• USD  32,36
  • EURO  34,65
  • BORSA  10.192,26
  • ALTIN  2.390,26
SON DAKİKA

FT: Erdoğan Kürtlerle barış şansını kaçırdı

FT: Erdoğan  Kürtlerle barış şansını kaçırdı

18 Mayıs 2016 09:16

İngiliz Financial Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık sistemi ısrarının Türkiye'nin ekonomik ve sosyal istikrarı açısından tehlike oluşturabileceğini yazdı.


Türkiye'de son günlerde yaşanan siyasi gelişmelerin değerlendirildiği haber, Türkiye'nin istikrarının Avrupa Birliği'nin çok büyük çıkarına olduğunu hatırlatarak başlıyor.

"Erdoğan hakkında kim ne düşünürse düşünsün, korkusuzluğunun herkes tarafından takdir edilmesi gerek" diyen Financial Times, Erdoğan'ın son 14 yılda ordu, hukuk sistemi, basın ve teknokratlar üzerinde kurduğu hakimiyetle AKP'yi birçok Türk için devletle eş anlamlı hale getirdiğini belirtiyor.

Ancak Financial Times'a göre Erdoğan'ın bu tahakkümünün Türkiye'ye zarar veren etkileri bulunuyor. Gazete bunları Kürtlerle çatışmanın yeniden alevlenmesi, ekonominin risk altında olması ve Avrupa değerlerinden uzaklaşma olarak sıralıyor:Cizre, Şırnak"Cumhurbaşkanı, Kürtlerle barış şansını, seçimi kazanabilmek için feda etti. HDP'nin geçen yazki yükselişinin karşısında milliyetçiliği kullanarak içten içe yanan ateşi yeniden körükledi. [...] Kürler bir zamanlar daha fazla siyasi ve kültürel özerklik için anayasa değişimini bir şans olarak görüyordu. Şimdi süreçten tamamen dışlanırlarsa, şiddete alternatif bulmakta zorlanırlar".

Gazete Türkiye'nin ekonomisinin de risk altında olduğu değerlendirmesinde bulunuyor. "Aralıksız süren seçim propagandası, yapısal reformları durdurdu" diyen gazete, kabinede ekonomiden sorumlu isimlerin değiştirilebileceğini ve yeni Merkez Bankası Başkanı'na faizleri düşürmesi için baskı yapılabileceğini belirtiyor.

'AB'nin bu kabullenişi tehlikeli'
Financial Times, şu an Erdoğan'ı kontrol edebilecek hiçbir güç olmadığını belirtiyor

Ama Financial Times'a göre elinde topladığı bu güç Erdoğan için yeterli değil:


davutoğlu, erdoğan, merkez bankası, financal times, ingilis
ÖNCEKİ İntihar girişimindeki genç kıza tecavüz şoku SONRAKİ Kadın keskin nişancı böyle vuruldu