• USD  32,27
  • EURO  34,72
  • BORSA  10.336,50
  • ALTIN  2.401,02
SON DAKİKA

İsrail'den dikkat çekici işbirliği açıklaması

İsrail'den dikkat çekici işbirliği açıklaması

11 Mayıs 2016 12:04

İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen Türkiye ve İsrail'in, Suriye’de istihbarat ve operasyonel işbirliği yapabileceğini söyledi.


ki yıldır İsrail’in İstanbul Başkonsolosu olan Shai Cohen, Türkiye’nin Gazze’ye yardım edebilmesi için her kolaylığı sağlayacaklarını, ancak Türkiye’nin bunu “Hamas’la el sıkışarak” yapamayacağını söyledi. İlişkiler düzeldiğinde iki ülkenin Suriye’de istihbarat ve operasyonel işbirliği yapabileceğini kaydeden Cohen, Netanyahu’nun olası bir ziyaretiyle ilgili olarak da “inşallah…” ifadesini kullandı.

Hürriyet'ten Verda Özer'in sorularını yanıtlayan (11 Mayıs 2016) Cohen’in açıklamaları şöyle:

"Anlaşmadan önce büyükelçi atanabilir"

Normalleşmeye ne kadar yakınız? Büyükelçiler karşılıklı olarak ne zaman atanacak?

Çok yakınız. Son birkaç ayda yapılan ikili görüşmeler sonucunda çok önemli gelişmeler kaydedildi. Sonuca ulaşmamız için sadece bir ya da iki görüşme kaldı.

Peki bir takvim verebilir misiniz?

Görüşmeler devam edecek. 22 Mayıs’tan sonra da yeni hükümetinizde başbakan ve dışişleri bakanı kim olacak, sonra görüşmeleri kim yürütecek, onu da göreceğiz. 

O zaman yaz ortası büyükelçiler atanmış olur mu?

Asıl mesele büyükelçiler değil. Yeterince yol alınmışsa, anlaşma imzalanmadan da büyükelçiler atanabilir ve sonra anlaşma için çalışmaya devam edilir. Büyükelçi sadece bir sembol.

Peki İsrail Parlamentosu’nun anlaşmayı onaylaması gerekiyor mu?

Sanmam. Kabinenin onaylaması yeterli. Ki bunda bir problem olmayacaktır. Ve bu süreç uzun sürmeyecektir.

Yeniden büyükelçi atamak yerine, mevcut İsrail ve Türkiye maslahatgüzarlarının büyükelçiliğe terfi edilebileceği konuşuluyor…

Bizim sistemimiz öyle işlemiyor. Önce insanların adaylıklarını koyması gerekiyor ve sonra da 7 kişiden oluşan bir komite seçimi yapıyor. Maslahatgüzar elbette adaylığını koyabilir. Bana ben adaylığımı koyacak mıyım diye sorabilirsiniz... Daha bilmiyorum. 

Bir diğer olasılık da, Başbakan Netanyahu siyasi bir atama yapabilir. Çünkü belli bir sayıda büyükelçi atama hakkı var. Ki bu çok büyük bir ihtimal.

"Türk gemileri Aşdod’a yanaşacak"
İmzalanacak bir belgeden, anlaşmadan bahsettiniz. Bu belge imzalanmak için ne kadar hazır? Türkiye’nin özür talebi karşılandı. Tazminat konusu da öyle görünüyor, değil mi?

Evet. Bu belge tüm bu konuları içeriyor.


suriye, türkiye, israil, tazminat, belge, aşdod
ÖNCEKİ Otobüsteki paket hayatını kararttı SONRAKİ Dolar bir anda fırladı