• USD  32,38
  • EURO  34,77
  • BORSA  9.998,48
  • ALTIN  2.438,86
SON DAKİKA

Erdoğan’ı kızdıran şiir Almanya’da yasaklandı

Erdoğan’ı kızdıran şiir Almanya’da yasaklandı

18 Mayıs 2016 08:52

Alman mahkemesi, komedyen Jan Böhmermann'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik okuduğu küfürlü şiirin belirli bölümlerini yasakladı.


Almanya'da bir çok şehirde Türkler'den gelen şikayetler doğrultusunda görüşülmeye başlanan ZDF sunucusu Jan Böhmermann'ın şiiriyle ilgili ilk karar Hamburg'an çıktı. Kararda, şiirin Erdoğan'ın politikasına karşı eleştiriler taşıyan bölümü dışındakiler yasaklandı. Hamburg Eyalet Mahkemesi, önüne gelen “şiire karşı ihtiyad-i tedbir” yani yasaklama talebine kısmen “evet” yanıtını verdi.

Buna göre şiirde geçen hakaret içeren tanımlamalar, subjektif hakaretler “fikir özgürlüğü” kapsamında değerlendirilmedi. Şiirde yer alan “Akılsız bir çuval, korkak ve tutuk” ifadelerini eleştiri sınırları içinde değerlendiren ve şiiri genel olarak “mizah” diye tanımlayan mahkeme, ifade özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar ve Erdoğan'ın politikalarıyla ilgili eleştirileri haklı bulurken, şiirin büyük bölümünü ve özellikle cinsel yönden haraketleri ise yürürlükteki Alman yasalarına aykırı bularak, bu bölümlerin yayınlanmasını yasakladı.

ERDOĞAN'IN AVUKATI MEMNUN

Erdoğan'ı bu davada temsil eden avukatı Hubertus von Springer karardan memnun olduğunu açıkladı. Jan Böhmermann'ın avukatı ise, mahkeme kararını yanlış bulduklarını ve itiraz için gereken hukuki yolları araştırdıklarını söyledi.


almanya, erdoğan, mahkeme, Şiir, bohmerman
ÖNCEKİ Reçete operasyonunda ikinci dalga SONRAKİ Reklam SMS'lerini reddederken dikkat!