• USD  32,34
  • EURO  34,81
  • BORSA  10.276,88
  • ALTIN  2.393,53
SON DAKİKA

Geleceğin en parlak dili İspanyolca!

Geleceğin en parlak dili İspanyolca!

01 Ağustos 2015 15:23

"Jeopolitik, ekonomik ve kültürel değişimler" göz önüne alınarak yapılan araştırmalar, gelecek yıllarda yıldızı en çok parlayacak dilin İspanyolca olacağını öne sürüyor. Listede ikinci sırada ise Arapça var.


Dünya üzerinde en yaygın olarak kullanılan dil İngilizce ama günümüzde herkes kendisi ya da çocukları için "ikinci bir dil" öğrenmenin avantajlarını avantajını biliyor. Yaygın kanaat en 'faydalı' ikinci dilin Almanca ya da Çince olduğu yönünde. Ancak bu konuda yapılan projeksiyonlar farklı sonuçlar doğuruyor.
Dünya gazetesinden Evrim Küçük'ün haberine göre, araştırmalar, gelecek yıllarda yıldızı en çok parlayacak dilin İspanyolca olacağını ortaya koyuyor. Küresel ekonomik ve ticari dengeler dikkate alındığında geleceğin dilleri arasında Türkçe de ilk 10 dil arasında gösteriliyor.
Evrim Küçük'ün haberinden bir bölüm şöyle:
"İngilizce iletişim, bilim, ticaret, havacılık, eğlence, radyo ve diplomasi alanlarında egemen uluslararası dil olarak kabul ediliyor. İngilizcenin Britanya Adaları’ndan öteye yayılmasında Britanya İmparatorluğu’nun büyük payı var. ABD ’nin II. Dünya Savaşı sonrasında artan ekonomik ve kültürel etkisi, İngilizcenin benimsenmesini önemli şekilde hızlandırdı. Ancak İngilizce sanıldığı gibi dünyanın en çok konuşulan dili değil. İngilizce; Çince (Mandarin Çincesi) ve İspanyolcadan sonra ilk resmî dil olarak dünyanın en çok konuşulan üçüncü dili. Fakat etkisi Çince ve İspanyolcadan fazla. 2014 yılında Dünyada İngilizce bilen insan sayısının 1.5 milyarı aşkın olduğu tahmin ediliyor. 2020 yılında İngilizce konuşan ya da öğrenen insan sayısı 2 milyarı geçecek ve bunların sadece yüzde 15’ini anadili İngilizce olanlar oluşturacak. Ancak yükselen ekonomiler İngilizce dışında başka dillerin de popülaritesini artıracak."
"British Council tarafından yapılan bir araştırmada geleceğin dilleri belirlendi. Geleceğin çalışanları için en önemli dillerin sıralandığı liste İngiltere’nin ihracat bağlantıları, hükümetin ticaret, diplomasi ve güvenlik öncelikleri ve en popüler turist merkezleri gibi kriterler göz önüne alınarak oluşturuldu. Listede birinci sırada İspanyolca, ikinci sırada Arapça var. Bu dilleri, Fransızca takip ediyor. Çince dördüncü sırada yer alırken, Almanca beşinci sırada. İlk 10 içindeki diğer diller Portekizce, İtalyanca, Rusça ve Japonca. Türkçe, geleceğin 10 dili arasında dokuzuncu sırada gösteriliyor."
"İngilizce dışında geleceğin 10 dili arasında ilk sırada bulunan İspanyolca dünyada 400 milyon kişi tarafından anadil olarak kullanılıyor. 21 ülkede resmi dil olan İspanyolcanın en çok konuşulduğu ülkeler Meksika ile ABD. Ancak yükselen ekonomiler arasında gösterilen Arjantin, Şili, Kolombiya ve Meksika’da bu dilin kullanılması Latin Amerika’yı hedef olarak seçen iş çevreleri için İspanyolcanın önemini artırıyor."
"Cervantes Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, ABD’nin İspanyolca konuşan nüfusun en kalabalık olduğu ülkeler listesinde İspanya ve Kolombiya’yı geride bırakarak Meksika’nın ardından ikinci sıraya yerleştiğini ortaya koydu. Anadili İspanyolca olan 41 milyon kişinin yanı sıra İngilizce ve İspanyolca bilen 11.6 milyon kişinin yaşadığı ABD, İspanyolca konuşan nüfus açısından Kolombiya (46 milyon) ve İspanya’yı (46.58 milyon) geride bırakarak 110 milyondan fazla kişinin İspanyolca konuştuğu Meksika’nın ardından ikinci sırada yer aldı ABD’de İspanyolca konuşan nüfusun büyüklüğü 50 milyon kişiye ulaşmış durumda. 2050 yılı itibarıyla ABD’de İspanyolca konuşan nüfus 138 milyon seviyesine ulaşacağı ve ABD’nin bu listede ilk sıraya yerleşeceği tahmin ediliyor."
"Diğer yandan İspanyolca, Birleşmiş Milletler, Uluslararası Suç Mahkemesi, Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası İş Örgütü, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, Latin Birliği, Mercosur gibi oluşumların resmi dilleri arasında. Ayrıca yüzde 8’lik pay ile dünya genelinde internette en çok kullanılan üçüncü dil de İspanyolca."


haber, dil, geleceğin dili, dünya üzerinde en çok kullanılan dil, ispanyolca, arapça
ÖNCEKİ Onur Kıvrak kelle alacağım dedi mi? SONRAKİ Jet Ski keyfi dehşete dönüştü!