• USD  32,44
  • EURO  34,63
  • BORSA  10.045,74
  • ALTIN  2.382,39
SON DAKİKA

Erdoğan: O ateş sizi de yakacak!

Erdoğan: O ateş sizi de yakacak!

11 Kasım 2015 11:26

Cumhurbaşkanı Erdoğan DEİK İş KOnseyi Başkanları ve Büyükelçiler toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, JW Marriott Otel'de DEİK İş Konseyi Başkanları ve Büyükelçiler Toplantısı'na katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

* G20 öncesinde yapılmasını önemli görüyorum. Bilindiği gibi G20 üyeleri globalde yüzde 85'ini, küresel ticaretin yüzde 75'ini nüfusun 3/2'sini kapsıyor.

* 1999'da kurulan G20 küresel sorunlara küresel çözümler bulmayı hedefliyor. İşadamları çalışanlar gençler ve son olarak ilk defa kadınlar gibi açılım gruplarıyla geniş bir tabanı kapsıyor.

* DEİK'in de ciddi katkı verdiğini biliyorum. Ayrıca 2 ve 3. başlıklar başlıklar olarak uygulama ve yatırım önceliğiyle dönem başkanlığımızda G-20 çalışmalarına yeni bir vizyon kazandırdık.

* Küresel olmayan kalkınma kimseyi mutlu etmez. Toplumların tüm kesimlerinin hakettiği payları alması gerekir. Bu çerçevede genç ve kadın istihdamına önem verilmeli, KOBİ'ler güçlendirilmeli.

* Küresel büyümenin motor gücü yatırımlardır. Ticaretin artırılması ve altyapı yatırımlarındaki eksikliklerin giderilmesi yönünde ortak adımların atılmasına ihtiyaç vardır. Yüzde 2'lik global büyüme hedefinin yakalanması için tüm ülkelerin yapması gerekenleri takip ediyoruz.

* Dünyada gelişmiş ülkelerin ve gelişmekte olan ülkelerin 2030 yılına kadar 70 ila 90 trilyon arasında altyapı yatırımına ihtiyacı olduğu hesaplanıyor. Bu altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmes için kamu-özel ortaklığı gereklidir. Bu yatırımlar kamu özel ortaklığı olmadan gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Dünyada yeteri kadar finans imkanı var.

'OTURDULAR KONUŞTULAR DAĞILDILAR'

* Gelişme sorunu olan ülkelerinin sorunlarının da çözümü olarak ortak gayret sarf etmek gerekiyor. Dünya sadece gelişmiş ülkelerin faaliyet alanı olarak görülemez. Kapsayıcılık başlığı altında Antalya zirvesinde gündeme getiriyoruz. En önemli ihtiyaçlardan birisinin de hayata geçmesi ve takip sağlanması.

* Acemlerin bir lafı vardır: 'Oturdular konuştular dağıldılar' izler de oturup konşup dağılacaksak bundan hiçbir netice çıkmaz. Önemli olan oturup konuşacağız ve netilecelendireceğiz. Eğer bunu uluslararası toplantılarda yapabiliyorsak takip debiliyorsak dünya hep birlikte kalkınmayı yakalayabilir.

'İSLAMİ FİNANS DEVREYE ALINMALI'

* Burada kıskançlık kenarı konulmalı. Harekete geçilmesi için G20 ülkelerinin somut durumlar geliştirilmek zorunda. İslami Finans devreye alınmalıdır. Bu konular Antalya zirvesinde enine boyuna konuşulacak.

'TEK SEBEBİ TERÖR'

* Ekonominin siyasetten sosyal gelişmelerden güvenlikten ayrı düşünülmesi mümkün değildir. Güneydoğu, Doğu yatırım yoksa sorunu güvenliktir. İnanıyorum ki güvenlik olsa yerli ve yabancı yatırım yapılacaktır. Ama bunun tek sebebi terördür.

* Şimdi aynı şekilde Suriye meselesi terör ve insani boyutunun yanı sıra ekonomik sonuçlar doğuruyor. Bizim G20'ye Suriye ve Irak meselelerini eklememiz uygundur. Bu yapının sahip olduğu kapsamlı vee etkin bir şekilde rol oynaması gerekir.

'DÜNYA 5 ÜLKENİN DUDAKLARININ ARASINA MAHKUM EDİLEMEZ'

* Türkiye olarak temsil adaletsizliklerine karşı tavrımızı ifade ediyorum. Dünya 5'ten büyüktür diyerek getirdiğimiz eleştirinin dünyada çoğu kişi tarafından kabul edildiğini biliyorum. Ancak gücü elinde bulunanlar kabul etmiyor.

* 5 ülkeden bir tanesinin dudakları arasına mahkum edilmesi kabul edilemez. 5 ülkede bakıyorsunuz 3 avrupa, 1 asya ve 1 malum Amerika. Dünyadaki diğer ülkeleri kim temsil ediyor. Bu bir adaletsizliği ortaya çıkarıyor. Dünyada adaleti beklemek mümkün değildir. 4.5 yıl oldu. Bu sürede Türkiye 2.5 milyon mülteci kabul etti.

* Suriye'de ölen her masumun kanı bu acıyı önleyebilecekken şu veya bu sebeple bu üğlkelerin eline bulaşmıştır. Bugün yine botla kaçarken ölen mülteciler var.

* İlla Aylin mi olursa ayağa kalkacağız. Ama bakın bunların arasında Aylin'ler çok. Hepsi ölüp gidiyor. Ah, Ah vah vah olmak böyle şey. İnsan Hakları Beyyanamesi böyle mi kalacak yoksa bizim yapmamız gereken nedir.

* Bakıyorsunuz ben 3 bin alayım, ben 30 bin alayım. Türkiye 2.5 milyon tane almış. Bir kısmı modern bir kısmı konteynerlar da barınıyor. Gelin terörden arındırıılmış, uçuşa yasak bölge ilan edelim bu işi halledelim.

* 8.5 milyar dolar harcadık. Suriye ve Irak'lı İstanbul başta olmak üzere, İstanbul'da sadece 500 bin mülteci var. Türkiye'nin bu konuda yaptığı fedakarlığı maddi ifade etmek mümkün değildir.

* AB şu anda kaynak tartışması yaparken, hususları göz önünde bulundurmalıdır. Dost olarak kabul ettiğimiz Suriyeli Iraklı kardeşlerimize yardım ederiz. Biz oradan gelecek herhangi bir desteği kasamız için değil, kalanların daha kaliteli alanda nasıl barındırırız.

* Bu adımları atmamızın gereğini Brüksel'e yaptığımız toplantıda da, Merkel'le de konuştuk. Antalya'da da konuşacağız. Terörden arındırılmış bölge başta olmak üzere diğer konuları da konuşacağız.

* Önemli gelişmeler yaşanıyor. En önemlisi 1 Kasım seçimleridir. Tüm sabotajlara rağmen başarıyla sonuçlandı. 2019'a kadar güven ve istikrar devam edecek. 7 Haziran'dan sonra oluşan belirsizlikler sona ermiştir.

'SURİYE ATEŞİNE ODUN TAŞIYAN HERKES ÇOK YAKINDA KENDİNİ BU ATEŞ İÇİNDE BULACAK'

* Çok daha kararlı güçlü adımlar atma imkanına sahibiz. Paralel, Deiş, PKK, YPG şiddetle üzerine gideceğiz. Netice almadan bitmesi söz konusu değildir.

* Tüm şehitlerimize allahtan rahmet diliyoruz, ailelerine başsağlığı dileklerimizi yeniliyoruz. Terör örgütlerine bunları ödetiyoruz, ödetmeye devam edeceğiz. Sonunda tüm dünyaya sıçrar. Güven ve reform içinde olduğunu sanan ülkeler yarın terör içinde olacaktır. Pekçok ülkenin medyadan takip ettiği kağıt üzerinden analizlerle yönetmeye çalıştığı krizle her gün yüzleşiyoruz.

* Suriye ateşine odun taşıyan herkes çok yakında kendini bu ateş içinde bulacaktır. Bu dosthane bir uyarıdır.

* Önümüzdeki dönemde bir diğer önceliğimiz 2023 hedeflerimizdir. Bunun için halen devam eden büyük yatırımlarımızı suratle tamamlayacağız. Bunların içinde 3. Havalimanı, 3. Köprü, Körfez Köprüsü, İstanbul İzmir Otoyolu, tüneller, nükleer santral ve enerji projeleri bulunuyor. Kanal İstanbul ve Çanakkale Köprüsü'nü de ekleyerek hedeflerimizi birer birer hayata geçireceğiz.

* Savunma sanayide dışa bağlılığı tamamen bitirmeye kararlıyız. Sadece üreten değil, teknolojik ürünler tasarlayan bir ülke haline geleceğiz. Türkiye dünyada örnek gösterilen bir ülke olacaktır. Ondan sonraki 4 yılda da güvenle devam edecek türkiye dünyanın ilk 10 ekonomisi olacaktır. Kamu özel yatırımları önem arzediyor. Orta Asya, AB'ye Rusya, Amerika ve Afrika'daki dostlarımıza aynı teklifte bulunuyor. Ama insanı yok sayarak değil. Bizim 13 yıldır ülke yönetiminde kendimize ilke edindiğimiz durum 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' dünyaya da önerim insanı yaşatın ki daha müreffeh bir geleceğimiz olsun.

 


recep tayyip erdoğan, suriye, terör, işid, g20, DEİK İş KOnseyi
ÖNCEKİ MHP'de kurultay çağrıları istihbaratın işi SONRAKİ Öcalan'ın yeğeni Viyana'da intihar etti