• USD  32,29
  • EURO  34,75
  • BORSA  10.276,88
  • ALTIN  2.387,01
SON DAKİKA

Dolar yıl sonunda 7,5 lira mı olacak?

Dolar yıl sonunda 7,5 lira mı olacak?

12 Şubat 2020 10:11

Capital Economics piyasa ekonomisti Jason Tuvey, makro ekonomik dengesizlikler nedeniyle doların yıl sonunda TL karşısında %20 yükseleceğini öngördü.



Haftalardır sakin seyreden dolar kurunun geçen haftanın son işlem gününden bu yana yükselişe geçmesi, uzmanların olasılıkları ele almasına sebep oldu. Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verilerinin piyasa beklentisinin çok üzerinde gelmesi, doların önemli para birimleri karşısında güçlenmesini sağladı.

Bu gelişme sonrasında USD/TRY paritesi 6,04’e kadar yükseldi. Hafta sonu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) swap limitini %10’a kısmasıyla 6 liranın altına inse de burada kalıcılık sağlayamadı. Capital Economics kıdemli gelişen piyasa ekonomisti Jason Tuvey, dolar ve Türk lirasının önümüzdeki günlerde göstereceği performansı değerlendirdi.

Tuvey’e göre Türk lirası yıl sonuna doğru ABD doları karşısında %20 oranında değer kaybedebilir. Pazartesi günü 6,0136’dan kapanan dolar yeni güne de bu civardan başladı. Dün öğleden sonra İdlib’de rejim güçleri tarafından yapılan saldırıda 5 Türk askeri şehit oldu. Sınırda sıcak çatışmanın başlayacağına dair artan endişe bugün kurun 6,0505’e kadar yükselmesini sağladı. Saat 16:06’da 6,0336 liradan işlem görmekte.

Capital Economics’ten Tuvey, Türk yetkililerinin son haftalarda lirayı kontrol altında tuttuğunu fakat bunun uzun sürmeyeceğini belirtti. 2020 yılın sonunda ise doların TL karşısında yüzde 20 güçleneceğini öngördü. Kurun birkaç haftadır 6 lira sınırında hareket ettiğini belirten ekonomist, geçen Cuma günü bu eşiğin kırıldığını hatırlattı. BDDK’nın swap hamlesine değinerek, bunun spekülatif atakları engellemek için alınmış bir karar olduğunu söyledi.

 
Piyasalarda Jeopolitik Gelişmeler Hakim: Dolar Yükselirken, Borsa Düşüyor
 
Ancak geçen yıl da buna benzer önlemler alındığını fakat bir işe yaramayacağını söyleyen Tuvey, bunun en büyük sebebinin makro ekonomik dengesizlikler olduğunu açıkladı. Sonrasında politika yapıcılarının lirayı savunmak için attığı adımların sonuna gelindiğini aktardı. Kurun sene sonunda 7,5 seviyesine kadar yükseleceğini bu nedenle de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yeniden faiz artırımına geçeceğini yorumladı.


borsa, dolar, merkez bankası, bddk
ÖNCEKİ BİM için kapatma tehdidi SONRAKİ AYM'den Kanal İstanbul kararı!