• USD  32,44
  • EURO  34,74
  • BORSA  9.915,62
  • ALTIN  2.438,67
SON DAKİKA

Cumhurbaşkanlığı'nın Basın Kartı'na tepki

Cumhurbaşkanlığı'nın Basın Kartı'na tepki

15 Aralık 2018 12:37

Çağdaş Gazeteciler Derneği, Basın Kartı Yönetmeliği'ndeki değişikliğe tepki göstererek, değişikliğin iptali için yasal haklarını kullanacaklarını açıkladı.


Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün (BYEGM) 703 sayılı KHK ile kapatılıp Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na dönüştürülmesinden sonra, Basın Kartı Yönetmeliği değiştirildi. 

Yeni yönetmeliğe göre, “Milli güvenlik ya da kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunmak veya bu davranışları alışkanlık haline getirmek”, “derhal” basın kartının iptal edilme sebepleri arasında yer alacak.

ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ’NDEN DAVA

Çağdaş Gazeteciler Derneği, Basın Kartı Yönetmeliği'ndeki değişikliğe tepki gösterdi. "Yönetmelik, gazeteciyi de memura dönüştürmek istemektedir" denilen açıklamada, derneğin değişikliğin iptali için yasal haklarını kullanacağı belirtildi.

TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI’NDAN TEPKİ

DW’niin haberine göre,  Türkiye Gazeteciler Sendikası yaptığı açıklamada yönetmelik değişikliğini eleştirdi. Sendika önce Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün kapatılarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Teşkilatı’nın kurulduğunu, şimdi de Basın Kartı Yönetmeliği‘nin değiştirildiğini hatırlattı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yeni yönetmelikle hem basın kartı alınmasının zorlaştırıldığını, hem de kartın iptal edilmesinin kolaylaştırıldığını vurguladı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, yönetmelik değişikliğini, "iktidarın kendi istediklerine sarı basın kartı vereceği bir sisteme dönüşüm" diye nitelendirdi. Kartın alınması ya da iptali konusunda getirilen koşullara dikkat çeken Durmuş hakkında dava açılan birçok gazetecinin artık sarı basın kartı alamayacağını ya da kartlarının iptal edileceğini söyledi. Durmuş bunu şöyle açıkladı:

"Türkiye’de  hakkında dava açılmayan gazeteci sayısı çok az. Birçok gazeteci hakkında 'isteyerek ya da istemeyerek terör örgütünü övme' gibi bir suçlamadan dava açılıyor. Hukuk bağımsız olmadığı için maalesef gazeteciler bu suçtan ceza alıyor. Çoğunun cezası ertelense de bu cezayı aldıkları için artık sarı basın kartı alamayacaklar ya da kartları iptal edilebilecek. Yani Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı istediği kişiye sarı basın kartı verecek, istemediği kişiye vermeyecek. Tamamen biat eden gazetecilere verilen bir karta dönüşecek."

Yönetmelik değişikliği ile sarı basın kartı verme yetkisinin tamamen Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı’na geçtiğini söyleyen Durmuş, gazeteci meslek örgütlerinin artık inisiyatifi kalmadığını belirtti. Durmuş,"Daha önce 15 kişiden oluşan Basın Kartı Komisyonu'ndaki üye sayısının 9’a düşürülmesini ve meslek örgütlerinden gelen temsilci sayısının azaltılarak üçe indirilmesini de kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

 BASIN KARTININ DEĞERİ DÜŞTÜ

 Yine yeni yönetmelikle sarı basın kartının "değerinin düştüğünü" belirten Durmuş, "Eskiden bakanlıklarda sadece basın müşavirleri sarı basın kartı alabiliyordu. Şu an bakanın istediği bütün personel alabiliyor. Yani örneğin Tarım Bakanlığı 200 personeline sarı basın kartı alabilecek. Gazetecilik yapmayanlar da sarı basın kartı alabilecek" dedi. 

YAZININ TAMAMI


basın kartı, cumhurbakanlığı iletişim başkanlığı
ÖNCEKİ İnternet alışverişinde yeni dönem SONRAKİ Önce ısınacak, ardından kar gelecek