• USD  32,37
  • EURO  34,56
  • BORSA  10.045,74
  • ALTIN  2.380,08
SON DAKİKA

Galaxy S7 vs. iPhone 6S performans verileri!

Galaxy S7 vs. iPhone 6S performans verileri!

25 Eylül 2015 09:21

Samsung'un Galaxy S7 neslini güçlendirecek olan Exynos 8890 yongasetine yönelik performans verileri geldi.


iPhone 6S'e yönelik geliştirdiği yeni nesil Apple A9 yongaseti ile mobil dünyada performans çıtasını oldukça yukarı bir seviyeye çıkaran Apple'ın bu hamlesine, başta Samsung ve Qualcomm olmak üzere rakiplerinin nasıl bir cevap vereceği oldukça merak konusuydu ki konuya ilişkin elle tutulur ilk bilgiler geldi.
--------------
iPhone 6S: 'Son kullanıcı' testi
--------------
Weibo üzerinden yayımlanan anonim bilgilendirmede Samsung'un Galaxy S7 neslini güçlendirmesi beklenen Exynos 8890 (M1) yongasetinin performans verileri sıralanıyor. Anonim kimlikten ötürü mim düşmekle birlikte, rakamlar oldukça mantıklı olduğundan paylaşmakta da fayda var.
Önce tabloyu verelim ardından detayları aktaralım:

Gördüğümüz gibi saat hızı 2.1GHz'dan 2.4GHz'a yükseltilen ve 7420 üzerinde yapılan özelleştirme ve iyileştirmelerle geliştirilen Exynos 8890 yongasetinin tek çekirdek performansı %50 dolayında yükselirken, çok çekirdekte ise %60 dolayında bir iyileştirme var. Keza mevcut nesilde %35 dolayında olan verimlilik kaybı yeni nesilde %15 seviyesine kadar çekilmiş ki bu kesinlikle mükemmel bir gelişme.
Diğer yandan Apple A9 yongaseti tek çekirdekte halen geçilememiş ki zaten daha önce bu konuya detaylıca değindiğimiz gibi bunu beklemiyorduk. Tabii bu dediğimiz Samsung'a özel değil, genel olarak da 2016 yılında Apple A9'u geçebilecek bir yongaseti olacağını hiç düşünmüyoruz. Kaldı ki Exynos 2.4GHz'da iken, A9 1.8GHz'da çalışıyor. Dahası A9'un normalde 2.2GHz'ı kaldırabildiğini fakat Apple'ın güç tüketimi, batarya vb. gibi sebeplerle güvenli bölgede kalmayı tercih ettiğine yönelik raporlar da okuduk. Yani özetle Apple'ın özelleştirilmiş ARM mimarisi halen rakiplerinin fersah fersah önünde.
Tabii en nihayetinde tüm bu dediklerimizin, sonuçların doğru olduğunu varsayarak yazılmış satırlar olduğunu atlamayalım. Bununla birlikte tamamıyla 'olabililite' sınırları içerisinde yer aldıkları da muhakkak. Samsung'un 14nm FinFet tabanlı mevcut mimarisi zaten oldukça serin çalıştığından minör güncellemelerle 2.4GHz'a yükseltilmesi gayet mümkün görünüyor. Keza performans rakamları da akla oldukça uygun.

Yeni Şafak


apple, Samsung, iphone, 6s, galaxy 7, performans, verileri
ÖNCEKİ Van Persie: Beşiktaş'ı bekliyorum! SONRAKİ Volkswagen'de yöneticiler görevden alındı!