• USD  32,34
  • EURO  34,81
  • BORSA  10.276,88
  • ALTIN  2.393,53
SON DAKİKA

FT: Erdoğan'ın hırsları istikrarı baltalayabilir

FT: Erdoğan'ın hırsları istikrarı baltalayabilir

17 Kasım 2015 10:19

İngiliz Financial Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yetkilerini artırarak icracı bir başkan olmaya yönelik hırslarının Türkiye'nin istikrarını baltalayabileceği uyarısında bulundu.


Financial Times bugünkü sayısında, Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı G-20 Zirvesi vesilesiyle 4 sayfalık özel bir ek yayımlamış. "G20 Türkiye & Dünya" ekinde, Türkiye'nin gidişatı ile ilgili yorumlar ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yapılmış bir mülakat var.

Ekteki yazılardan biri ise "Erdoğan'ın hırsları, istikrar gündemini baltalayabilir" başlığını taşıyor. Yazıyı, Financial Times'ın eski Türkiye muhabiri Daniel Dombey kaleme almış.

Daniel Dombey, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yetkilerinin artırma çabasının, ülkede ulusal güvenliğin sağlanması hedefi ile çeliştiği görüşünde.

Yazı şu satırlarla başlıyor:

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ay başındaki seçim zaferi öncesi önemli bir söz vermişti: İstikrar. Önümüzdeki haftalar, bu sözünü tutup tutamayacağını gösterecek."

Daniel Dombey, Erdoğan'ın 1 Kasım seçimleri öncesi, sandıktan tek parti iktidarı çıkmaması halinde kaosun artacağını söylediğini, seçmenin de bu mesajı aldığını belirtiyor.

'Erdoğan icracı başkanlık peşinde'
Dombey Erdoğan'ın seçim sonrası rahatladığını kaydediyor, Türkiye'de 2019'a kadar seçim yapılmayacağına dikkat çekiyor. Yazıdan bazı satırlar şöyle:

"Türkiye'de istikrar çabalarının önünde iki engel var: Sahadaki gerçekler ve Erdoğan'ın hırsları.

"Ülkenin en büyük meselesi olarak tanımlanan Kürt Sorunu, iki yıl süren zor bir ateşkesin ardından Haziran ayından bu yana yeniden alevlenmiş durumda ve Türkiye'de bu süreçte yüzlerce kişi öldü.Bu sorun, 30 yıldan uzun bir sürede 30 binden fazla can aldı...

"Diğer yandan Sayın Erdoğan'ın uzun süredir icracı bir başkan olarak hükümetin başında bulunmak istediği de bir gerçek. Kendisi, fiilen gerçekleştiğini belirttiği bu değişimin anayasaya da yansımasını istiyor."


Financial Times yazarı Daniel Dombey, muhalefetin Erdoğan'ın önerilerini reddettiğini, icracı başkanlığın diktatörlüğe yol açacağı endişelerini taşıdıklarını hatırltıyor.

'Kürtlerle büyük pazarlık canlandırılabilir'
Dombey yazısını şöyle noktalamış

"Sayın Erdoğan, bir anayasa referandumu için muhalefet partilerinden yeterli sayıda milletvekilini saflarına çekmeye çalışabilir. Kürtlerle, hatta belki de Türkiye'nin tamamı ile büyük bir pazarlığı yeniden canlandırabilir. Bu pazarlık da, daha fazla özerklik karşılığı, yetkilerinin artırılmasına dayalı olacaktır.

"Her halükarda Türkiye nihai ve son nokta niteliğinde bir oylama ile karşı karşıya kalacak. Ancak bu oylama sonucu Sayın Erdoğan'a, elde etmek için can attığı yetkilerin verilmesi de, tıpkı ay başındaki seçim kadar bölücü olabilir."


ak parti, recep tayyip erdoğan, ingiliz basını, iktidar, financal times, ingiliz medyası, gazeteler
ÖNCEKİ Meral Akşener bugün adaylığını açıklayacak SONRAKİ Rusya: Uçak bomba yüzünden düştü