• USD  32,26
  • EURO  35,06
  • BORSA  10.319,96
  • ALTIN  2.468,17
SON DAKİKA

Davutoğlu: Kimse bizden taviz beklemesin!

Davutoğlu: Kimse bizden taviz beklemesin!

01 Aralık 2015 11:10

Başbakan Ahmet Davutoğlu KKTC'ye yaptığı ziyarette basın açıklamasında bulundu.


Rusya- Türkiye arasındaki gerilim hakkında, ''Coğrafya ülkelerin kaderidir, Rusya ile komşuyuz. Rusya'ya çağrımız, 'benzer olayların yaşanmaması için iletişim kanallarının açık tutulmasıdır' ama sınırlarımızın ihlali konusunda kimse taviz vermemizi beklemesin'' diye konuştu.
 Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

Dün NATO Genel Sekreteriyle ve ekibiyle konuştuk. Türkiye hiçbir zaman gerilimin, çatışmanın tarafı olmak istemez. Bu olayda da Türkiye sadece kendi hava sahasını korumuştur. Şunu Rus yetkililerin bilmesi gerekir, Türk uçakları Rus hava sahasını ihlal etmedi. Türk uçakları Rus uçağını herhangi bir hava sahasında hedef almadı. İhlal edilen hava sahası Türk hava sahasıdır. Ve dünyanın her yerinde hava kuvvetlerinin birinci görevi hava sahasının ihlallerinden korunmasıdır.

Öte yandan sınırımızın öte yanında bir savaş yaşanırken ve yanıbaşımızda mülteciler akın akın Türkiye'ye gelirken herhalde hava sahamızı ihlal eden uçakları bir, iki, üç ihlalden sonra tekrar tekrar bu ihlallerine göz yummak sorumlu bir davranış değildir. Angajman kurallarının gereği yapıldı. Ama olayın hemen sonrasında Ruslara çağrı yapılarak olayla ilgili detaylı bilgi verildi. Dün NATO karargahında söylediğim gibi hiçbir şekilde böyle bir olayın yaşanmasını istemezdik. Ama hava sahamızın ihlali karşısında da sessiz kalmamızı kimse bekleyemezdi.

Eğer burada bir art niyet yoksa Rus tarafının bilmesi lazım gelir ki Türk tarafında bizzatihi Rusya'yı hedef alan bir durum yoktur. Oturup konuşulur, bu konuda atılacak adımlar birlikte ele alınır. Tekrar ilişkilerimizin normal bir şekilde sürmesi sağlanabilir. Ama bunun yerine karşılıklı suçlamalarla, Türkiye'ye dönük asılsız ithamlarla,DEAŞ'tan petrol alıyormuş, arkasında şu varmış, bu tür ithamlarla Türk hava sahası ihlalini örtmek de mümkün değil. Suriye krizi bir Türk- Rus krizi değildir. Hatta Suriye krizi bir Rus- NATO krizi de değildir. Ama bu tutum sürdürülmesiyle itibariyle maalesef Türkiye Rusya arasında bir krize dönüşmüş durumdadır.

Müttefik ülkelerle yakın temas içindeyiz. Türkiye koalisyon unsuru olarak DEAŞ'ın sınırımızdan temizlenme çabalarına devam edecek. Umarız ki bir daha böyle bir olay yaşanmaz. Ama Türkiye'nin kendi sınırlarını koruma iradesinden de hiçbir zaman şüphe edilmemelidir. Rusya'ya tekrar çağrımız, geliniz benzer olayların yaşanmaması için askeri iletişim kararlarımızı açalım, diplomatik ilişki kanallarımızı açalım, oturup konuşalım. Coğrafya ülkelerin kaderidir, Rusya ile Türkiye komşudur. Ve bu kader değişmeyecektir. Asırlardır komşuyuz, o zaman bunun gereğini yapmanın vaktidir. Asılsız suçlamalar yerine oturup ne yapacağımızı konuşmanın vaktidir. Ümit ederdik ki Paris'te sayın Cumhurbaşkanımız ile sayın Putin arasında bir görüşme gerçekleşmiş olsun. Olmadı ama bundan sonra da bu iletişim kararlarını açık tutmak gerekiyor.

Türk- Rus ilişkileri her iki tarafın kazandığı ilişkilerdir. Ama Türkiye'den de kimse sınırları konusunda taviz verme ve geri adım atmasını beklemesin. 


ahmet davutoğlu, rusya, türkiye, rus uçağı
ÖNCEKİ Türkmenler: Rusya bizi yok etmek istiyor SONRAKİ Diyarbakır'da yangın: 6 çocuk öldü!