• USD  32,21
  • EURO  35,06
  • BORSA  10.643,58
  • ALTIN  2.518,79
SON DAKİKA

Kılıçdaroğlu: AKP ve MHP hükümeti kurmalı

Kılıçdaroğlu: AKP ve MHP hükümeti kurmalı

08 Temmuz 2015 09:32

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisiyle AKP’nin koalisyon oluşturması noktasında karamsar olmadığını, ancak AKP-MHP koalisyonu ihtimalini daha yüksek gördüğünü belirtti.


Milliyet yazarları Serpil Çevikcan ve Mehmet Tezkan’ın sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, ‘HDP’nin desteklediği adaya oy vermeyiz’ tutumuyla AKP’li İsmet Yılmaz’a meclis başkanlığı yolunu açan MHP için şunları söyledi: “Meclis Başkanlığı seçiminde MHP’nin ve Sayın Bahçeli’nin sergilediği tavrın gerekçesini yine Bahçeli’ye sormak lazım. Gerçekten yansıyan bir şey yok. Yine iyi aramız. Onlar kendi tercihlerini yaptılar, biz kendi tercihimizi yaptık. Meclis Başkanı AKP’den çıktı. Kendi tercihleridir. O tercihlere saygı duymamız lazım.”

AKP psikolojik avantaj elde etti

Genel seçim sonrası yaşananları ve Meclis başkanlığı seçim sürecini halkın beklentileriyle örtüşmeyen gelişmeler olarak değerlendiren CHP lideri, şöyle devam etti: “AKP bu süre içinde psikolojik avantaj elde etti. Bunu en iyi de Arınç söyledi. Sanki ‘hiç seçim yok’ dedi. Psikolojik avantajı rahatlıkla dile getirdi ama nasıl bir hükümet kurulacak asıl önemli olan bana göre bu. Seçimlerden sonra seçim atmosferinden çıkmamız gerektiğini söylemiştim. Meclis Başkanlığı seçimi atmosferinden de çıkmamız lazım. Geride kaldı o.”

Yukarının telkiniyle geciktiriliyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hükümet kurma görevini vermek için öne sürdüğü meclis başkanlık divanının oluşturulması şartının yerine getirilmesi için Başbakan Ahmet Davutoğlu’na çağrı yapan Kılıçdaroğlu, “Davutoğlu’nun süratli bir şekilde Başkanlık Divanı’nı oluşturması, görev talep etmesi lazım.  Hükümet kurma görevinin bir an önce verilmesi lazım teamüllere uygun olarak. Davutoğlu’nun da ön görüşmeleri başlatması gerekiyor. Bu, yukarının da (Cumhurbaşkanı) telkiniyle geciktiriliyor” dedi.

AKP-MHP ihtimali daha yüksek

AKP’nin Türkiye’yi bir an önce erken seçime götürmeyi çıkış noktas olarak gördüğü iddiasında bulunan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Süreç ne kadar uzarsa, kamuoyuna şöyle bir haklı gerekçeyle çıkacaklarını düşünüyorlar: ‘Tek parti çıkamadı, dolayısıyla hükümet kurulamıyor. Hükümet kurulamamasının nedeni biz değiliz, muhalefet’ diyecekler. Kendilerine farklı bir gerekçe yaratacaklar. Ekonomi bozulacak. Zaten ekonomi de patinaj yapıyor onların söylemiyle. O zaman diyecekler ki, ‘tekrar bize tek başımıza yetki verin’.”

CHP lideri, ‘Ak Parti-CHP koalisyon ihtimali artık çok mu zayıf?’ sorusuna ise şu karşılığı verdi: “Hayır. Umutsuzluk üzerine bir siyasetin doğru olduğuna inanmıyorum. Siyaset, bir uzlaşma sanatıdır aslında. Eğer ülkenin çıkarlarını savunuyorsak, partilerin ve bir takım kişilerin değil, ülkenin çıkarlarını savunuyorsak ortak noktalarımız çok fazladır. Ben karamsar değilim ama olma olasılığını gelişmelerden daha zayıf olarak görüyorum. Zayıf bir ihtimal olarak görüyorum. Ak Parti-MHP ihtimali daha yüksek olabilir.”

Elimizi taşın altına koyarız

Koalisyon görüşmesi için geldiğinde ağırlıklı olarak Davutoğlu’nu dinleyeceğini belirten Kılıçdaroğlu, “Koalisyon sürecinin önüne kalın duvarlar örmek gibi bir düşüncem yok. Ülkenin çıkarlarını savunmak için gerekiyorsa elimizi taşın altına koyarız” diye konuştu.

Partisinin koalisyon için ortaya koyduğu 14 ilkeden bazıları için AKP’nin ‘14 ilkenizden şunu, şu gerekçeyle kabul etmeyiz’ diyebileceğini kaydeden Kılıçdaroğluşöyle devam etti: “Biz de onları büyük bir samimiyetle dinleriz. Biz gerçekten samimiyet bekliyoruz. Evrensel ilkelerimiz var. Neden bu ilkeleri koyduk? Çünkü ülkede demokrasi, hukuk, insan hakları kalmadı. Taşeron işçi, ‘Hak istedim diye işime son verdiler. 4 çocuğum var, ne yapacağım’ diyor. Bu adamın hakkını kim savunacak? Biz savunmak zorundayız.” 


chp, koalisyon, kemal kılıçdaroğlu, akp, haber, haberler
ÖNCEKİ Bahçeli: AKP ve CHP koalisyon kursun SONRAKİ AKP'nin Yüzde 3,5 oyu HDP'ye gitti