• USD  32,33
  • EURO  34,85
  • BORSA  10.276,88
  • ALTIN  2.393,15
SON DAKİKA

HDP’den 28 Nisan’ın ‘İş Cinayetlerinde Ölenleri Anma ve Yas Günü’ İlan Edilmesi teklifi

HDP’den 28 Nisan’ın ‘İş Cinayetlerinde Ölenleri Anma ve Yas Günü’ İlan Edilmesi teklifi

26 Nisan 2019 18:27

Türkiye Gündemi-HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, 28 Nisan’ın ‘İş Cinayetlerinde Ölenleri Anma ve Yas Günü’ İlan Edilmesini öngören kanun teklifini Meclis’e sundu.


Kerestecioğlu, dünyada her yıl 2 milyon işçinin, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG Meclisi)’nin derlediği verilere göre, Türkiye’de yılda yaklaşık 2 bin işçinin iş cinayetlerinde yaşamını kaybettiğini belirtti. 28 Nisan gününün birçok ülkede iş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü olduğunu ifade eden Kerestecioğlu’nun kanun teklifi ve  gerekçesi şöyle:

Dünya Sendikalar Birliği’nin verilerine göre; dünyada her yıl yaklaşık 270 milyon “iş kazası” yaşanmakta, ortalama 160 milyon insan kötü çalışma koşulları nedeniyle sağlığını kaybetmekte ve her yıl yaklaşık 2 milyon işçi yaşamını yitirmektedir. Türkiye’de işçi sağlığı ve iş güvenliği konusundaki ihlalleri izleyen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG Meclisi) basından, işçiler ve yakınlarından, iş güvenliği uzmanları, iş hekimleri ve sendikalardan derlediği verilere göre, ülkemizde her yıl yaklaşık 2 bin işçi iş cinayetlerinde yaşamını kaybetmektedir. İSİG Meclisi’nin yayınladığı son yıllık rapor, 2018 yılında en az 1923 işçinin iş cinayeti sonucu öldüğünü; Sosyal Güvenlik Kurumu verileri ise her yıl ortalama 500 civarı işçinin meslek hastalığına yakalandığını göstermektedir. Ayrıca istatistikler; işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yapılan bazı yasal değişikliklere rağmen iş cinayetlerinde, sakatlanmalarda, kalıcı iş göremezlik durumunun oluşmasında ve meslek hastalıkları vakalarında bir azalma olmadığını da ortaya koymaktadır.

Kötü çalışma koşulları ve işçi haklarının sistematik olarak ihlal edilmesi sonucunda aynı savaşlarda olduğu gibi özellikle toplumun yoksul ya da alt gelir grubundan kadın, erkek ve çocuklar yaşamını kaybetmektedir. Sendikalar, meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve sivil platformların da belirttiği gibi iş cinayetleri kar odaklı ve maliyet düşürme hesabına dayanan yaygın çalışma düzeniyle doğrudan ilişkilidir ve münferit değil, yapısal bir sorundur. Yaşam hakkı başta olmak üzere temel insan haklarını tehdit eden çalışma koşullarına dikkat çekmek, iş cinayetlerinde işveren sorumluluğunu tanımak, işçilerin ve yakınlarının adalete erişim hakkını güvenceye almak ve işçilerin insanca koşullarda çalışmalarını temin edebilmek ise devletin başlıca yükümlülükleri arasındadır. Bu bakımdan, yılın belli bir gününü ulusal yas günü ilan ederek iş cinayetlerinde yaşamını yitirenleri anmak, böylece bu ölümleri toplumsal hafızanın bir parçası haline getirerek toplum nezdinde farkındalığı artırmak iş cinayetlerini önlemek açısından da önemli bir adım olacaktır.

28 Nisan günü birçok ülkede iş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anma ve yas günüdür. Dünya Sendikalar Birliği, Dünya Çalışma Örgütü ve Birleşmiş Milletler de 28 Nisan gününde iş cinayetlerine, işçi haklarında yaşanan ihlallere ve çalışma koşullarından kaynaklı sorunlara dikkat çeken çalışmalar yapmaktadır. 28 Nisan gününün Türkiye’de de “İş Cinayetlerinde Ölenleri Anma Ve Yas Günü” ilan edilmesi; Türkiye’de iş cinayetleri konusunda çalışan pek çok kurum ve platformun ve en önemlisi iş cinayetlerinde yakınlarını kaybetmiş yurttaşların yıllardır dile getirdikleri bu önemli talebin karşılanması anlamına da gelecektir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Bu maddede, Kanun’un amacı gösterilmiş ve 28 Nisan gününün “İş Cinayetlerinde Ölenleri Anma ve Yas Günü” ilan edilerek iş cinayetleri, iş kazaları, işçilerin ve yakınlarının adalete erişimi önündeki engeller gibi işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yaşanan sorunlar ile işçi hakları mücadelesi hakkında toplum nezdinde bir farkındalık oluşturmak hedeflenmiştir.

MADDE 2- Yürürlük hükmüdür.

MADDE 3- Yürütme hükmüdü


yasal, istatistik, kerestecioğlu
ÖNCEKİ Son bir yıl içinde en az 664 gazetecinin sarı basın kartı iptal edildi SONRAKİ Buket Aydın Kanal D’den kovuldu