• USD  32,20
  • EURO  35,01
  • BORSA  10.643,58
  • ALTIN  2.500,70
SON DAKİKA

Göçmenlere Türkiye kapıları yarın açılıyor

Göçmenlere Türkiye kapıları yarın açılıyor

03 Nisan 2016 09:44

AB ile Türkiye arasında imzalanan göçmen anlaşması kapsamında, Yunanistan'dan Türkiye'ye gönderilecek göçmenlerle ilgili Türkiye'de yapılan hazırlıkların yeterli olup olmadığına dair kaygılar artıyor


Yasadışı yollardan Yunanistan'a geçen göçmenlerin Türkiye'ye gönderilmesine Pazartesi günü başlanacak. Birlemiş Milletler ve bazı insan hakları örgütleri bazı göçmenlerin Suriye'ye gitmeye zorlanmasından endişe duyduklarını belirtiyor. AB-Türkiye anlaşması, Avrupa'ya yasadışı kitlesel göçmen akışını durdurmayı hedefliyor.

Anlaşma kapsamında, Türkiye'den Yunanistan'a yasadışı yollardan geçen göçmenlerin iltica başvurusunda bulunmamış ya da bulunup da başvuruları kabul edilmemiş olanları, 4 Nisan'dan itibaren Türkiye'ye geri gönderilecek.

Almanya ilk göçmen alan ülke olacak

Bir AB yetkilisi Pazartesi günü birkaç yüz kişinin Türkiye'ye gönderilmesinin beklendiğini söyledi. Türkiye'ye gönderilen her bir göçmen için AB, Türkiye'den bir göçmen kabul edecek. Almanya Cuma günü, göçmenleri alacak ilk AB ülkesinin kendisi olacağını açıkladı.

'Dikili'deki kamp alanı yetersiz'

Dikili yakınlarında bulunan ve göçmenlerin kabul edileceği kamp alanına giden BBC muhabiri Mark Lowen, alanın boş olduğunu söylüyor.

Lowen, yerel yetkililerin, göçmenlerin Dikili'deki kampta sadece geçici olarak kalacağını, buradan Türkiye'nin başka yerlerine gönderileceklerini söylediğini belirtiyor.

Lowen, göçmenleri taşıyan teknelerin hâlâ Ege Denizi'ni geçmeye çalıştığını da belirtiyor.

BBC muhabiri, Cuma günü Türk Sahil Güvenlik ekiplerinin Dikili yakınlarında 160 göçmeni yakaladığını daha fazla sayıdaki göçmeninse Yunan adası Lesbos'a geçtiğini belirtiyor.

Lowen, AB planının hayata geçirilmesiyle ilgili kaygıların sadece geri gönderilecek göçmenlerin karşılaşacağı muameleye dair endişelerle ilgili olmadığını, aynı zamanda bazı yardım kuruluşları ve AB ülkelerinin Türkiye'yi 'güvenli ülke' olarak tanımamasıyla ilgili olduğunu da belirtiyor.


türkiye, almanya, sahil güvenlik, dikili, göçmenler, lowen, ab planı, kamplar
ÖNCEKİ Atatürk’ün mirası borç batağında SONRAKİ Hürriyet'ten Abdülkadir Selvi anonsu