• USD  32,53
  • EURO  34,92
  • BORSA  9.915,62
  • ALTIN  2.436,24
SON DAKİKA

Demirtaş: Erdoğan’ı İmralı konusunda oyaladılar!

Demirtaş: Erdoğan’ı İmralı konusunda oyaladılar!

05 Aralık 2015 18:37

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "dondurulan" çözüm süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.


HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘dondurulan’ çözüm süreci kapsamında İmralı’da PKK lideri Abdullah Öcalan’la yürütülen görüşmeler hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirilmediğini savundu.

Dolmabahçe’de 28 Şubat 2015’te açıklanan 10 maddelik mutabakat metninin Erdoğan’a ‘PKK’ya silah bırakma çağrısı’ olarak sunulduğu iddiasında bulunan Demirtaş, “Tayyip beyi oyaladılar, getirdiler Dolmabahçe’ye kadar” dedi.

‘Tüm sorunlar kendi iç dinamiklerimizle çözülebilir’

amerikaninsesi.com’da yer alan habere göre ABD ziyaretinin sonunda Washington’da Türkiyeli gazetecilerle bir araya gelen Demirtaş, burada bulunma sebebini “Diplomasi yapıyoruz”sözleriyle açıklayıp, “Ama ülkemizle ilgili bütün sorunların çözümü yine ülkemizde, kendi iç dinamiklerimizle baş başa verip ortaklaşa gerçekleşebilir” diye devam etti.

‘Öcalan’dan akıllı olduklarını düşünmesinler’

AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun devletin Öcalan’la görüştüğüne dair açıklamasını ‘manipülatif’ bulan Demirtaş, “Öcalan’ı defalarca kandırmaya çalıştılar ve her seferinde sert duvara çarptılar. Kimse dışarıdaki insanları aptal zannetmesin, herkesten akıllı olduklarını düşünmesin. Hele hele Öcalan’dan akıllı olduklarını düşünmesinler” diye konuştu.

‘Hendekleri kazdıran 7 Haziran’da çıkan sonuca saygı duyulmaması’

HDP’nin yüzde 13 oy oranıyla barajı aşıp 80 vekille meclise girdiği 7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan sonuca saygı duyulmamasının Kürtler arasında deokratik siyasete duyulan güveni sarstığını vurgulayan HDP Eş Genel Başkanı, “O seçim sonuçlarına saygı duyulmaması, yok sayılması, Bahçeli’nin söylemleri, Cumhurbaşkanı’nın söylemleri. Bugün hendekleri kazdıran, yayılmasını sağlayan, barikatların kurulmasına yol açan şey odur” dedi.

Gazetecilere, 7 Haziran sonrası toplanan MGK’da görüşülenlerle ilgili duyumlarını da aktaran Demirtaş, HDP’nin seçim başarısı değerlendirilirken, “Son Türk yurdunun Kürtler tarafından ele geçirilmesine az kaldı. Dolayısıyla bunu engellememiz lazım” denildiğini öne sürdü.

‘Öcalan’la başkanlık konusunda fikir ayrılığımız yok’

Öcalan’ın başkanlık sistemine sıcak baktığına dair görüşlere de itiraz eden Demirtaş, şunları söyledi: “Hiçbir zaman ne bizim ne de Öcalan’ın gündem maddeleri arasında başkanlığı tartışmak yoktu. AKP’den ya da devlet heyetinden ne kendisine bir başkanlık önerisi fikriyatı gitmiştir ne de kendisi bu konuda resmi bir cevap vermiştir. O yüzden bu konuda Abdullah Öcalan’la bir fikir ayrılığımız yok.”

‘Mutabakat Erdoğan’a farklı sunuldu’

Sözü, 28 Şubat’ta Dolmabahçe’de dönemin başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan ve içişleri bakanı Efkan Ala, HDP’li Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken’in görüşmesi sonrası kamuoyuna açıklanan 10 maddelik mutabakat metnine getiren Demirtaş, metnin Erdoğan’a ‘PKK’ya yapılmış net bir silah bırakma çağrısı’ olarak sunulduğu iddiasında bulundu.

‘İmralı’da konuşulanları hap halinde anlatmışlar’

Erdoğan’ın beklediğini alamayınca süreci rafa kaldırdığını savunan HDP Eş Genel Başkanı, “Biz İmralı’da saatlerce konuşuyoruz, onlar 25-30 sayfalık uzun tutanaklara dönüşüyor, devlet heyeti, çözüm heyeti denilen siyasilerin de içinde bulunduğu heyet bunları saatlerce tartışıp, analiz yapıyor. Bunlar kanımca Tayyip beye hap olarak gidiyordu. Çünkü kimse uzun uzun ne bunları Tayyip Bey’e anlatabiliyor, ne anlatmaya cesaret edebiliyor, ne de onun onları uzun uzun dinlemeye zamanı veya şevki var. Hap halinde anlatılıyor”diye konuştu.

Demirtaş şöyle devam etti: “Bütün o görüşmelerden edindiğim izlenimle çıkarıyorum, Tayyip Bey’in tarzını da biliyorum artık, soruyordur, ‘Silahı bırakacaklar mı bırakmayacaklar mı?’Onlar da bunun ne kadar önemli olduğunu biliyorlar Tayyip Bey için. Çünkü başka bir şeyle ilgilenmiyor o. Onlar da diyor ki ‘Efendim az kaldı, biz o noktaya getirdik Öcalan’ı, yakın zamanda o çağrı olacak’. ‘O zaman sürdürün, tamam’.

Ne konuşmuşuz, diğer ilkeler nedir, Dolmabahçe’de mutabakata dökülen maddeler ne anlama geliyor, müzakere nedir, bunların hiçbiri kendisine ne anlatılmış ne konuşulmuş.”


selahattin demirtaş, recep tayyip erdoğan, çözüm süreci, abdullah öcalan, İmralı
ÖNCEKİ ABD: İstanbul Konsolosluğu'ndan uzak durun SONRAKİ Neden kendi sesimizi farklı duyarız?