• USD  32,44
  • EURO  34,74
  • BORSA  9.915,62
  • ALTIN  2.438,67
SON DAKİKA

İngiltere'de Theresa May'e büyük şok

İngiltere'de Theresa May'e büyük şok

09 Haziran 2017 09:55

İngiltere'de Muhafazakâr Başbakan Theresa May'in Brexit sürecini yönetirken elini güçlendirmek için gittiği erken seçimlerde sonuçlar netleşmeye başladı.


• BBC Politika editörü Laura Kuenssberg, Başbakan Theresa May’in istifasını bugün açıklamak gibi bir niyeti olmadığını söyledi.

• Theresa May seçimden beklediği sonucu alamazsa istifa edeceğinin sinyalini kısa bir süre önce vermişti. May, “Sadece altı sandalye kaybedersem bu seçimi kaybedeceğim ve Jeremy Corbyn Avrupa’yla müzakere masasına oturacak” diye başladığı makalesini 20 Mayıs tarihinde sosyal medya hesaplarından paylaşmıştı.

 
Takip et
Theresa May  
✔@theresa_may
If I lose just six seats I will lose this election and Jeremy Corbyn will be sitting down to negotiate with Europe: https://www.facebook.com/TheresaMayOfficial/posts/1737355726281193 …

12:03 - 20 May 2017
 
 
15.19515.195Retweet
 
11.35411.354 beğeni
Twitter Ads info and privacy
 
 
• Sandıkların büyük bir bölümünde sayım işlemi sonuçlanırken, oy oranları şöyle görünüyor: Muhafazakâr Parti yüzde 42.4, İşçi Partisi yüzde 40.1, Liberal Demokratlar yüzde 7.2, İskoç Ulusal Partisi (SNP) 3.1, Britanya Bağımsızlık Partisi (UKIP) 1.9 ve Yeşiller 1.6.

• Herkes bu sorunun yanıtını merak ediyor… Muhafazakârlar Westminster’da çoğunluğu kaybetti, ancak seçimlerden birinci parti olarak çıkmayı başardı. Peki şimdi ne olacak? En çok milletvekiline sahip olan parti mi hükümeti kuracak? Böyle bir zorunluluk yok. Seçim sonuçları resmen açıklandığında, en çok vekil çıkaran parti kazanmış olacak, o partinin lideri ise hükümeti kurmak için görevlendirilecek. Ancak bu seçimlerde tablo değişebilir. Hiçbir parti Muhafazakârlar ile hükümet kurmaya yanaşmazsa, İşçi Partisi diğer küçük partilerle koalisyon oluşturabilir.

• Associated Press haber ajansı şimdiye kadar 192 kadının milletvekili seçildiğini duyurdu. Bu bir rekor. Önceki seçimlerde 191, 2010 seçilerinde ise 143 kadın Parlamento’ya girmişti.

• Citibank analistleri, Theresa May’in bugün istifa etmesini tahmin ettiklerini açıkladı.

• İngiliz Reuters haber ajansı, saat 07:51’de ‘acil’ koduyla geçtiği haberde, May’in şu an itibarıyla çoğunluğu kazanma ihtimalinin bulunmadığını yazdı. Reuters, bu bilgiyi kısmi sonuçlara göre yaptığı hesaplamalara dayandırdı. Zira açıklanmayan sadece 17 seçim bölgesi kaldı. Muhafazakârlar 308, İşçiler 258, SNP 24, Liberal Demokratlar ise 12 sandalyede.

 
FOTO: REUTERS/ İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn
• İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın Başbakan May’in yerine Muhafazakar Parti’nin lideri olmak için kolları sıvadığına dair bilgiler var. Buzzfeed sitesinin politika editörü Kim Waterson, sosyal medya hasabından bu konuyu dillendirdi.

• 2014’teki İskoçya referandumunun arkasındaki isim olan İskoç Ulusal Partisi (SNP) eski lideri ve eski İskoçya başbakanı Alex Salmond, seçim bölgesi Gordon'da koltuğunu Muhafazakârlara kaptırdı.

• İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından Başbakan May’i istifaya davet etti. Londra’da değerlendirmelerde bulunan Corbyn, “Bu seçim çağrısı, Başbakan’ın büyük bir çoğunluk kazanarak, gücünü ortaya koyması için yapıldı. Bu geceki sonuçlardan bir mesaj çıkarsa, bu şudur: Başbakan bir yetki almak istediği için bu seçimi istedi. Ve aldığı yetki, Muhafazakârların kaybolan sandalyeleri, kaybolan oyları, kaybolan desteği ve güveni oldu. Bunun gitmek için ve bu ülkenin tüm halkını hakkıyla temsil edecek bir hükümetin yolu açmak için yeterli olduğunu düşünüyorum.”

•  Başbakan Theresa May, İngiltere'nin güney doğusundaki seçim bölgesi Maidenhead'de yaptığı konuşmada ‘istikrar' vurgusu yaptı. May, “Şu anda bu ülkenin, her şeyden daha fazla ihtiyacı olan, bir istikrar süreci” dedi ve ekledi: “Eğer Muhafazakâr Parti sandalyelerin çoğunluğunu ve muhtemelen oyların çoğunu kazanırsa bu durumda üzerimize düşen görev, bu istikrar sürecini sağlamak olacaktır ve tam olarak yapacağımız budur”.

İŞÇİ PARTİSİ’NDEN BÜYÜK KAZANIM
• İskoçya Başbakanı ve SNP lideri Nicola Sturgeon, “SNP'nin İskoçya'da seçimleri kazandığını ancak yardımcısı Angus Robertson'ın koltuğunu kaybetmesinden dolayı üzgün olduğunu” söyledi. Seçimleri Theresa May için ‘felaket’ olarak nitelendiren Sturgeon, ilerici ittifakta rol alabileceklerini söyledi.

 


iskoçya, Brexit, nicola sturgeon, theresa may, işçi partsi, snp
ÖNCEKİ Türk jetleri Katar yolcusu SONRAKİ Katar’a destek çıkmadan önce iki dakika düşünün