıklarını aday yapma kanunu. İzmir'de CHP'ye karşı rakip bulamadığınız, zorlayıp da ikna ettiğiniz adaya vereceğiniz güvencenin son tarihi 1 Aralık. O yüzden 1 Aralıkta istifa ederken bu güvenceyi ona vermeniz lazım.” dedi.

Özel, bu kanunun Meclis’ten geçse bile bu seçimde uygulanmaması gerektiğini ifade etti.

Özel, “Bu kanun Adalet ve Kalkınma Partisinin ‘İzmir'de aday bulamıyoruz, iddialı aday bulamıyoruz, kazanacağına inanan aday bulamıyoruz.’ kanunu. Bir kanun çıkaralım ki o kanunda aday yapmayı ikna edemediğimiz, bütün baskımıza rağmen 'Görevimi kaybederim.' diyen 'E, Büyükşehir belediye başkanı olursun.' dediğimizde, 'Yok, kazanamayız, bu koltuktan da olurum.’ diyen birini ikna kanunu arkadaşlar. Bunu bilmeyen var mı? Bunu bilmeyen var mı? Bunu bilmeyen var mı?” dedi.

MİLLETVEKİLLERİ DE GERİ DÖNSÜN

MHP Ordu milletvekili Cemal Enginyurt, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun teklife karşı çıktığını belirterek, milletvekillerinin de belediye meclis üyelerinin de seçilememeleri halinde görevlerine göre dönebilecekleri şekilde teklifin genişletilmesini istedi.

Enginyurt,  “Ticaret odası ve ticaret borsası mensupları görevlerine geri dönecekse, mesela partilerden istifa eden il başkanları, ilçe başkanları;  belediye başkanları, belediye meclis üyeleri… Mesela belediye başkanları milletvekili olmak için istifa ediyor, belediye meclis üyeleri milletvekili olmak veya belediye başkanı olmak için istifa ediyor; parti il başkanları, ilçe başkanları istifa ediyor; diğer sivil toplum örgütlerinden de istifa edenler var. Bununla ilgili bir genişleme yapılsa iyi olur diye düşünüyorum” dedi.


chp, akp, aday, özgür özel, cemal enginyurt, mahmut özgener
ÖNCEKİ Bahar Candan olaylı geceyi anlattı SONRAKİ Erdoğan AİHM'e daha önce üç kez başvurdu