• USD  32,49
  • EURO  34,73
  • BORSA  10.045,74
  • ALTIN  2.409,37
SON DAKİKA

Kadınlar Artık Altın Günü Yerine Kısırlı Börekli Kripto Günü Yapıyor

Kadınlar Artık Altın Günü Yerine Kısırlı Börekli Kripto Günü Yapıyor

06 Mart 2022 09:18

Yıllarca altın günlerinde buluşan kadınlar, değişen dünyaya ayak uydurmaktan geri kalmıyor. Avukat Sima Baktaş’ın girişimiyle bir araya gelen kadınlar, börekli, kısırlı kripto para günlerine başladı.


Sabah Gazetesinden Gönül İşler Fırat'ın haberine göre, altın günü değil, kripto günü trend oldu! Teknolojinin bu kadar ilerlediği, metaverse, NFT dünyasında kripto varlıktan söz etmemek, onu göz ardı etmek artık mümkün olmasa gerek. Genç girişimci avukat Sima Baktaş, yüzde 95'inin erkek olduğu bilişim sektöründe kalan yüzde 5 ile yola çıkıyor kafasındaki şu soruyla, "Neden bu sektörde Türkiye'de bir kadın oluşumu olmasın?" Arkası çorap söküğü gibi geliyor. İlk önce Crypto Women Turkey kuruluyor ve ardından eğitimler, kamplar, çalışmalar yapılıyor. Bu çılgın fikirli başarılı kadın Sima Baktaş ile kripto günü etkinliklerini düzenleyeceği Beşiktaş'taki kafesinde bir araya geldik.
Kriptoyu masaya yatırırken, örnek olacak girişimcilik hikayesini konuştuk. Ve tabii ki biz de kripto gününde kadınlarla bir araya geldik.
-İlk olarak Crypto Women Turkey fikri nasıl oluştu, anlatır mısınız?
- 2017 yılında New York Fordham Üniversitesi'nde Amerikan Hukuku ve Hukuk İngilizcesi üzerine eğitim alıyordum. İlk orada blockchain, bitcoin, kripto kavramlarıyla tanıştım ve araştırmaya başladım, seminerlere katıldım. Bu dünya bana çok farklı geldi. O sıralar Türkiye'de yeni yeni konuşuluyordu. Ben de Türkiye'de Sanal Para Hukuku zirvesi yaptım. Ardından Amerika'da gerçekleşen Woman on the Blockchain kuruluşunun etkinliğine Türkiye'yi temsilen konuşmacı olarak katıldım. O gün dedim ki "Yüzde 95'inin erkek olduğu bu sektörde neden bir kadın oluşumu olmasın?" Onlar da bana, "Eğer Türkiye'de kadın odaklı bir girişim yaparsan seni destekleriz." Ben de bu fikrimi Twitter hesabımdan paylaştım, anında ne linçler yedim...
- Nasıl, kim linç ediyor?
- Erkekler! "Siz ne anlarsınız kripto paradan!" diyeni var, "Gidin börek, kısır, altın günü yapın" söyleyeni var. Dalga geçtiler, çünkü erkek hegemonyasının yüksek olduğu bir alan burası. Çünkü onlara göre bilişim dünyasından, teknik konulardan kadınlar anlamaz. Ciddi derecede toplum baskısı gördüm ancak hiç umrumda olmadı hatta daha da hırslandım, kafama koydum. Çünkü biz kadınlar altından da konuşuruz, kripto paradan da...
- Harika... Sonra?
- 2018 yılının sonlarında Cyrpto Women Turkey kurma fikri oluştu, 2019 yılının yaz aylarında dört kişi kurduk. Buradaki sorun şuydu; kripto dünyasında kadınlar yok, konunun detaylarını bilmiyorlar. Erkeklerin toplandığı kafeler var ama oralara da kadınlar gitmeye çekiniyor. Ben de kadınlar için ücretsiz eğitimler düzenlemeye karar verdim.


- Kadınlar sizden nasıl haberdar oldu? Nasıl etkinlikler düzenlediniz?
- Sosyal medyada başladık etkinliklerimize. Hiç tahmin etmeyeceğiniz meslek sahibi psikolog, doktor ya da ev hanımları bilgi almak, katılmak için bize yazdılar. Beş gün boyunca gerçekleşen Cyrpto Camp etkinliğinde 300 kişi vardı. Sonra bir gün "Altın değil, Kripto Günü" fikri çıktı ve bir pazar ilk kez online olarak bir araya geldik.
- Neler konuşuyordunuz?
- Hangi kriptoya yatırım yapalımdan öne çıkan projelere, sektördeki kadınları nasıl geliştirebileceğimizden, onların ek gelirlerini nasıl artırabileceğimize, kripto para dünyasının inceliklerine kadar her şeyi konuşuyorduk. Sonrasında kadınların gündeminde olan bir konuyu da etkinliklerimize taşıdık. Mesela kadınlara yönelik kriz anlarında toplumsal şiddet gibi sosyal konuları ele aldığımız uzman kişilerin olduğu sohbetler de oldu.
- Eğitimler ücretsiz ve kadınlara özel. Sizi bu yola iten kadın gücü nereden geliyor?
- Benim hayatımı hep kadınlar değiştirdi. Ataerkil toplumun bize dayattığı, "Kadın, kadının düşmanıdır" söylemine çok karşı çıkıyorum.
O yüzden biz kadınlar birbirimizi her alanda desteklemek zorundayız. Erkeklerin de yanımızda olması gerekiyor, önümüzde değil. Kadınların teknoloji okuryazar eğitimi alması gerekiyor.
- Sizin hikayeniz nerede ve nasıl başlıyor?
- Batman'da doğmuş, büyümüş bir köy çocuğuyum. 11 kardeşiz ve ben sekiz yaşındayken Ankara'ya taşındık. Annem çok güçlü bir kadındı, babamı 10 yaşımdayken kaybettim. Köyde başka kızlar okula gönderilmezken ailem bizi gönderirdi.

ŞİMAL BAKTAŞ (32 / KAFE İŞLETMECİSİ)


Bu dünyanın özgürlüğünü seviyorum
"İlk olarak kripto dünyası çok ilgimi çekmemişti. Metaverse ve NFT dünyasını daha çok merak ediyordum. Risk almadan ufak yatırımlar yapıyorum, çok büyük meblağ ile kripto işine girmedim. Bu dünyanın özgürlüğünü seviyorum. Şuan öğrenme aşamasındayım. Risk almadan ufak yatırımlarla yolumda ilerliyorum."
"İlk olarak kripto dünyası çok ilgimi çekmemişti. Metaverse ve NFT dünyasını daha çok merak ediyordum. Risk almadan ufak yatırımlar yapıyorum, çok büyük meblağ ile kripto işine girmedim. Bu dünyanın özgürlüğünü seviyorum. Şuan öğrenme aşamasındayım. Risk almadan ufak yatırımlarla yolumda ilerliyorum."

AYBİKE ÖZER (30 / AVUKAT)


Kadınlarla ortak noktamız kripto
"Crypto Woman kurucu ekibindeyim. Kripto çok niş ve yeni bir alan, sürekli güncelleniyor, yenilikler ekleniyor. Hem eğitimciyim, hem de yenilikleri öğreniyorum. Kripto bana farklı bir bakış açısı kazandırdı. Çok farklı sektörlerden kadınlarla bir araya geldik ortak noktamız kripto oldu; aslında bu sosyal amaçlı oluşum, kadınlar olarak birlikteliğimizi güçlendirdi. Beni üzmeyecek küçük bir yatırımla girdim; paramız yükselince seviniyoruz, düşünce de bekliyoruz yükselir diye. Bu sektör çok ilerleyecek ve gelişecek önümüzdeki yıllarda."

ŞİLAN KÜSIN (28 / GLOBALB FİRMASINDA EĞİTİM KOORDINATÖRÜ)


Cinsiyet eşitliğini sağlamak için önemli
"Toplumsal değişim konuları çok ilgimi çekiyordu ve Blockchain'in insanlara etkisini merak ediyordum. Bireysel olarak da bu tarz birçok projeyle ilgileniyorum. Kadınların gönüllü olabilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği sağlamak adına eğitimler verdik. Bu alanda öncü biri olmak isteğimin sebebi bu alanın sadece mühendislik ya da hukuk olarak değil sosyal bilimlerin de geri planda kalmaması adına çok önemli olması."

ECE KARAKURT (27 / AVUKAT)


Çok fazla yabancı yatırımcı var
2018 yılında kripto dünyasını biliyordum ama ilk olarak 2020'de kripto yatırımımı yaptım. Yeni avukat olduğum için küçük bir birikimle girdim ve o zamanlar çevremde kimse bilmiyordu. Hiç pişman değilim, keşke daha fazla yatırım yapsaydım diyorum hatta. Avukatlık yaptığım alan gayrimenkul alanı olduğu için, yabancı yatırımcılarla çalışıyorum ve şuan kripto dünyasında çok fazla yabancı yatırımcı var. İleride Blockhchain teknolojisiyle tapu devirlerinin ya da gayrimenkulün bu şekilde evrileceğini düşünüyorum.

SİBEL ÜLKER (52 / HUKUK DEPARTMANI ASİSTAN)


Emekli olunca daha çok ilerleyeceğim
"Kripto varlık dünyası çok ilgimi çektiği için bu eğitimlere girmeye başladım. İlk başlarda zor ve karışık geldi, yaş itibariyle de teknolojiyle çok iç içe değildim. Ancak aldığım eğitimler sayesinde çok bilgi edindim. Temkinli ilerliyorum ama bu alanda kendimi geliştireceğim. Emekli olduğumda bu konuya daha çok eğileceğim. Kripto bana çok önemli bir vizyon kattı, tabii ki riskli yanları var. Eğer bu eğitimlere katılmasaydım dolandırılıyordum."

BEYZA BAŞ (26 / AVUKAT)


Meslek olarak gelecek vaat ediyor
"Blockhchain ile üniversitede okurken tanıştım, henüz Türkiye'de yaygın değildi. Bu sektörde meslek olarak çok ciddi gelecek görüyorum ve burası Z kuşağı için yeni bir alan. Avukatım ve metaverse, kripto para dolandırıcılığı, Launchpad, game bilişim alanlarındaki konulara bakıyorum. Türkiye yurt dışı yatırımcıları için blockhchain alanında çok iyi bir ülke konumunda."


ÖNCEKİ Nükleer Hadiselerde Sadece Türk Mahkemeleri Yetkili Olacak SONRAKİ Tarım Bakanı'ndan ayçiçek yağı açıklaması