• USD  32,34
  • EURO  34,81
  • BORSA  10.276,88
  • ALTIN  2.393,53
SON DAKİKA

CHP’li Prof Kaboğlu'dan Demirtaş uyarısı

CHP’li Prof Kaboğlu'dan Demirtaş uyarısı

22 Kasım 2018 11:50

CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Hukuku Profesörü İbrahim Kaboğlu, AİHM kararlarının “tartışmasız bağlayıcı” olduğunu belirtti.


CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Hukuku Profesörü İbrahim Kaboğlu, AİHM kararlarının “tartışmasız bağlayıcı” olduğunu belirterek, “Mahkemeler daha da fazla zaman geçirmeden Anayasa madde 138’in gereğini ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi madde 46’nın gereğini yerine getirerek Sayın Demirtaş’ın serbest yargılanmasını sağlamalıdırlar. “ dedi.

 Prof Kaboğlu, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi (İHAS), Kasım 2016’dan beri tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk sürecinin uzatılmasının yeterli hukuki dayanaklardan yoksun olduğu kararını değerlendirirken, 12 Eylül askeri yönetiminin bile bu kararlara sırt çeviremediğini söyledi.

Prof Kaboğlu, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin “Türkiye’nin devlet ötesi uluslararası hukuk anlamında Anayasası” olduğunu söyledi.

Prof Kaboğlu, şunları söyledi:.

 “Umuyoruz ve diliyoruz ki Sayın Erdoğan’ın danışmanları ve Adalet Bakanı gibi sorumluluk mevkiinde bulunan kişiler daha bir hukuki çerçevede açıklama yaparlar. Nitekim; iki gün önce bütçe görüşmesi nedeniyle mecliste bulunan Adalet Bakanı “muhatabı mahkemelerdir onlar gereğini yapar” dedi. Bence de öyle olmalı. Mahkemeler daha da fazla zaman geçirmeden Anayasa madde 138’in gereğini ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi madde 46’nın gereğini yerine getirerek Sayın Demirtaş’ın serbest yargılanmasını sağlamalıdırlar. Tabi hukuka saygımız gereği bu konuda görevin mahkemeye düştüğünü ve muhatap mahkemenin ilgili ağır ceza mahkemesinin bu konuda onun tahliye kararını vermesi gerektiğini bir kez daha belirtelim.”

 

 


selahattin demirtaş, aihm, ibrahim kaboğlu
ÖNCEKİ Görüşme sonrası ilk açıklama SONRAKİ Acılı babanın yürek yakan feryadı