• USD  32,30
  • EURO  34,71
  • BORSA  10.276,88
  • ALTIN  2.389,92
SON DAKİKA

Füsun Demirel: Cinsellikten konuşmalıyız

Füsun Demirel: Cinsellikten konuşmalıyız

09 Nisan 2016 09:44

Füsun Demirel, İtalyan Dario Fo-Franca Rame ve oğulları Jacopo Fo’nun kaleme aldığı bir kitaptan/oyundan çevirip sahneye uyarladığı ‘Aşk Dersleri’yle sahnede.


2016’dayız ve cinsellikten konuşmaya şiddetle ihtiyacımız var.” Bu ifadeye kim itiraz edebilir ki? Hele ki cinsellik ve tabu sözcüklerinin birbirinden hâlâ kopamadığı; cinselliğin şiddetle, ahlakla, utanmayla kol kola yürüdüğü; hele ki son günlerde küçücük çocuklara cinsel istismarın, kadınlara tecavüzün gündemden düşmediği bu topraklarda... Tırnak içindeki söz Füsun Demirel’den... Türkiye sinemasının en kıymetli kadın oyuncularından; kadın hakları başta olmak üzere, pek çok can yakan meselede sözünü, eylemini sakınmayan isimlerden birinden

Demirel, şu aralar kadim dostları, İtalya’nın dünyaya armağanı tiyatrocu çift Dario Fo-Franca Rame ve oğulları Jacopo Fo’nun kaleme aldığı bir kitaptan/oyundan çevirip sahneye uyarladığı ‘Aşk Dersleri’yle sahnede. Oyunun temelini, ‘Seks? Eh, Hayır Demem!’ isminde, eğlenceli bir kitap oluşturuyor. Demirel ve sahne arkadaşları Mert Küçülmez ile Ayşegül Cengiz Akman oyunun içine, yine Fo ve Rame’nin çağdaş kültler arasında sayabileceğimiz kısa kadın oyunlarından ‘Tek Kişilik Diyalog’, ‘Bant Sistemi’ ve ‘Tecavüz’ metinlerini de yerleştirmiş. Bu üç metin, Küçülmez ve Akman’ın performanslarıyla, çok gösterişli olmayan ama işlevsel bir dekor ve ışık tasarımıyla sahnelenirken, Füsun Demirel de ana anlatıcı olarak karşımıza çıkıyor.

‘Aşk Dersleri’, seyircilerini ‘aşk ve cinsellik’ konusunda şöyle bir gevşeyip karşılıklı sohbete davet eden bir oyun. Bir ‘oyundan’ bir parça fazlası belki de. İçinden; birbirimizle ve çocuklarımızla konuşmaya imtina ettiğimiz o ‘yasaklı’ sözcüklerin –penis, kilitoris, orgazm, bekâret, kızlık zarı, kürtaj vs.- sıkça geçtiği, sarkastik ama gerçek bir oyun. Kadınların maruz bırakıldığı tecavüzlere, ahlak baskısına, şiddete; devletin burnunu yatak odalarımızdan çıkarmayışına, ‘iyi hal indirimlerine’, kadının cinsellikte hep ‘edilgen’ varsayılmasına, bedenlerimizden korkmamıza dokunduran bir oyun. Oyunda söylendiği gibi, “Musluk tamircilerinden popstar’lara, meclis başkanlarına herkesin cinsel sorunları var.”

‘Aşk Dersleri’ne gidin; çocukluğunuzdan beri “Sus, ayıp, aaa” denilerek susturulmalarınıza inat, gevşeyip bu eğlenceli sohbete katılın...


tecavüz, füsun demirel, aşk dersleri, diyalog, anlatıcı, mert küçülmez, ayşegül cengiz
ÖNCEKİ Nusaybin'de vali devre dışı komuta askerde SONRAKİ Nagihan parkuru şaşırınca deliye döndü