• USD  32,36
  • EURO  34,80
  • BORSA  10.208,65
  • ALTIN  2.394,85
SON DAKİKA

Erdoğan, Prens Selman'la görüşecek mi?

Erdoğan, Prens Selman'la görüşecek mi?

27 Kasım 2018 09:09

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği mülakatta Kaşıkçı cinayeti, Türkiye AB-Almanya ilişkileri ve mülteci konularında değerlendirmelerde bulundu.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği mülakatta, önemli açıklamalarda bulundu. 

Çavuşoğlu,Suudi Prens Selman'ın Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlenecek G20 Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme talebi olduğunu belirterek, ''Kendisi Erdoğan'a telefonda Buenos Aires'te görüşme imkanını sordu. Erdoğan'ın cevabı 'bakarız' oldu. Şu an için Veliaht Prens ile görüşmemek için bir neden yok.'' değerlendirmesinde bulundu.

KAŞIKÇI 7 DAKİKADA ÖLDÜRÜLÜYOR

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülme anında kaydedilen ses kayıtlarını dinlediğini dile getiren Çavuşoğlu, ''Gizli servisler kaynaklarını açıklamıyorlar. Ancak ben bunları dinledim. Kaşıkçı 7 dakika içinde öldürülüyor. Bu kasıtlı bir cinayettir. Geri dönmeye ikna edemedikleri için öldürme kararını vermediler. Adli tıp uzmanının nasıl talimat verdiği duyuluyor. Vücudu parçalarken müzik dinlemeliymiş. Bunu keyifle yaptığı anlaşılıyor. O insanları parçalamayı seviyor. Bu iğrenç. dedi.

Kaşıkçı'nın neden Türkiye'de öldürüldüğüne ilişkin soruya, Çavuşoğlu, Kaşıkçı'nın ihtiyacı olan belgeyi almak için gittiği konsolosluğun Suudi toprakları sayılması nedeniyle kimsenin onlara bir şey yapamayacaklarının düşünüldüğünü kaydetti.

KAVALA ŞİDDETİ ORGANİZE ETTİ"

Türkiye'de tutuklu bulunan Osman Kavala'nın ve diğerlerinin barışçıl protesto yaptıkları iddiasını kabul etmeyen Çavuşoğlu, Kavala ve diğerlerinin şiddeti organize ettiklerini vurguladı.

Çavuşoğlu Kavala hakkında iddianamenin hazır olmamasının hatırlatılması üzerine, ''Bırakın da yargı işini yapsın. Ama bir konuda size hak veriyorum; iddianame bir an önce ortaya konulmalı. Gözaltı süresi kısaltılmalı. Bunun için şu anda çalışıyoruz. Adalet Bakanlığı aralık ortasında bir reform paketini tanıtacak.'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin amacının AB'ye tam üye olarak girmek olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, ''Eğer AB bunu istemiyorsa bize bunu söylemeli. 2016 yılında mülteci anlaşması imzaladık. AB o zaman 3 milyar avro ödemeyi ve içinde yargı ve güvenliğin de bulunduğu 5 fasıl açmayı taahhüt etti. Ancak kısa süre sonra komisyon yeni fasıl açılmamasına karar verdi. Bu anlaşmaya aykırı.'' eleştirisinde bulundu.

CAN DÜNDAR

Almanya Dışişleri Bakanlığının Türkiye'deki bazı gazetecilerin siyasi tutuklu olduğunu ifade etmesini yanlış bulduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, bu konunun yargının alanına girdiğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, Almanya'ya verilen iade talebi listesinde Can Dündar'ın isminin olup olmadığının sorulması üzerine Can Dündar'ın casusluk nedeniyle Türkiye'de 5 yıl hapis cezası aldığını, bunun Almanya'da da ağır bir suç olduğunu ancak Türkiye'ye karşı olanların Almanya'da bir kahraman haline geldiğini belirtti.

Can Dündar meselesindeki görüş ayrılığına değinen Çavuşoğlu ''İşte sorun olan bu. Almanlar ve Avrupalılar her zaman bize bağımsız yargının ne olduğu konusunda ders vermeye çalışıyorlar. Aynı zamanda Türk adaletine nasıl karar vermesi gerektiği konusunda talimat vermeye çalışıyorlar. Bu çok yanlış'' dedi.

"AMERİKALILAR, PKK'NIN BİR PARÇASI OLDUĞUNU KABUL ETMELERİNE RAĞMEN YPG İLE İŞBİRLİĞİ YAPIYORLAR"

Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin, terör örgütü PKK'nın üstü düzey isimlerinin başları için para ödülü koyduğunun hatırlatılması üzerine, ''Evet ama Suriye'de Amerikalılar, PKK'nın bir parçası olduğunu kabul etmelerine rağmen YPG ile iş birliği yapıyorlar. Avrupa da bunu biliyor. Bunlar çifte standart. YPG'nin kontrol ettiği bölgelerden aynı ideolojiyi paylaşmayan 400 bin Kürt uzaklaştırıldı. Bunların çoğu Türkiye'de ve geri dönemiyorlar.'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilerin Suriye'de kendilerini güvende hissetmeleri durumunda geri dönebileceklerine işaret eden Çavuşoğlu, ''Bunu ayrıca Hahn ve Mogherini ile de görüştük. AB'nin, siyasi anlaşma olmadan yeniden inşaya destek vermek istememesini anlıyorum. Ancak geri dönenlerin temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamalıyız, su, elektrik, sağlık hizmetleri, okullar... Onları geri dönmeleri için zorlayamayız. Bu yasalara ve insanlığa karşı olurdu.'' değerlendirmesinde bulundu.


erdoğan, can dündar, mevlüt çavuşoğlu, kaşıkçı, selman, kavala
ÖNCEKİ Kredi kartlarıyla ilgili o düzenleme yayınlandı SONRAKİ Dolar son 4 ayın en düşüğünde