• USD  32,37
  • EURO  34,71
  • BORSA  10.208,65
  • ALTIN  2.398,02
SON DAKİKA

Hükümetin istediği özerklik 9 bin km uzakta!

Hükümetin istediği özerklik 9 bin km uzakta!

21 Ocak 2016 09:14

Filipinler'de Moro'da MILF gerillaları, 15 yıllık müzakereler sonucunda özerkliklerini aldılar.


Ankara; kendisine 900 km uzaklıktaki Sur’a, ‘özyönetim’ gerekçesiyle operasyon düzenliyor. Aynı dönemde 9 bin km uzaklıktaki Filipinler’de ise, güçlü bir ‘özyönetim’ kurulması için büyük çaba sarfediyor…
Başbakan Ahmet Davutoğlu, henüz Dışişleri Bakanı’yken Filipinler’de 40 yıl süren kanlı çatışmaların durdurulması için devreye girmişti. 2014’te Filipinler ziyaretinden sonra Türkiye’nin Moro sorununun çözümünde üstlendikleri aktif role dikkat çekiyordu:
"Yaklaşık 500 yıla yakın süren gerilim. Bu son barış sürecindeki Türkiye'den yardım talep edildiğinde o zaman Dışişleri Bakanı olarak bizzat ben devreye girdim… Bu anlaşma sağlandığı takdirde hem asırlardır süren bir problem çözülmüş olacak hem de Mindanao Müslümanları da kendi yönetimlerine belli anayasal çerçevede sahip olacaklar. Bunların hepsi güzel, barış dolu adımlar."
Bu açıklamadan birkaç ay sonra çözüm süreci bitti, Moro süreci ise nihai aşamasına geldi. 40 yıllık çatışmalarda 120 bin kişinin hayatını kaybetti. ve Filipinler ordusu ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) 15 yıl önce müzakerelere başladı. Bu süreçte silahlar susmadı ama masa da devrilmedi. Ve 2012’de Japonya, Suudi Arabistan, Malezya, İngiltere ile birlikte Türkiye’nin de ‘üçüncü göz’ olduğu bir çerçeve anlaşması imzalandı. Ardından 2014’te Bangsamoro Barış Anlaşması’nın imzalanması ile geçen Haziran ayında 145 MILF gerillası sembolik olarak silahlarını Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin önünde teslim etti. Silahları teslim alan heyetin başında da Türk diplomat Haydar Berk bulunuyordu.Son bir adım kaldı. Moro’ya tam bir özerklik sağlayacak olan "Bangsamoro Temel Yasası" meclisten geçip yasalaşacak. Ve MILF 2016’daki başkanlık seçimlerine silahtan arınmış bir siyasi parti olarak katılacak.

(Radikal)


haber, haberler, diyarbakır, özerklik, sur, filipinler, milf gerillaları
ÖNCEKİ Rus askeri Türkiye sınırında mı? SONRAKİ Ankara kar altında: okullar tatil