• USD  32,31
  • EURO  34,76
  • BORSA  10.247,75
  • ALTIN  2.395,71
SON DAKİKA

Depremden sonra vatandaş sigortacılara koştu

Depremden sonra vatandaş sigortacılara koştu

30 Eylül 2019 11:41

İstanbul’da meydana gelen depremin ardından vatandaşlar sigortacıya koştu.


İstanbul'da yaşanan 5.8 büyüklüğündeki deprem sonrası vatandaşlar dairelerine sigorta yaptırmaya başladı. Sektörün uzmanları deprem sonrası telefonlarının susmadığını satışlarının ise deprem öncesine göre çok fazla arttığını söylüyor.

 
İLK ÜÇ GÜNDE ACENTELERE CİDDİ BİR TALEP GELDİ
Yaşanan 5.8 deprem sonrası (DASK) Doğal Afet Sigorta Kurumu’na ve sigorta acentelerine hasar ihbarı ve poliçe talebi yağdığını söyleyen İstanbul Sigorta Acentaları Derneği (İSAD) Onursal Başkanı Başkanı Turusan Bağcı,”İlk 24 saatte panik ile ve öğrenme amaçlı telefonla bir çok arama oldu. Zorunlu deprem sigortası talebinde de önemli bir artış yaşanıyor ilk 3 günde acentelere ciddi bir talep gelmiş durumda. Basının hatta deprem uzmanlarının DASK’ınızı yaptırın açıklamaları da etkili oldu.” dedi.

İstanbul Sigorta Acentaları Derneği (İSAD) Onursal Başkanı Başkanı Turusan Bağcı
HASAR SONRASI NE YAPILMASI GEREKİYOR?

Hasar ihbarlarının 3.000 üzerinde olacağını söyleyen Bağcı, “Önemli bir ağır hasar olmadığı çoğunlukla çatlaklar oluştuğu gözlemleniyor. Bu aşamada hasar yaşayan sigortalı önce acentesini araması hızlı hizmet alması için önemli. Acente her türlü işlem ile ilgilenerek hasarı yönetecektir. İlk olarak DASK’a hasar ihbarı yapılarak dosya açılacak, daha sonra eksper ataması yapılıp hasarlı binanın hasar tespiti yapıldıktan sonra eksper raporunu hazırlayıp kuruma gönderecek, daha sonra hasar ödemesi yapılacak.” dedi.

“KURUMLARI MEŞGUL ETMEYİN”
Acentenizin olmadığı durumunda ise bu işlemleri vatandaşın kendisinin yürütmesi gerektiğini söyleyen Bağcı, “Burada dikkat etmeniz gereken deprem poliçelerinde yasal zorunlu muafiyetlerin olmasıdır. Bu sigortalının oluşan hasarın belirli düşük miktarını sigortalının kendisinin üstlenmesi anlamına geliyor. Zorunlu deprem sigortasında da sigorta bedelinin yüzde 2’si kadar muafiyet uygulanıyor. Yani, oluşan hasarın yüzde 2’sine kadar olan tutarın üzerini karşılıyor.  Örneğin, konutun sigorta bedeli 100 bin liraysa, konutta oluşan 2 bin liraya kadar olan hasarı sigortalı kendi karşılar; eğer üzerinde bir zarar oluşmuşsa DASK üzerini öder. Bina sigorta bedelinin %2 sine kadar küçük bir hasarınız varsa ihbarda bulunarak zaman kaybetmemenizi, kurumları meşgul etmemenizi öneririz.” ifadelerini kullandı.


deprem, sigorta, acente, dask
ÖNCEKİ Pazar reytingleri belli oldu SONRAKİ Evinizin altından fay hattı geçiyor mu? İl il deprem risk haritası