• USD  32,16
  • EURO  35,06
  • BORSA  10.158,63
  • ALTIN  2.470,19
SON DAKİKA

Davutoğlu HDP'ye sordu: Etkiniz yoksa neyi görüşelim?

Davutoğlu HDP'ye sordu: Etkiniz yoksa neyi görüşelim?

15 Temmuz 2015 16:31

Başbakan Davutoğlu koalisyon görüşmelerinin ilk turunu HDP ile tamamladı. 1 saat 55 dakika süren görüşme sonrası konuşan Davutoğlu, çözüm sürecine vurgu yaptı, HDP'ye, "Süreç devam edecekse etkili olduğunuz varsayılır. Etkiniz yoksa görüşmelerin anlamı ne?" diye sordu.


AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu koalisyon görüşmelerinin ilk turunu bugün tamamladı. Görüşme 1 saat 55 dakika sürdü.
Görüşme sonrası AK Parti Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Başbakan Davutoğlu'nun açıklamaları, görüşmede koalisyondan ziyade çözüm süreciyle ilgili gelişmelerin gündeme geldiğini ortaya koydu.

Davutoğlu; "HDP ile şunu vurguladık: '7 Haziran bütün partilere muhasebe imkanı sağladı. Ortaya çıkan tabloda herkes Türkiye siyasetini hem de kendi partisinin yerini doğru konumlandırmak durumunda. Biz AK Parti olarak bunu yapıyoruz ve bu çerçevede siyasetimizi yapıyoruz. Demirtaş'ın açıkladığı üç ilke etrafında analizler yapıldı. Barış, demokrasi ve adalet ilkeleri etrafında kanaatlerimizi samimi bir şekilde aktardım. Barış esas ise meşru unsurlar dışında hiç kimse, silahlı gruplar ülke topraklarında barınamaz. 'Gelin HDP olarak silahlanmaya karşı bir tavır sergileyin' dedim" şeklinde konuştu.
"Etkiniz yoksa görüşmenin anlamı ne?"
"Kimseye tepeden bir dil kullanmadım. Dün MHP ile görüşürken de bugün de. Biz söyleriz ama onlar dinlemezler. Birincisi onlar dinleyene kadar söylemeye devam etmeniz gerekiyor. Süreç devam edecekse etkili olduğunuz varsayılır. Etkiniz yoksa görüşmelerin anlamı ne. Etkiniz yoksa sürece hangi yolla katkıda bulunacaksınız."
"Görüşmeye devam ederiz ama mekanizma yok"
Davutoğlu, HDP ile olası bir koalisyonla ilgili ise, "Her konuyu görüşürüz fakat koalisyon ortaklığı çerçevesi oluşmuş değil. Ama görüşmeye de devam ederiz. Kuracağımız hükümet Türkiye’nin bütününü temsil etmesi önemlidir. CHP, MHP ile görüşülürken HDP’nin ne düşündüğü önemlidir. Bu çerçevede HDP ile oluşturulmuş bir mekanizma yok.
Dörtlü deklarasyon önerisi
Davutoğlu, sadece HDP değil, tüm partilerin yer alacağı bir deklarasyon imzalama önerisinde bulundu.
"Biz dörtlü parti olarak hep birlikte çağrı yapacaksak. Buradan da çağrıda bulunayım. Bizler demokratik standartın en üstü çıkması için hazır olduğumuz ama terör ve şiddet içeren müdahaleye karşı ortak tavır alacağımızı bildirir diye bir deklarasyon imzalayalım. 'Hiçbir silahlı unsur olmaz' diye bir deklarasyon imzalayalım. Ama ikili düşünmemek lazım. Bir tarafta 'barış, demokrasi, adalet' diyeyim, diğer tarafta 'silahlı bir grup olsun', bu olmaz."
"Bu konudaki çağrılarımız devam edecek. Ümit ederim bir gün Türkiye hepimizin katkılarıyla, ortak bir iradeyle bu sorunların üzerinden geliriz. Türkiye'de şiddet uygulayan hiçbir grubun destek bulamadığı bir atmosfer yakalarız."
HDP'de açıklamayı Sırrı Süreyya Önder yaptı
Görüşmenin ardından HDP adına ise Sırrı Süreyya Önder açıklama yaptı. Önder, "Mevcut hükümetin, yeni kurulacak olan değişik hükümet alternatiflerinin hepsinin temel meselesi çözüm süreci olmak durumunda. Çünkü ülkemizdeki bozucu alanların, istihdamdan tutun çevre meselesine kadar, ekonomik bunalmışlığımızdan yaşadığımız bölgesel sıkışmaya değin tümü barış süreci konusunda alacağımız tutumla birebir ilgilidir" dedi.
Önder, İmralı ile görüşme talepleri ile ilgili, "Biz ne pahasına olursa olsun İmralı'ya gitmek gibi bir çerçeveyle bu talebi yapmıyoruz. Bizim sıradan bir ziyaret yapma talebimiz yoktur. Bizim son bıraktığımız nokta heyetin adaya gitmesi, mecliste izleme komsiyonu oluşturulması, gelişmeleri kayda geçirip dünya ile paylaşması... Barış süreci, itibarsızlaştırılan o Dolmabahçe deklarasyonuna gelinerek daha ileri bir noktadan ele alınmak zorunda.
Önder, devletin Öcalan'la görüşüp görüşmediği konusundaki soruya "Devlet heyetinin görüştüğünü biliyoruz" yanıtını verdi.
Çözüm sürecinin önemli isimleri bir arada
HDP Genel Merkezi'nde gerçekleşen görüşmede Davutoğlu'na Yalçın Akdoğan, Mehdi Eker, Efkan Âlâ, Adnan Boynukara ve Zehra Taşkesenlioğlu; HDP'nin eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'a ise Sırrı Süreyya Önder, İdris Baluken, Pervin Buldan ve Zeynep Karaman eşlik etti.
Sağlıklı bir koalisyon olmaz
HDP 7 Haziran'dan sonra AKP ile bir koalisyon yapmayacağını açıklamıştı. Davutoğlu da Saraybosna dönüşünde uçakta gazetecilere, “HDP’ye dönük bizim tarafta olumlu bir yaklaşım yok” demiş ve eklemişti:
“Nerede hangi baskıların yapıldığını, hangi terör grupların mevcudiyetini sürdürdüğünü bilen biri olarak ona karşı net tavır sergilemeyen parti ile sağlıklı bir koalisyon yapılacağına inanmam.”
Davutoğlu koalisyon görüşmelerinin ikinci turunda da HDP ile bir araya gelmeyecek.
Başbakan bugünkü görüşmede HDP'ye ne söyleyeceğini de CHP lideri Kılıçdaroğlu ile görüşmesinden sonra yaptığı basın toplantısında ifade etmişti:
"Görüştüğümde HDP’ye de ifade edeceğim. Artık herkes şiddetle demokrasi arasında seçim yapma aşamasına gelmiştir ve uluslararası alanlarda da demokrasinin yanında olan herkes, Türkiye’nin takınacağı tavra destek vermek durumundadır. Biz bu tür tehdit ve şantajlar karşısında atılması gereken adımlardan hiçbir şekilde, bir adım dahi geri durmayacağımız gibi, kamu düzeninin tesisi için her türlü tedbiri alırız. İlgili birimimizi toplantıya çağırdım, gerekli talimatlar yapılmıştır. Hiçbir şekilde teröre, şiddete izin verilmeyecektir."
Demirtaş da 'çözüm süreci' dedi
Davutoğlu ile görüşmesinden önce dün Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan HDP Eş Başkanı Demirtaş da, görüşmede koalisyondan ziyade çözüm sürecine dönük beklentilerini dile getirdi:
"Şunu diliyorum ki; çözüm sürecinde de yeniden eskisinden daha çok güvene dayalı, istikrarlı bir şekilde yürüyecek bir canlanmaya neden olur yarınki ziyaret. Elbetteki koalisyon nasıl şekillenecek henüz belli değil ama hükümet hangi formülasyon etrafında kurulursa kurulsun, barış hiç kimsenin elinin tersiyle itemeyeceği kadar elzemdir. Türkiye toplumu barışı hak ediyor. Çocuklarımız, gençlerimiz ölmeyi değil, yaşamayı hak ediyor. Ülkemiz şiddeti değil, barışı hak ediyor. Bugünlerde yaşanan bütün bu gerilimler, araç yakmalar, yol kesmeler, bir yanda da hükümetin askeri yığınakları arttırması, bunlar kaygılarımızı arttırmaktadır."
İlk turun son görüşmesi
Davutoğlu koalisyon görüşmelerinin ilk turu kapsamında Pazartesi günü CHP lideri Kılıçdaroğlu ile 1 saat 40 dakika, Salı günü de MHP lideri Devlet Bahçeli ile 1 saat 45 dakika görüşmüştü. Davutoğlu, MHP liderinin kendisine "hükümette yer almama tercihini ilettiğini" söylemişti.
Kaynak: Al Jazeera


selahattin demirtaş, hdp, ahmet davutoğlu, akp, çözüm süreci, haber
ÖNCEKİ Galatasaray'da Sneijder krizi! SONRAKİ TRT dizisini dini taciz nedeniyle bırakıyorum