• USD  32,44
  • EURO  34,74
  • BORSA  9.915,62
  • ALTIN  2.438,67
SON DAKİKA

HDP’li Paylan: AKP’nin çay simit hesabı yanlış

HDP’li Paylan: AKP’nin çay simit hesabı yanlış

17 Nisan 2019 12:47

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun, “Asgari ücretli günde üç öğün simit yerse 1120 TL cebinde kalır” hesabı tepkilere neden oldu. (Türkiye Gündemi-Özel)


Hülya Karabağlı

 HDP Diyarbakır Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Garo Paylan,  AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun, “ Asgari ücretli günde üç öğün simit yerse 1120 TL cebinde kalır” hesabını değerlendirdi. Akbaşoğlu’nun çay-simitte kırsal alanda olabilecek 1 lira üzerinden hesabın İstanbul’un herhangi bir semti için geçerli olmayacağını  simidin 1 lira 75 kuruş ya da 2 lira, çayın da 2 liranın altında olmadığı fiyatıyla belirten Paylan, “Bu hesaba göre baktığımızda, vatandaşın aldığı asgari ücret ailenin her öğün çay simit yemesine yetmiyor. Tayyip Erdoğan’ın iktidar olmadan önce yaptığı hesap, bugün de geçerlidir maalesef. Büyük bir yoksullukla karşı karşıyadır asgari ücretli. Yoksulluk sınırını bırakın, açlık sınırının altında gelire talimdir. Açlık sınırı şu anda 2054 lira, asgari ücret de 2020 lira” diye konuştu.

 AKP’nin iktidarı devraldığı 2001’de yüzde 8 olan işsizlikte, iş aramaktan vazgeçilenler eklendiğinde yüzde 22’lik bir oranda ve her beş vatandaştan birinin işsiz olduğunu anlatan Paylan, ‘Türkiye Gündemi’nin AKP’li Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun yaptığı çay-simit hesabına  ilişkin sorusuna şu değerlendirmeyi yaptı:

“ AKP’li Akbaşoğlu’nun simit hesabı da doğru değil”.

17 yıllık AKP iktidarının sonucunda vatandaşa simit hesabı yaptıran bir iktidardan bahsediyoruz. Türkiye AB’ye sokup, kişi başı geliri 25 bin dolara getirecekken şu anda sefalet ve açlık sınırı altında bir gelire talim bir Türkiye vatandaşlarımız gerçeği var.  AKP Türkiye’yi bu gerçeklikle yüzleştirdi. Ayrıca simit hesabı da doğru değil. Belki kırsalda geçerli olabilir ama İstanbul’da herhangi bir semte gitsin simit 1 lira 75 kuruş ya da 2 lira. Çay da 2 liradan aşağı değil çay bahçelerinde. Bu hesaba göre baktığımızda, vatandaşın aldığı asgari ücret ailenin her öğün çay simit yemesine yetmiyor.

“ Tayyip Erdoğan’ın iktidar olmadan önce yaptığı hesap, bugün de geçerlidir”

Tayyip Erdoğan’ın iktidar olmadan önce yaptığı hesap, bugün de geçerlidir maalesef. Büyük bir yoksullukla karşı karşıyadır asgari ücretli. Yoksulluk sınırını bırakın, açlık sınırının altında gelire talimdir. Açlık sınırı şu anda 2054 lira, asgari ücret de 2020 lira.

İşsizlikte Türkiye 2009 yılındaki rakamlara döndü Türkiye. İşsizlik AKP’nin iktidarı devraldığı 2001’de dahi kriz yılında yüzde 8’di. Bugün yüzde 15’e yakın bir işsizlik var. Onun ötesinde iş aramaktan vazgeçenleri kattığımızda, yüzde 22’lik işsizlik var.

“ Her beş vatandaştan biri işsiz”

 Her beş vatandaştan biri işsiz. Gençlerde bu oran daha da vahim. Her üç gençten biri şu anda işsiz. AKP iktidarının yarattığı güvensiz ortamda işsizliğin daha da artma olasılığını görüyoruz. İnsanlar geleceğe güvenle bakmıyorlar, yatırımlar olmuyor. İşsizliğin daha da artma olasılığı var. Toplum bir kaos içinde ve geleceğe yönelik, işsizlerin iş bulmaları  daha da zorlaşıyor.

Erdoğan’ın çay-simit hesabı  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 1993 yılında 'asgari ücret hesabı' yaptığı bir video sosyal medyada yer almıştı.  Videoda Erdoğan asgari ücret üzerinden dönemin iktidarına yükleniyor. 5 kişilik bir aile üzerinden çay-simit hesabı yapan Erdoğan, ”Bu zalim yönetim bu aziz millete bir bardak çayla bir simidi bile layık görmüyor” diyor.

Akbaşoğlu’nun, Erdoğan’dan 26 yıl sonra çay-simit hesabı

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, günde üç öğün çay- simit tüketildiğinde asgari ücretlilerin geçinebileceğini ima edince tepki çekti. Akbaşoğlu, Çankırı’da bir bardak çayın 1 TL, simit fiyatının da 1 TL olduğunu belirtip “5 kişilik bir aileden yapacağım hesabı. Ak Parti kurulduğunda 2002 yılında asgari ücretli vatandaşımızın maaşı sabah, öğle, akşam çay simit almaya yetmiyordu. Şimdi asgari ücretlinin maaşı ne kadar, 2 iki bin yirmi lira. Koyduk kenara. Bir çay, bir simit iki lira. Beş kişilik bir aile bir öğünde 10 lira. Günde 30 lira. Ayda ne yapar, 900 lira. 2020 lira eksi 900 lira ne yapar; demek ki 1120 lira cebinde kalıyor. Daha mı iyi daha mı kötü? Soruyorum matematik yaptık muhterem, şöyle kalk bakayım ayağa” dedi.


hdp, akp, garo paylan, Simit, çay, muhammet emin akbaşoğlu
ÖNCEKİ MHP Maltepe seçiminin iptali için başvurdu SONRAKİ Melih Gökçek'ten retinalı oda açıklaması