• USD  32,27
  • EURO  34,82
  • BORSA  10.285,12
  • ALTIN  2.410,16
SON DAKİKA

CHP'den flaş HDP çıkışı

CHP'den flaş HDP çıkışı

18 Ağustos 2015 12:43

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, kurulacak olası bir seçim hükümetine MHP’nin ardından HDP’nin de üye vermeme kararı alması durumunda kendilerinin de bu hükümete bakan vermeyeceğini belirtti.


Reuters’a değerlendirmelerde bulunan Altay, Anayasa’nın 116’ncı maddesine göre kurulacak bir seçim hükümetine muhalefet partilerinin üye vermeye çok olumlu bakmadıklarını belirterek,“MHP zaten bu hükümete üye vermeyeceğini açıkladı. HDP de çok olumlu değil bu konuda. Eğer HDP de üye vermezse AKP’nin çoğunlukta olduğu bir hükümete biz payandalık yapmayız, biz de bakan vermeyiz” dedi.

Altay, bunu partinin yetkili kurullarında değerlendireceklerini de sözlerine ekledi.

HDP’nin dışarıdan desteklediği CHP-MHP hükümeti

Davutoğlu’nun görevi bu akşam Erdoğan’a iade etmesinin ardından hükümet kurma yetkisinin kendilerine verilmesi gerektiğini söyleyen Altay, şunları kaydetti: “Saray’ın yapması gereken, görevi hemen bu akşam 21:00’de CHP’ye vermektir. O durumda biz görüşmelere hemen yarın başlarız. HDP’nin dışarıdan desteklediği bir hükümeti MHP’yle kurmak isteriz. Ama bu olmazsa da CHP azınlık hükümetini de kurarak ülkeyi seçime götürmek mümkündür.”

MHP ise kurulacak bir seçim hükümetine HDP’yle yan yana yer almamak için üye vermeyeceğini dün gece açıklamıştı. HDP ise kararını bugünkü MYK’da vereceğini duyurdu.

Seçim hükümeti nedir?

Anayasa’ya göre, TBMM seçimlerinin Cumhurbaşkanınca yenilenmesine karar verilmesi halinde, Bakanlar Kurulu çekiliyor ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir Başbakan atıyor.

Geçici bakanlar kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları TBMM’deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınıyor.

Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM Başkanı tespit ederek Başbakana bildiriyor. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanıyor.

Geçici bakanlar kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazete’de ilanından itibaren beş gün içinde kuruluyor. Geçici bakanlar kurulu için güvenoyuna başvurulmuyor. Geçici bakanlar kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapıyor.


hdp, chp, haber, haberler, engin altay, seçim hükümeti
ÖNCEKİ Gezici anketinde çarpıcı sonuçlar SONRAKİ iPhone 7 böyle mi olacak?