• USD  32,20
  • EURO  35,01
  • BORSA  10.713,67
  • ALTIN  2.516,58
SON DAKİKA

CHP'de Erdoğan yasağı

CHP'de Erdoğan yasağı

15 Temmuz 2015 09:05

Cumhuriyet yazarı Fırat Kozok, CHP kulislerinde ‘Süreç AKP’li koalisyonu zorunlu kılıyor’ görüşünün hâkim olduğunu yazdı. Kozok'un analizi şöyle...


AKP’yle CHP arasında yapılan “müzakere öncesi ön görüşme”nin ardından “çözümsüzlüğün adresi olmayacağız” mesajı veren CHP’de, AKP’yle koalisyon konusundaki belirsizlik sürmesine karşın “Şartların CHP’yle ya da CHP’siz AKP’nin içinde yer aldığı bir formülü zorunlu kıldığı” görüşü hâkim. Bu görüşün oluşmasında partinin yaptırdığı anketler de önemli rol oynuyor. Yeni bir seçim kararının her 4 partinin oylarında da en fazla 1-2 puanlık bir oynamadan fazla etkisi olmayacak.

Farklı tablo olmaz

CHP’de Kılıçdaroğlu’yla Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında önceki gün yapılan koalisyon görüşmelerinin ardından iki liderin ikinci görüşme öncesi baş başa görüşmesi yönünde beklenti hâkim. Kulislerde, “Büyük Koalisyon”un kaderinin ikili arasında yapılacak görüme sonrasında netleşeceği belirtiliyor. CHP’nin “köşeleri yumuşatan” bu tavrında son anketler de önemli rol oynuyor. Partiye ulaşan son anketlerde olası bir seçim durumunda CHP’nin oylarını 1-2 puan düzeyinde artırabileceği, diğer partilerin de benzer oranda düşüş ya da yükseliş içerisinde olduğu sonucu çıktı. Türkiye erken seçime gitse bile farklı bir tablo çıkmayacak. Parti yönetimi görüşme sürecinde AKP’nin “kırmızı çizgisi” olarak belirlediği “Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı” konusunda milletvekillerinin yazılı soru önergelerini işleme koymama kararı aldı.

CHP ihtiyatlı

Bahçeli’nin Davutoğlu ile görüşmesinde “koalisyona kapıları kapatma” tavrına, CHP “ihtiyatlı” yaklaşıyor. CHP’de “Koalisyon ibresi CHP’ye döndü” yaklaşımının şu aşamada gerçekçi olmayacağı”na işaret edildi. CHP’de bu zorlukların en önemlisi olarak ise olası bir AKP-CHP koalisyonuna karşı “Saray darbesi” olabileceği endişesi. Bahçeli’nin de “ülkeyi hükümetsiz bırakmamak” için koalisyona girme, ya da AKP azınlık hükümetine destek stratejisini devreye sokabileceğinin güçlü olasılık olduğuna dikkat çekiyorlar.

cumhuriyet


chp, koalisyon, kemal kılıçdaroğlu, ahmet davutoğlu, akp, haber, haberler
ÖNCEKİ Davutoğlu - Bahçeli görüşmesinin perde arkası SONRAKİ Ece Erken: Hamileyken Serkan'dan tekme yedim