• USD  32,25
  • EURO  34,80
  • BORSA  10.268,58
  • ALTIN  2.430,84
SON DAKİKA

Hükümette Suriye çatlağı mı var?

Hükümette Suriye çatlağı mı var?

15 Şubat 2016 11:56

Başbakan Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun iki farklı açıklama yapması akıllara hükümette çatlak mı var sorusunu getirdi



Türkiye’nin PKK’nın Suriye yapılanması PYD’ye düzenlediği topçu ve obüs operasyonunun ardından, Cumhurbaşkanlığı sessizliğini korurken, hükümet kanadından iki ayrı açıklama geldi. Bu iki ayrı açıklama, Ankara kulislerini de, “hükümet içinde çatlak mı var” diye hareketlendirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin YPG mevzilerini vurmasının “angajman kuralları” çerçevesinde gerçekleştiğini söyledi. Davutoğlu’nun angajman kurallarından bahsetmesi, Türkiye’nin Suriye’deki çatışmalara dahil olması açısından “kilit” önem taşıyor. Çünkü Türkiye’nin müdahalesini “angajman kurallarına” bağlamak, “doğrudan müdahale” değil, “meşru müdafaa” anlamına geliyor. Yani Davutoğlu, “angajman kurallarına” atıf yaparak, Türkiye’nin kendi inisiyatifi ile müdahalede bulunmadığını, ancak kendisine yapılan bir saldırı karşısında “meşru müdafa yaptığını” ve daha da önemlisi, kendi sınırları içinde kalmaya devam ettiğini vurgulamış oldu.

Davutoğlu’nun bu açıklamasından sadece saatler sonra ise, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklaması geldi: Başbakan’ın aksine Çavuşoğlu, konuyu bir adım ileri götürerek, “kara operasyonundan” bahsetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Çavuşoğlu, “Kara operasyonu da olması lazım” diyerek, şöyle konuştu;

“Böyle bir strateji olursa, Türkiye ve Suudi Arabistan biz hepimiz kara operasyonuna girebiliriz dedik. Millet diyor ya DAEŞ ile mücadelede Türkiye isteksiz diye, ama en  en somut önerileri de Türkiye yapıyor.”


ahmet davutoğlu, Hükümet, türkiye, mevlut çavuşoğlu, ssudi arabistan, çatlak
ÖNCEKİ Diriliş Bafta ödüllerini topladı SONRAKİ AB'den çağrı: Bombardımanı durdurun